Pomysł na śniadanie i kolację w trochę innym, niekanapkowym stylu.
Placki z Jabłkami
Produkty
- 5 jabłek
- 1 jajko
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 cytryna
- olej
- sól
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny
- Oddzielić żółtko od białka. Połączyć mąkę, żółtko, mleko i zmiksować.
- Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i wymieszać.
- Niewielką ilość oleju rozgrzać na patelni. Plasterki jabłka zanurzać w cieście, kłaść na patelnię, placki smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Jak placki będą gotowe oprószyć je cukrem pudrem.
Bułeczki drożdżowe
Produkty
- 5 dag drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- 1 jajko
- szklanka mleka
- łyżka masła
- 60 dag mąki
- 2 łyżki rodzynek
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 żółtka
- tłuszcz do formy
- sól
Przygotowanie
- Drożdże pokruszyć i rozetrzeć z łyżką cukru i 3 łyżkami mleka. Dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję śmietany i odstawić w ciepłe miejsce.
- Masło roztopić i przestudzić.
- Rodzynki zalać ciepłą wodą, po napęcznieniu odsączyć.
- Czekoladę pokruszyć na małe kawałki- można posiekać.
- Do przygotowanego zaczynu dodać resztę cukru i mąki, jajko, mleko oraz szczyptę soli, wszystko wymieszać. Dodać masło i wyrobić ciasto. W tej postaci przykryć i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
- Do ciasta dodać rodzynki i czekoladę, wymieszać.
- Z ciasta uformować niewielkie wałeczki, ułożyć w dość dużych odstępach na dwóch natłuszczonych blachach. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Każdą bułeczkę naciąć dwukrotnie w poprzek i posmarować rozmąconymi żółtkami.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec około 15 minut.
Jabłka w cieście francuskim
Produkty
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 jabłek
- 1 cytryna
- 1 gałązka rozmarynu
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie
- Opłukany rozmaryn posiekać.
- Umyte jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Posypać cukrem i rozmarynem, odstawić na 10 minut.
- Ciasto francuskie lekko rozwałkować i pociąć na kwadraty. Na każdy ułożyć po połówce jabłka, zwinąć brzegi, zlepić formując kulkę.
- Kulki ułożyć na blaszce. Posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec 20 minut.