Krewetki po indyjsku – dalekie podróże kulinarne…

    -

    Dziś w podróż kulinarną zabiera nas Fundacja Global Language proponując krewetki po indyjsku. Indie to kraj kolorów i przypraw. Potraw bardzo słodkich lub piekielnie ostrych. Jednym z najczęściej używanych składników w kuchni południowo- indyjskiej jest kokos – zarówno jego miąższ, jak i mleko.

    Kokos w kuchni indyjskiej pojawia się w połączeniach, które dla nas Europejczyków są nietypowe, a często wręcz zaskakujące. Kokos dodawany jest do ryżu, warzyw, sosów a nawet do owoców morza. Dodatkowym atutem gotowania czy smażenia na oleju kokosowym jest jego niska kaloryczność, a walory smakowe dań na nim przygotowanych wydają się bogatsze, aniżeli przygotowanych na tradycyjnym oleju. Olej kokosowy nadaje potrawom charakterystyczny, delikatny, kokosowy smak oraz zapach.

    Zapraszamy zatem do wypróbowania krewetek po indyjsku. Aromatycznych, lekko pikantnych, przełamanych smakiem słodkawego oleju kokosowego.

    Krewetki po indyjsku

    Składniki

    • Krewetki Tygrysie 12 sztuk
    • Kurkuma 1/2 łyżeczki
    • Czarny pieprz w proszku 1/2 łyżeczki
    • Sól
    • Świeży imbir
    • Czosnek 2-3 ząbki
    • Cebula 3 sztuki
    • Olej kokosowy

    Przygotowanie

    1. Do garnka wrzucamy kurkumę, pieprz, sól, świeży imbir zmiażdżony w moździerzu, czosnek, 1 dużą cebulę pokrojoną na mniejsze cząstki i krewetki.
    2. Składniki zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Kiedy woda odparuje, wyjmujemy krewetki.
    3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy krewetki aż się zarumienią.
    4. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i szklimy 2 drobno pokrojone cebule z dodatkiem soli na niewielkim ogniu.
    5. Usmażone krewetki posypujemy zeszkloną cebulką i podajemy je jako przystawkę lub jako dodatek np. do ryżu Basmati.

    Smacznego 🙂

    fundacja global languageAlicja Lipińska, Fundacja Global Language. Na co dzień wspiera prace administracyjne Fundacji, ale odpowiada także za prowadzenie warsztatów kulinarnych. Swoje kulinarne doświadczenia zdobywała w Kerali na południu Indii. Warsztaty kulinarne w Indiach i w Polsce, czyli tajemnice najbardziej wyrazistej kuchni świata to tylko jedna z wielu propozycji Fundacji. www.globallanguage.pl

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza