KulinariaPrzystawkiKrewetki po indyjsku - dalekie podróże kulinarne…

Krewetki po indyjsku – dalekie podróże kulinarne…

-

Dziś w podróż kulinarną zabiera nas Fundacja Global Language proponując krewetki po indyjsku. Indie to kraj kolorów i przypraw. Potraw bardzo słodkich lub piekielnie ostrych. Jednym z najczęściej używanych składników w kuchni południowo- indyjskiej jest kokos – zarówno jego miąższ, jak i mleko.

Kokos w kuchni indyjskiej pojawia się w połączeniach, które dla nas Europejczyków są nietypowe, a często wręcz zaskakujące. Kokos dodawany jest do ryżu, warzyw, sosów a nawet do owoców morza. Dodatkowym atutem gotowania czy smażenia na oleju kokosowym jest jego niska kaloryczność, a walory smakowe dań na nim przygotowanych wydają się bogatsze, aniżeli przygotowanych na tradycyjnym oleju. Olej kokosowy nadaje potrawom charakterystyczny, delikatny, kokosowy smak oraz zapach.

Zapraszamy zatem do wypróbowania krewetek po indyjsku. Aromatycznych, lekko pikantnych, przełamanych smakiem słodkawego oleju kokosowego.

Krewetki po indyjsku

Składniki

  • Krewetki Tygrysie 12 sztuk
  • Kurkuma 1/2 łyżeczki
  • Czarny pieprz w proszku 1/2 łyżeczki
  • Sól
  • Świeży imbir
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Cebula 3 sztuki
  • Olej kokosowy

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzucamy kurkumę, pieprz, sól, świeży imbir zmiażdżony w moździerzu, czosnek, 1 dużą cebulę pokrojoną na mniejsze cząstki i krewetki.
  2. Składniki zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Kiedy woda odparuje, wyjmujemy krewetki.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy krewetki aż się zarumienią.
  4. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i szklimy 2 drobno pokrojone cebule z dodatkiem soli na niewielkim ogniu.
  5. Usmażone krewetki posypujemy zeszkloną cebulką i podajemy je jako przystawkę lub jako dodatek np. do ryżu Basmati.

Smacznego 🙂

fundacja global language - Krewetki po indyjsku - dalekie podróże kulinarne…Alicja Lipińska, Fundacja Global Language. Na co dzień wspiera prace administracyjne Fundacji, ale odpowiada także za prowadzenie warsztatów kulinarnych. Swoje kulinarne doświadczenia zdobywała w Kerali na południu Indii. Warsztaty kulinarne w Indiach i w Polsce, czyli tajemnice najbardziej wyrazistej kuchni świata to tylko jedna z wielu propozycji Fundacji. www.globallanguage.pl

Najnowsze artykuły

Makijaż permanentny premium – sztuka, która zmienia codzienność

Dlaczego kobiety wybierają rozwiązania premium Współczesne trendy w świecie beauty pokazują jedno – kobiety coraz częściej poszukują usług, które łączą...

Trampki damskie – ponadczasowa klasyka. Jakie modele królują w 2025 roku?

Moda na sportowe obuwie ewoluuje z każdym sezonem, ale trampki damskie pozostają niezmienną bazą kobiecej garderoby. Rok 2025 przynosi...

Jak urządzić nowoczesny salon z drewnianą mapą świata?

Nowoczesny salon to przestrzeń, w której funkcjonalność spotyka się z estetyką, a każdy element ma swoje miejsce i znaczenie....

Rewolucja w pielęgnacji skóry z niedoskonałościami: Caudalie przedstawia nową generację Serum Vinopure

Caudalie prezentuje nową, jeszcze skuteczniejszą formułę Serum Vinopure z kwasem salicylowym – skuteczna odpowiedź na niedoskonałości skóry. Marka Caudalie, znana...

Musisz przeczytać

Jak urządzić nowoczesny salon z drewnianą mapą świata?

Nowoczesny salon to przestrzeń, w której funkcjonalność spotyka się...

Makijaż permanentny premium – sztuka, która zmienia codzienność

Dlaczego kobiety wybierają rozwiązania premium Współczesne trendy w świecie beauty...

Akcja regeneracja! Jak zadbać o włosy po lecie

Włosy po wakacjach są często przesuszone, matowe, łamliwe i bardziej podatne na puszenie się. Dlatego jesień to idealny moment,...

W harmonii z naturą – codzienny moment relaksu z Pharma Care

Pod koniec lata powietrze wypełnia aromat kwiatów i ziół, a wieczory niosą ze sobą przyjemny, chłodny powiew wiatru. Natura zwalnia tempo, a my coraz bardziej...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie