Nie wiesz jakie ryby przygotować na Wigilijną Wieczerzę? Mamy dla Ciebie proste przepisy na rybę po grecku oraz na śledzie w oleju.

    -

    Święta coraz bliżej. Dlatego też podajemy proste przepisy na świąteczną rybę po grecku oraz na śledzie w oleju. Z naszymi przepisami na pewno przygotujesz wyśmienite potrawy.

    Ryba po Grecku

    Produkty

    • 600 g filetów rybnych (może być morszczuk, dorsz)
    • 4 łyżki oleju do smażenia ryby
    • 1 duża marchew
    • 1 mała pietruszka
    • ćwierć średniego selera
    • 2 duże cebule
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 3 łyżki oliwy
    • sok z połowy cytryny
    • pół pęczka natki pietruszki

    Przygotowanie

    1. Filety rybne opłucz, podziel na porcje, posól, skrop sokiem z cytryny. Następnie odstaw na pół godziny.
    2. W tym czasie przygotuj sos. Warzywa umyj, oskrob i potnij w bardzo cienkie plasterki.
    3. W płaskim rondlu rozgrzej oliwę, wrzucić rozdrobnione warzywa. Duś je na małym ogniu pod przykryciem, dość często mieszając. W razie potrzeby dolej kilka łyżek wody.
    4. Po 40 minutach do warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, sok z cytryny oraz po płaskiej łyżeczce soli i cukru. Duś jeszcze 15 minut. Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
    5. Na dużej patelni mocno rozgrzej olej i połóż na nim osuszone filety rybne. Po chwili zmniejsz ogień i smaż filety po 6 minut z każdej strony.
    6. Usmażone filety rybne odsącz z tłuszczu, ułóż na półmisku, zalej sosem warzywnym i pozostaw do ostygnięcia. Udekoruj gałązkami natki pietruszki.

    Ryba po grecku ma lepszy smak, jeżeli przed podaniem leży kilka godzin w lodówce. Ale można ją także serwować na ciepło.

    sledz w oleju

    Śledzie w oleju

    Produkty

    • 4 solone śledzie z beczki
    • 3 łyżki oleju
    • 1 duża cebula
    • sok z połowy cytryny
    • pół łyżeczki cukru

    Przygotowanie

    1. Śledzie namocz na co najmniej 12 godzin w wodzie. Jeżeli mają być łagodniejsze możesz użyć mleka lub mleka zmieszanego z wodą.
    2. Następnie śledzie dokładnie odsącz na sicie. Zedrzyj z nich skórkę, wyjmij ości, podziel wzdłuż na połówki i każdą część śledzia potnij na 3 kawałki.
    3. Cebulę obierz i posiekaj, następnie wymieszaj cebulę z sokiem z połowy cytryny i cukrem.
    4. Pokrojone śledzie ułóż na półmisku, dodaj cebulę i równomiernie polej olejem.

    Zanim podasz śledzie, włóż je na kilka godzin do lodówki.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza