KulinariaNajpopularniejsze potrawy Warszawy

Najpopularniejsze potrawy Warszawy

-

Może nie wszyscy jesteśmy tego świadomi ale każdy region Polski ma swoje specjały – dania, z których jest znany. Tak jest również w przypadku Mazowsza. Nawet nasza stolica posiada swoją bogatą kulinarną historię. Wbrew pozorom, w stolicy zjemy nie tylko sushi czy kebaba.

Pierwszą wśród tradycyjnych warszawskich potraw są flaki z pulpetami. W czasach PRL-u jadło się je podobno na stojąco w barze „U Flisa”. Teraz tworzonych jest wiele barów stylizowanych na te stare, znane większości z nas już tylko z opowieści rodziców czy dziadków oraz z filmów Barei. Kolejną potrawą, którą wspominają starsi warszawiacy, są pyzy ze słoninką i cebulą. Ponoć można je nadal kupić w barze na bazarze Różyckiego. Kiedyś pakowane były klientom w słoiki. Teraz robią tak tylko pasjonaci historii Warszawy, którzy dzielą się nawet przepisem na to danie.

Innym specjałem, mającym swoją długą historię, są ozorki w galarecie. Zapewne wiele osób obecnie nie skusiłoby się na tę potrawę, podobnie jak na nóżki w galarecie, jednak są one serwowane w bardzo znanych warszawskich restauracjach. W dzisiejszych czasach więcej osób zapewne skusiłoby się na śledzika z cebulką czy wątróbkę. Prawdopodobnie też niewielu z nas miało okazję spróbować dań z polskich ryb – na przykład jesiotra. Obecnie w Warszawie można go skosztować. Jednym ze sposobów jego podania jest przyrządzenie go ze szczypiorkiem na szampanie.

Mniej wyszukanymi daniami są: befsztyk po tatarsku, schab po warszawsku czy zapiekanki z pieczarkami, które od czasów PRL-u można kupić w barze znajdującym się między Starówką a Nowym Miastem. Z pewnością każdy zna tak popularny słodki przysmak jak wuzetka. Deser ten został wymyślony z okazji otwarcia warszawskiej trasy W-Z. Może mniej znanymi, ale równie mocno lubianymi przysmakami są: torcik Wedlowski czy pączki od Bliklego. Niektórzy mogą też kojarzyć „pańską skórkę” – czyli cukierki, które teraz sprzedawane są przy okazji Święta Zmarłych przy cmentarzach. Jak się więc okazuje Warszawa ma swoje tradycyjne dania.

Jeśli jednak nie jesteśmy aż takimi smakoszami, to zawsze możemy zdecydować się na pyszną pizzę w jednej z pizzerii z sieci Domino’s.

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie