KulinariaPrzystawkiBigos. Przepis na bigos oraz przepis na bigos dla...

Bigos. Przepis na bigos oraz przepis na bigos dla „leniucha”

-

Bigos podaje się najczęściej jako przystawkę na ciepło. Pamiętaj, że bigos jest jedną z nielicznych potraw, która im częściej jest odgrzewana tym ma lepszy smak. Bigos możesz także zamrozić bądź zawekować i z powodzeniem dłużej go przechowywać.

Bigos – przepis

Produkty

  • 1 kg kwaśnej kapusty
  • 1 kg białej kapusty
  • 700g dowolnego mięsa (może być kilka rodzajów mięs)
  • 500 g dowolnej kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 150 ml oleju
  • 20 g grzybów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby namocz na 2 godziny w ok. 5l wody. Następnie wyjmij je, opłucz i pokrój w paski.
  2. Kapustę kiszoną włóż do garnka. Wodę z grzybów przelej przez sitko i zalej nią kapustę kiszoną. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
  3. Następnie do gotującej się kapusty kiszonej dodaj poszatkowaną białą kapustę, wlej ok. 5l wody i gotuj przez godzinę. Jeżeli zajdzie potrzeba możesz dolać niewielką ilość wody.
  4. W międzyczasie, w osobnym rondlu, w 2/3 tłuszczu zeszklij obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodaj pokrojone w kostkę mięso. Posyp płaską łyżeczką soli oraz pieprzem – duś pod przykryciem przez 45 minut. Jeżeli w rondlu zabraknie płynu, dolej kilka łyżek wody.
  5. Po 45 minutach mięso połącz z kapustą i wszystko razem gotuj przez 1,5 godziny. W razie potrzeby dolej wodę.
  6. Następnie dodaj wcześniej przysmażoną i pokrojoną w plastry kiełbasę – gotuj jeszcze przez 1 godzinę. Uważaj, żeby bigos się nie przypalił.
  7. Tuż przed końcem gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw bigos do smaku solą i pieprzem.
  8. Bigos możesz jeszcze raz zagotować na następny dzień. Będzie miał lepszy smak.

Bigos leniucha przepis

Produkty

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 główka kapusty białej (około 2 kg)
  • 700 g dowolnego mięsa( może być łopatka, schab, karkówka)
  • 6 cienkich parówek
  • koncentrat pomidorowy (kilka łyżek)
  • liść laurowy (kilka listków)
  • ziele angielskiego
  • sól, pieprz, majeranek
  • troszeczkę cukru

Przygotowanie

  1. Białą kapustę poszatkuj. Wrzucić do garnka i zalej małą ilością wody. Gotuj na małym ogniu.
  2. W tym czasie umyj mięso i wrzuć do białej kapusty. Gotuj przez 20 minut.
  3. Kapustę kiszoną przelej zimną wodą i dodaj do gotującej się białej kapusty z mięsem. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 1,5 godziny. Co jakiś czas przemieszaj. Jeżeli zajdzie potrzeba to, do gotującej się kapusty, dolewaj niewielką ilość wody (chodzi o to, żeby bigos się nie przypalił).
  4. W międzyczasie parówki pokrój w kostkę i dodaj do bigosu. Wszystko wymieszaj i dalej gotuj.
  5. Bigos gotuj tak długo aż mięso zrobi się miękkie. Jeżeli mięso już będzie miękkie wyjmij je z kapusty. Poczekaj aż ostygnie, pokrój na małe kawałki i dodaj do bigosu. Wszystko wymieszaj.
  6. Bigos przypraw solą, pieprzem, majerankiem i małą ilością cukru (jeżeli będzie za kwaśny).
  7. Dodaj koncentrat pomidorowy (kilka łyżek) i gotuj jeszcze 15 minut.
  8. Bigos można przegotować następnego dnia.

Najnowsze artykuły

Prozdrowotne spotkania w saunie tylko dla kobiet – oaza relaksu i regeneracji

W dzisiejszych czasach, gdy stres i napięcie towarzyszą nam na co dzień, coraz więcej kobiet poszukuje naturalnych sposobów na...

Równowaga pH miejsc intymnych – dlaczego jest ważna i jak o nią dbać?

W codziennej trosce o zdrowie często zapominamy, jak istotna jest równowaga pH w miejscach intymnych. Tymczasem zaburzenia tego delikatnego...

Skompletuj wakacyjną kosmetyczkę – 7 kosmetyków, które uratują twoją skórę latem!

Słońce, wiatr we włosach, letni vibe – brzmi super, ale twoja skóra nie zawsze czuje to samo. Wysokie temperatury,...

Lustro w sypialni: zwykłe odbicie czy świetlny rytuał? Co wybrać, by rano zobaczyć więcej niż tylko twarz bez makijażu

Sypialnia to nie tylko miejsce snu. To również scena codziennych rytuałów - tych cichych, niepozornych, ale znaczących. Tu kończy...

Musisz przeczytać

Skompletuj wakacyjną kosmetyczkę – 7 kosmetyków, które uratują twoją skórę latem!

Słońce, wiatr we włosach, letni vibe – brzmi super,...

Prozdrowotne spotkania w saunie tylko dla kobiet – oaza relaksu i regeneracji

W dzisiejszych czasach, gdy stres i napięcie towarzyszą nam...

Róż, no i już! Sprawdź, dlaczego kremowy róż w sztyfcie i tinty to idealne kosmetyki na lato

Wyrazisty rumieniec sięgający od policzków aż po skronie, jak u Sabriny Carpenter, czy bardziej subtelne  muśnięcie kolorem policzków i...

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia„Drzewa” to zbiór esejów autorstwa Aya Kōda, japońskiej...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie