KulinariaDrinki i napojeMała czarna, czyli historia kawy

Mała czarna, czyli historia kawy

-

Kawa, napój bez którego wiele z nas nie wyobraża sobie życia. Jednak zanim zaczęto się delektować kawą to musiało minąć dużo czasu. I kto by pomyślał, że początki kawy są związane z muzułmańskimi mnichami, którzy wykorzystywali ją, aby podtrzymać koncentrację w trakcie metafizycznych uniesień. Nie prędzej niż w XVI wieku kawa stała się jednym z elementów krajobrazu bliskowschodnich miast. Niebawem tym ciemnym napojem, o specyficznym smaku zainteresowali się europejscy podróżniczy i dyplomaci. Zdecydowali się na przywiezienie kawy do Europy. Na samym początku można ją było kupić w aptekach.

Legenda związana z odkryciem kawy

Pierwsza informacja o legendzie związanej z odkryciem i zaparzeniem pierwszej kawy została przekazana w źródłach europejskich przez maronickiego mnicha w XVII wieku. Według tych źródeł w nieustalonej przeszłości jemeński pasterz kóz zwrócił uwagę na to, że jego stado od jakiegoś czasu było bardzo pobudzone. Ta sytuacja go zmartwiła więc udał się z tym problemem do muzułmańskich duchownych. Ci postanowili udać się na miejsce wypasu kóz. Tam też zauważyli, że zwierzęta jedzą owoce z krzewu, którego dotychczas nie znali.

Duchowni postanowili wziąć kilka owoców i zagotować je w wodzie. Ciepły napar o gorzkim smaku nie miła dobrego smaku, ale spowodował, że nie mogli zasnąć, a przy tym byli w niezłej kondycji przez całą noc.

Czy tak było naprawdę…? Aktualnie wśród historyków dominuje pogląd, iż kawa, jak i jej nazwa, pochodzi od etiopskiej prowincji – Kaffy. Pierwsze próby eksportu kawy z Czarnego Lądu do Jemenu datuje się na początek XV wieku.

Kawa w świecie islamu

W drugiej połowie XV wieku kawa na całym Półwyspie Arabskim stała się trunkiem używanym w celu utrzymania dobrej kondycji fizycznej podczas nocnych prac przez elity miejskie oraz przez kupców. I to właśnie kupcy byli głównym napędem popularyzacji kawy w całym świecie muzułmańskim. A po wchłonięciu państwa Mameluków przez Imperium Osmańskie dotarła do Stambułu. Wówczas zaczął się nowy historyczny przełom tegoż trunku.

W pierwszej połowie XVI wieku „kawowa konwista” zrewolucjonizowała muzułmańskie społeczeństwo doby Imperium Osmańskiego. Picie gorzkiej kawy po turecku lub arabsku, stało się swego rodzaju obrzędem. Natomiast kawiarnie miejscem spotkań i wymiany informacji zarówno politycznych jak i miejscem plotek.

Witamy w Europie

Oczywiście publiczne spożywanie kawy zaciekawiło ówczesnych europejskich dyplomatów przebywających w Imperium Osmańskim.

Natomiast włoski podróżnik Pietro della Valle, który w pierwszej połowie XVII wieku odbył podróż po Imperium Osmańskim opisał początki rozprzestrzenienia się kultury picia kawy. A jego powrót do kraju w 1626 roku datuje się jako początki pojawienia się kawy w Europie. Tak kawa przekroczyła Morze Śródziemne i zaczęła gościć w domach elit. W Europie początkowo kawa była lekiem na różne dolegliwości i można było ją kupić przede wszystkim w aptekach. W drugiej połowie XVII wieku kawa stała się trunkiem powszechnym wśród ówczesnych mieszczan, a kawiarnie stały się konkurencją dla tradycyjnych szynków.

Obecnie kawa jest trunkiem znanym na całym świecie. Na szczęście nie jest to produkt tylko dla elit. A mała czarna to wręcz idealny początek miłego dnia dla wielu z nas. A jej zapach…. jest po prostu niesamowity.

Najnowsze artykuły

W harmonii z naturą – codzienny moment relaksu z Pharma Care

Pod koniec lata powietrze wypełnia aromat kwiatów i ziół, a wieczory niosą ze sobą przyjemny, chłodny powiew wiatru. Natura zwalnia tempo, a my coraz bardziej...

„Tenis to sport przegranych”. Rodzice Huberta Hurkacza o wychowywaniu młodego sportowca

Rodzice mogą być dla młodych sportowców ogromnym wsparciem – wszystko zależy od tego, czy potrafią stworzyć atmosferę zaufania i...

Regeneracja skóry po lecie — czas na nawilżające i odżywcze maseczki!

Lato to czas plażowania, kąpieli w morzu, czy magicznych choć nieprzespanych festiwalowych nocy! Jednak dla naszej skóry wakacje oznaczają...

Skróć czas stylizacji włosów z nową szczotką Olivia Garden

Suszenie włosów szybsze o 25%? Z nową szczotką Olivia Garden to możliwe! Model Expert Blowout Speed zmienia podejście do...

Musisz przeczytać

Regeneracja skóry po lecie — czas na nawilżające i odżywcze maseczki!

Lato to czas plażowania, kąpieli w morzu, czy magicznych...

W harmonii z naturą – codzienny moment relaksu z Pharma Care

Pod koniec lata powietrze wypełnia aromat kwiatów i ziół, a wieczory niosą...

Czas na CURL FLOW – pielęgnacja włosów kręconych, która działa!

Loki, fale, sprężynki – kręcone włosy pełne są naturalnego uroku. Choć czasem bywają niesforne, potrafią odwdzięczyć się spektakularnym efektem...

Czyszczenie grilla po weekendzie – naturalne sposoby na tłuszcz i przypalenia

Po udanej grillowej imprezie przychodzi moment prawdy – ruszt pokryty zaschniętym tłuszczem i przypalonymi resztkami nie wygląda już tak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie