Pomysły na śniadania i kolację

    -

    Pomysł na śniadanie i kolację w trochę innym, niekanapkowym stylu.

    Placki z Jabłkami

    Produkty

    • 5 jabłek
    • 1 jajko
    • 3 szklanki mąki
    • 2 szklanki mleka
    • 1 cytryna
    • olej
    • sól
    • cukier puder do posypania

    Przygotowanie

    1. Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny
    2. Oddzielić żółtko od białka. Połączyć mąkę, żółtko, mleko i zmiksować.
    3. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i wymieszać.
    4. Niewielką ilość oleju rozgrzać na patelni. Plasterki jabłka zanurzać w cieście, kłaść na patelnię, placki smażyć z obu stron na złoty kolor.
    5. Jak placki będą gotowe oprószyć je cukrem pudrem.

    Bułeczki drożdżowe

    Produkty

    • 5 dag drożdży
    • 3-4 łyżki cukru
    • 1 jajko
    • szklanka mleka
    • łyżka masła
    • 60 dag mąki
    • 2 łyżki rodzynek
    • tabliczka gorzkiej czekolady
    • 2 żółtka
    • tłuszcz do formy
    • sól

    Przygotowanie

    1. Drożdże pokruszyć i rozetrzeć z łyżką cukru i 3 łyżkami mleka. Dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję śmietany i odstawić w ciepłe miejsce.
    2. Masło roztopić i przestudzić.
    3. Rodzynki zalać ciepłą wodą, po napęcznieniu odsączyć.
    4. Czekoladę pokruszyć na małe kawałki- można posiekać.
    5. Do przygotowanego zaczynu dodać resztę cukru i mąki, jajko, mleko oraz szczyptę soli, wszystko wymieszać. Dodać masło i wyrobić ciasto. W tej postaci przykryć i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
    6. Do ciasta dodać rodzynki i czekoladę, wymieszać.
    7. Z ciasta uformować niewielkie wałeczki, ułożyć w dość dużych odstępach na dwóch natłuszczonych blachach. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    8. Każdą bułeczkę naciąć dwukrotnie w poprzek i posmarować rozmąconymi żółtkami.
    9. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec około 15 minut.

    Jabłka w cieście francuskim

    Produkty

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 5 jabłek
    • 1 cytryna
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 3 łyżki cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżka mleka

    Przygotowanie

    1. Opłukany rozmaryn posiekać.
    2. Umyte jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Posypać cukrem i rozmarynem, odstawić na 10 minut.
    3. Ciasto francuskie lekko rozwałkować i pociąć na kwadraty. Na każdy ułożyć po połówce jabłka, zwinąć brzegi, zlepić formując kulkę.
    4. Kulki ułożyć na blaszce. Posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
    5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec 20 minut.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza