Kruche pierożki z fetą i oliwkami – przepis

    -

    Pierożki z fetą i oliwkami to super pomysł na śniadanie jak i na kolację.

    Produkty:

    • 35 dag mąki
    • 2 jajka
    • 15 dag masła
    • 1 cytryna
    • 30 dag fety
    • garść zielonych i czarnych oliwek
    • 250 ml jogurtu naturalnego gęstego
    • 2 chili
    • kmin rzymski
    • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    1. Cytrynę sparz, osusz, wyciśnij sok.
    2. Mąkę przesiej, posiekaj z zimnym masłem. Dodaj szczyptę soli, jajko, 1/2 soku z cytryny i szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i odłóż na pół godziny do lodówki.
    3. Farsz: oliwki osącz, posiekaj, wymieszaj z fetą z 3 łyżkami jogurtu, dopraw pieprzem.
    4. Dip: chili przekrój, usuń pestki. Połącz z resztą jogurtu, dodaj 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Tak powstały dip musisz schłodzić.
    5. Po pół godzinie ciasto rozwałkuj, pokrój na kwadraty, nałóż po łyżce farszu, złóż w trójkąty, zlep. Ułóż na blasze.
    6. Jajko roztrzep z łyżką wody i posmaruj pierożki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut.

    Pierożki podawaj ze schłodzonym dipem.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza