Pierożki z fetą i oliwkami to super pomysł na śniadanie jak i na kolację.
Produkty:
- 35 dag mąki
- 2 jajka
- 15 dag masła
- 1 cytryna
- 30 dag fety
- garść zielonych i czarnych oliwek
- 250 ml jogurtu naturalnego gęstego
- 2 chili
- kmin rzymski
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cytrynę sparz, osusz, wyciśnij sok.
- Mąkę przesiej, posiekaj z zimnym masłem. Dodaj szczyptę soli, jajko, 1/2 soku z cytryny i szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i odłóż na pół godziny do lodówki.
- Farsz: oliwki osącz, posiekaj, wymieszaj z fetą z 3 łyżkami jogurtu, dopraw pieprzem.
- Dip: chili przekrój, usuń pestki. Połącz z resztą jogurtu, dodaj 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Tak powstały dip musisz schłodzić.
- Po pół godzinie ciasto rozwałkuj, pokrój na kwadraty, nałóż po łyżce farszu, złóż w trójkąty, zlep. Ułóż na blasze.
- Jajko roztrzep z łyżką wody i posmaruj pierożki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut.
Pierożki podawaj ze schłodzonym dipem.
Smacznego!