Potrzebujesz szybkiego ciasta, bo goście już stoją pod drzwiami? Przygotuj pyszne ciasto z patelni lub ciasto z mikrofalówki. Zachwycisz swoich gości przygotowując szybko ciasto, które niczym nie ustępuje deserom z piekarnika!
Ciasto śliwkowe z patelni
Składniki
- kilka śliwek
- 2 łyżki wody
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
Przygotowanie
- Na dużej patelni zagotuj 2 łyżki wody z 2 łyżkami cukru.
- Gdy na gotującej się wodzie pojawią się pęcherzyki powietrza, zmniejsz ogień i gotuj kilka minut, aż cukier się skarmelizuje (pamiętaj o mieszaniu!).
- Śliwki pokrój na plasterki i ułóż na gotującym się karmelu.
- W misce wymieszaj jajka, mąkę, resztę cukru i proszek do pieczenia – powinnaś uzyskać gęste, lejące się ciasto.
- Wylej ciasto na patelnię, równomiernie zakrywając śliwki z karmelem.
- Nakryj ciasto pokrywką i smaż 10 minut na małym ogniu.
- Wyłącz ogień i zostaw przykryte ciasto w patelni na kolejne 10 minut.
- Patelnię nakryj talerzem i odwróć, by ciasto wypadło na talerz.
Ciasto z mikrofalówki
Składniki
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao (lub smakowego cappuccino)
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
Przygotowanie
- W miseczce wymieszaj mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia.
- Dodaj jajko, olej i mleko, dokładnie wymieszaj ciasto.
- Wstaw ciasto w miseczce do mikrofalówki na 2-3 minuty na pełną moc.
- Gdy ciasto urośnie, wyjmij je z mikrofalówki, udekoruj bitą śmietaną i podawaj.
Uwaga! ciasto z mikrofalówki możesz przygotować również w foremkach na muffiny, wyjdzie tak samo smacznie!