KulinariaCiasta i deseryMus cytrynowy z migdałowymi ciasteczkami

Mus cytrynowy z migdałowymi ciasteczkami

-

Szukasz lekkiego deseru o orzeźwiającym smaku, łatwego w przygotowaniu i wygodnego w podaniu? Nasza propozycja to mus cytrynowy z migdałowymi ciasteczkami!

Składniki na mus dla 4 osób:

  • 60 ml soku z cytryn Limmi
  • 10 g żelatyny
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g cukru pudru
  • 4 jajka średniej wielkości

Składniki na ciasteczka migdałowe:

  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 80 g zmielonych migdałów
  • 2 białka
  • 1 laska wanilii
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Przygotowanie musu:

  1. Umieść garnek ( z cienkim dnem) na palniku. Wlej do niego sok z cytryny i wsyp 150g cukru pudru.
  2. Gotuj na ‘małym ogniu’ dopóki cukier się nie rozpuści.
  3. Ubij 4 białka jajek(możesz użyć miksera) na sztywną masę. Dodaj 100g cukru pudru.
  4. Użyj termometru kuchennego i mierz temperaturę przygotowywanego syropu. Kiedy temperatura syropu osiągnie 120°C, powoli dodawaj do ubitej masy syrop, cały czas miksując jajka.
  5. Odstaw powstały krem do schłodzenia.
  1. Przygotuj żelatynę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. W garnuszku podgrzej 50 ml kremówki.
  3. Połącz ją razem z żelatyną i schłódź powstałą masę.
  4. Pozostałą część kremówki ubij.

Wszystkie powstałe kremy połącz ze sobą, delikatnie mieszając. Umieść w lodowce na 2 godziny w celu ponownego schłodzenia.

Przygotowanie ciasteczek:

  1. Umieść masło w garnuszku, rozpuść je na ‘małym ogniu’.
  2. Mielone migdały wsyp do dużej miski, polej roztopionym masłem i zostaw do ostudzenia.
  3. Przemieszaj składniki łyżką, tak aby masło zostało całkowicie wchłonięte przez migdały.
  4. Przetnij laskę wanilii i dodaj do mieszaniny jej nasionka. Dodawaj mąkę, mieszając delikatnie.
  5. Dodaj białka i zmiksuj wszystkie składniki mikserem aż do powstania jednolitej masy, dodaj cukier puder i kontynuuj miksowanie.
  1. Na blasze do pieczenia rozłóż papier do pieczenia.
  2. Z powstałej masy uformuj kółeczka (10g) i rozkładaj na blasze w odległości około 3 cm od siebie.
  3. Piekarnik nagrzej do 180°C i piecz ciasteczka około 8 minut (aż się zarumienią).
  4. Pozostaw w piekarniku aż do ostygnięcia.

Ciasteczka podawaj w miseczce razem ze schłodzonym musem cytrynowym!

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Najnowsze artykuły

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie, brakuje czasu, a ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po...

„Miękko” Niny Czarneckiej – nowa książka o wrażliwości i kobiecej sile

Czy w świecie, który nagradza twardość, stanowczość i perfekcję, jest jeszcze miejsce na delikatność? Nina Czarnecka, znana szerzej jako...

Błoga i pełna przyjemności jesień z kosmetycznymi niespodziankami od PURE BEAUTY!

Jesień to czas oddechu, otulenia i małych przyjemności tylko dla siebie. Gdy za oknem wiatr tańczy z liśćmi, coraz...

Nowa era pielęgnacji: Resveratrol-Lift od Caudalie – młodsza i jędrniejsza skóra każdego dnia

Piękno przyszłości ma swoje źródło w naturze. Francuska marka Caudalie prezentuje przełomową linię Resveratrol-Lift – innowacyjną pielęgnację opartą na...

Musisz przeczytać

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie,...

Nowości MIYA Cosmetics – pielęgnacja skóry, wzmocnienie bariery hydrolipidowej i efekt glow

MIYA Cosmetics prezentuje serię innowacyjnych produktów, które odpowiadają na aktualne potrzeby skóry. Kosmetyki te wspierają mikrobiom, wzmacniają naturalną barierę...

NAOKO otwiera immersyjny butik w Manufakturze i prezentuje kolekcję BARBIE × NAOKO

Polska marka NAOKO wkracza w nowy rozdział swojej historii. W samym sercu łódzkiej Manufaktury otwarto NAOKO Studio – butik,...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie