KulinariaCzas na botwinę - dania z buraków

Czas na botwinę – dania z buraków

-

Buraki -dlaczego warto jeść? Są świetnym lekiem na anemię, obniżoną odporność, nadciśnienie oraz naturalnym suplementem dla kobiet ciężarnych. Zapewne trudno jest uwierzyć w to, że mały burak a tyle dobroci. Ale tak właśnie jest, a ta mała bulwa buraka jest prawdziwą skarbnicą ważnych składników. Proponujemy pyszne dania z buraczków – botwinę i buraczki z jabłkami w śmietanie.

Botwina – poezja smaku

Jest to zupa prosta, ale wykwintna. Najważniejsze jest odpowiednie wyważenie smaku. Podaję przepis i trzymam kciuki.

Składniki

  • 500g mięsa z kością np. szponder
  • 3 małe buraki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 duży por
  • seler- ćwiartka
  • 2 pęczki botwiny
  • 150ml śmietany
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny(lub kwasek cytrynowy)

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i zalewamy w garnku 2 litrami wody.
  2. Mięso doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Kiedy się pojawią na powierzchni szumowiny i piana zbieramy je.
  3. Kiedy szumowiny przestaną się zbierać dodajemy umyte i oskrobane warzywa.
  4. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Co jaki czas dolewamy niewielką ilość wody.
  5. Gdy mięso zmięknie wyjmujemy je razem z ugotowanymi warzywami.
  6. Umyte, obrane i pokrojone buraki wrzucamy do bulionu. Po zagotowaniu dodajemy umytą i pokrojoną botwinę.
  7. Kiedy nasza zupa zacznie się gotować dodajemy sok z cytryny, lub łyżeczkę kwasku cytrynowego i cukier. Gotujemy jeszcze około 40 minut.
  8. Doprawiamy zupę do smaku. Jeżeli trzeba dodajemy jeszcze raz cukier, sól, pieprz i kwasek cytrynowy. Na koniec dodajemy śmietanę.

Buraczki z jabłkami w śmietanie

Składniki

  • 500g buraków
  • 2 małe kwaskowe jabłka
  • 100ml śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, cukier, sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy i zalewamy wrzątkiem.
  2. Gotujemy około 2 godzin, aż zmiękną (czas gotowania zależy od wielkości buraków).
  3. Po ugotowaniu czekamy aż buraki wystygną.
  4. Buraki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  5. Na patelni roztapiamy masło, dorzucamy obrane i poszatkowane jabłka. Dolewamy 2 łyżki wody i dusimy 5 minut.
  6. Dodajemy buraczki oraz śmietanę, dokładnie wymieszaną z mąką i dusimy około 10 minut.
  7. Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli, cukrem oraz sokiem z cytryny.

Smacznego!

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski...

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie