Ciasto z patelni lub ciasto z mikrofalówki

    -

    Potrzebujesz szybkiego ciasta, bo goście już stoją pod drzwiami? Przygotuj pyszne ciasto z patelni lub ciasto z mikrofalówki. Zachwycisz swoich gości przygotowując szybko ciasto, które niczym nie ustępuje deserom z piekarnika!

    Ciasto śliwkowe z patelni

    Składniki

    • kilka śliwek
    • 2 łyżki wody
    • 3 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • cukier wanilinowy

    Przygotowanie

    1. Na dużej patelni zagotuj 2 łyżki wody z 2 łyżkami cukru.
    2. Gdy na gotującej się wodzie pojawią się pęcherzyki powietrza, zmniejsz ogień i gotuj kilka minut, aż cukier się skarmelizuje (pamiętaj o mieszaniu!).
    3. Śliwki pokrój na plasterki i ułóż na gotującym się karmelu.
    4. W misce wymieszaj jajka, mąkę, resztę cukru i proszek do pieczenia – powinnaś uzyskać gęste, lejące się ciasto.
    5. Wylej ciasto na patelnię, równomiernie zakrywając śliwki z karmelem.
    6. Nakryj ciasto pokrywką i smaż 10 minut na małym ogniu.
    7. Wyłącz ogień i zostaw przykryte ciasto w patelni na kolejne 10 minut.
    8. Patelnię nakryj talerzem i odwróć, by ciasto wypadło na talerz.

    Ciasto z mikrofalówki

    Składniki

    • 3 łyżki mąki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki kakao (lub smakowego cappuccino)
    • 3 łyżki cukru
    • 3 łyżki mleka
    • 3 łyżki oleju
    • 1 jajko

    Przygotowanie

    1. W miseczce wymieszaj mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia.
    2. Dodaj jajko, olej i mleko, dokładnie wymieszaj ciasto.
    3. Wstaw ciasto w miseczce do mikrofalówki na 2-3 minuty na pełną moc.
    4. Gdy ciasto urośnie, wyjmij je z mikrofalówki, udekoruj bitą śmietaną i podawaj.

    Uwaga! ciasto z mikrofalówki możesz przygotować również w foremkach na muffiny, wyjdzie tak samo smacznie!

    Czy znasz te 4 ikony włoskiej kuchni?

    Czy szybkie gotowanie może być zdrowe?

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza