Strona głównaKulinariaKolacjaNie wiesz jakie ryby przygotować na Wigilijną Wieczerzę? Mamy dla Ciebie proste...

Nie wiesz jakie ryby przygotować na Wigilijną Wieczerzę? Mamy dla Ciebie proste przepisy na rybę po grecku oraz na śledzie w oleju.

Święta coraz bliżej. Dlatego też podajemy proste przepisy na świąteczną rybę po grecku oraz na śledzie w oleju. Z naszymi przepisami na pewno przygotujesz wyśmienite potrawy.

Ryba po Grecku

Produkty

  • 600 g filetów rybnych (może być morszczuk, dorsz)
  • 4 łyżki oleju do smażenia ryby
  • 1 duża marchew
  • 1 mała pietruszka
  • ćwierć średniego selera
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Filety rybne opłucz, podziel na porcje, posól, skrop sokiem z cytryny. Następnie odstaw na pół godziny.
  2. W tym czasie przygotuj sos. Warzywa umyj, oskrob i potnij w bardzo cienkie plasterki.
  3. W płaskim rondlu rozgrzej oliwę, wrzucić rozdrobnione warzywa. Duś je na małym ogniu pod przykryciem, dość często mieszając. W razie potrzeby dolej kilka łyżek wody.
  4. Po 40 minutach do warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, sok z cytryny oraz po płaskiej łyżeczce soli i cukru. Duś jeszcze 15 minut. Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  5. Na dużej patelni mocno rozgrzej olej i połóż na nim osuszone filety rybne. Po chwili zmniejsz ogień i smaż filety po 6 minut z każdej strony.
  6. Usmażone filety rybne odsącz z tłuszczu, ułóż na półmisku, zalej sosem warzywnym i pozostaw do ostygnięcia. Udekoruj gałązkami natki pietruszki.

Ryba po grecku ma lepszy smak, jeżeli przed podaniem leży kilka godzin w lodówce. Ale można ją także serwować na ciepło.

sledz w oleju

Śledzie w oleju

Produkty

  • 4 solone śledzie z beczki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki cukru

Przygotowanie

  1. Śledzie namocz na co najmniej 12 godzin w wodzie. Jeżeli mają być łagodniejsze możesz użyć mleka lub mleka zmieszanego z wodą.
  2. Następnie śledzie dokładnie odsącz na sicie. Zedrzyj z nich skórkę, wyjmij ości, podziel wzdłuż na połówki i każdą część śledzia potnij na 3 kawałki.
  3. Cebulę obierz i posiekaj, następnie wymieszaj cebulę z sokiem z połowy cytryny i cukrem.
  4. Pokrojone śledzie ułóż na półmisku, dodaj cebulę i równomiernie polej olejem.

Zanim podasz śledzie, włóż je na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Popularne posty

Social Media

8,530FaniLubię
1,966ObserwującyObserwuj