KulinariaKuchnia chińska cz. II - narzędzia i sprzęty używane...

Kuchnia chińska cz. II – narzędzia i sprzęty używane w kuchni chińskiej

-

Gotowanie „po chińsku” wymaga dużo pracy i specjalnych przyrządów. Składniki do przygotowania potrawy muszą być starannie pokrojone, a sosy idealnie przyrządzone. Natomiast gotowanie „na sposób chiński” nie wymaga żadnych specjalnych przyrządów, naczyń, aczkolwiek ich posiadanie znacznie ułatwia pracę.

Wok

Wok to najbardziej charakterystyczne naczynie w kuchni chińskiej. Okrągły kształt woka umożliwia mocne rozgrzanie dna oraz utrzymanie wysokiej temperatury w całej objętości naczynia.

Smażenie w woku wymaga użycia o wiele mniej oleju niż w zwykłej frytkownicy, a dzięki wysokim ściankom łatwiej wymieszać potrawę, bez ryzyka wyrzucenia jej poza naczynie.

Występują dwa rodzaje woków:

  • z jedną długą rączką wygodniejszy do smażenia
  • z dwoma uchwytami lepszy do duszenia na parze albo smażenia w głębokim tłuszczu.

Wok można używać na kuchniach gazowych i elektrycznych. Zanim użyjesz wok pierwszy raz należy go dokładnie umyć szczoteczką i płynem do mycia naczyń. Potem nie powinno się używać żadnych detergentów. Po każdym myciu wok należy dokładnie osuszyć, żeby nie rdzewiał.

Praktyczne przyrządy służące do gotowania na woku:

  • podstawka pod wok – metalowe kółko dzięki, któremu wok jest bardziej stabilny na ogniu, umożliwia, także odstawienie gorącego woka,
  • pokrywka – służy do duszenia potrawy oraz zabezpiecza przed pryskaniem tłuszczu podczas smażenia,
  • siatka do parowania – metalowa kratka nakładana na wok, w ten sposób możesz wykorzystać wok do gotowania na parze,
  • metalowe sito – duża „tarcza” z otworami.
  • bambusowa łyżka czerpakowa – na drewnianym uchwycie jest umocowana druciana siatka, plecionka, w kształcie koła. Narzędzie praktyczne przy smażeniu dużych kawałków mięsa w głębokim tłuszczu np. kaczki.

Przyrządy do krojenia

Do krojenia Chińczycy najchętniej używają specjalnych dużych noży – tasaków. Wyglądają odstraszająco są jednak bardzo praktyczne. Taki nóż bardzo dobrze leży się w dłoni, a jego szerokie ostrze daje możliwość przeniesienia drobno pokrojonego mięsa czy też kawałków warzyw.

Potrawy są przygotowywane na bambusowej desce.

Innym ciekawym naczyniem używanym przez Chińczyków jest bambusowy parownik. Można go nabyć w różnych rozmiarach. Małe służą do parowania przystawek natomiast duże do całych dań.

Można je układać jeden na drugim i tym samym parować kilka dań jednocześnie.

Chińczycy używają, również garnki piaskowe – gliniane garnki, których zewnętrzna strona nie jest lakierowana ani malowana. Nadają się do przygotowywania potraw duszonych i do zup.

Nie mniej intrygujący jest kociołek ogniowy – jest to metalowe lub porcelanowe naczynie, w centrum, którego znajduje się piecyk z kominem na węgiel drzewny. Wokół komina znajduje się rynienka na rosół. Dzięki temu, że jest komin węgiel się szybko rozżarza. Rynienka wypełniona jest rosołem, który wrze w bezpośrednim sąsiedztwie komina, a na zewnętrznej krawędzi tylko „pyka”.

Najnowsze artykuły

W harmonii z naturą – codzienny moment relaksu z Pharma Care

Pod koniec lata powietrze wypełnia aromat kwiatów i ziół, a wieczory niosą ze sobą przyjemny, chłodny powiew wiatru. Natura zwalnia tempo, a my coraz bardziej...

„Tenis to sport przegranych”. Rodzice Huberta Hurkacza o wychowywaniu młodego sportowca

Rodzice mogą być dla młodych sportowców ogromnym wsparciem – wszystko zależy od tego, czy potrafią stworzyć atmosferę zaufania i...

Regeneracja skóry po lecie — czas na nawilżające i odżywcze maseczki!

Lato to czas plażowania, kąpieli w morzu, czy magicznych choć nieprzespanych festiwalowych nocy! Jednak dla naszej skóry wakacje oznaczają...

Skróć czas stylizacji włosów z nową szczotką Olivia Garden

Suszenie włosów szybsze o 25%? Z nową szczotką Olivia Garden to możliwe! Model Expert Blowout Speed zmienia podejście do...

Musisz przeczytać

W harmonii z naturą – codzienny moment relaksu z Pharma Care

Pod koniec lata powietrze wypełnia aromat kwiatów i ziół, a wieczory niosą...

Regeneracja skóry po lecie — czas na nawilżające i odżywcze maseczki!

Lato to czas plażowania, kąpieli w morzu, czy magicznych...

Czas na CURL FLOW – pielęgnacja włosów kręconych, która działa!

Loki, fale, sprężynki – kręcone włosy pełne są naturalnego uroku. Choć czasem bywają niesforne, potrafią odwdzięczyć się spektakularnym efektem...

Czyszczenie grilla po weekendzie – naturalne sposoby na tłuszcz i przypalenia

Po udanej grillowej imprezie przychodzi moment prawdy – ruszt pokryty zaschniętym tłuszczem i przypalonymi resztkami nie wygląda już tak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie