Święta coraz bliżej. Dlatego też podajemy proste przepisy na świąteczną rybę po grecku oraz na śledzie w oleju. Z naszymi przepisami na pewno przygotujesz wyśmienite potrawy.
Ryba po Grecku
Produkty
- 600 g filetów rybnych (może być morszczuk, dorsz)
- 4 łyżki oleju do smażenia ryby
- 1 duża marchew
- 1 mała pietruszka
- ćwierć średniego selera
- 2 duże cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- pół pęczka natki pietruszki
Przygotowanie
- Filety rybne opłucz, podziel na porcje, posól, skrop sokiem z cytryny. Następnie odstaw na pół godziny.
- W tym czasie przygotuj sos. Warzywa umyj, oskrob i potnij w bardzo cienkie plasterki.
- W płaskim rondlu rozgrzej oliwę, wrzucić rozdrobnione warzywa. Duś je na małym ogniu pod przykryciem, dość często mieszając. W razie potrzeby dolej kilka łyżek wody.
- Po 40 minutach do warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, sok z cytryny oraz po płaskiej łyżeczce soli i cukru. Duś jeszcze 15 minut. Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
- Na dużej patelni mocno rozgrzej olej i połóż na nim osuszone filety rybne. Po chwili zmniejsz ogień i smaż filety po 6 minut z każdej strony.
- Usmażone filety rybne odsącz z tłuszczu, ułóż na półmisku, zalej sosem warzywnym i pozostaw do ostygnięcia. Udekoruj gałązkami natki pietruszki.
Ryba po grecku ma lepszy smak, jeżeli przed podaniem leży kilka godzin w lodówce. Ale można ją także serwować na ciepło.
Śledzie w oleju
Produkty
- 4 solone śledzie z beczki
- 3 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki cukru
Przygotowanie
- Śledzie namocz na co najmniej 12 godzin w wodzie. Jeżeli mają być łagodniejsze możesz użyć mleka lub mleka zmieszanego z wodą.
- Następnie śledzie dokładnie odsącz na sicie. Zedrzyj z nich skórkę, wyjmij ości, podziel wzdłuż na połówki i każdą część śledzia potnij na 3 kawałki.
- Cebulę obierz i posiekaj, następnie wymieszaj cebulę z sokiem z połowy cytryny i cukrem.
- Pokrojone śledzie ułóż na półmisku, dodaj cebulę i równomiernie polej olejem.
Zanim podasz śledzie, włóż je na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!