Nie wiesz jakie ryby przygotować na Wigilijną Wieczerzę? Mamy dla Ciebie proste przepisy na rybę po grecku oraz na śledzie w oleju.

Święta coraz bliżej. Dlatego też podajemy proste przepisy na świąteczną rybę po grecku oraz na śledzie w oleju. Z naszymi przepisami na pewno przygotujesz wyśmienite potrawy.

Ryba po Grecku

Produkty

  • 600 g filetów rybnych (może być morszczuk, dorsz)
  • 4 łyżki oleju do smażenia ryby
  • 1 duża marchew
  • 1 mała pietruszka
  • ćwierć średniego selera
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Filety rybne opłucz, podziel na porcje, posól, skrop sokiem z cytryny. Następnie odstaw na pół godziny.
  2. W tym czasie przygotuj sos. Warzywa umyj, oskrob i potnij w bardzo cienkie plasterki.
  3. W płaskim rondlu rozgrzej oliwę, wrzucić rozdrobnione warzywa. Duś je na małym ogniu pod przykryciem, dość często mieszając. W razie potrzeby dolej kilka łyżek wody.
  4. Po 40 minutach do warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, sok z cytryny oraz po płaskiej łyżeczce soli i cukru. Duś jeszcze 15 minut. Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  5. Na dużej patelni mocno rozgrzej olej i połóż na nim osuszone filety rybne. Po chwili zmniejsz ogień i smaż filety po 6 minut z każdej strony.
  6. Usmażone filety rybne odsącz z tłuszczu, ułóż na półmisku, zalej sosem warzywnym i pozostaw do ostygnięcia. Udekoruj gałązkami natki pietruszki.

Ryba po grecku ma lepszy smak, jeżeli przed podaniem leży kilka godzin w lodówce. Ale można ją także serwować na ciepło.

Nie wiesz jakie ryby przygotować na Wigilijną Wieczerzę? Mamy dla Ciebie proste przepisy na rybę po grecku oraz na śledzie w oleju.

Śledzie w oleju

Produkty

  • 4 solone śledzie z beczki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki cukru

Przygotowanie

  1. Śledzie namocz na co najmniej 12 godzin w wodzie. Jeżeli mają być łagodniejsze możesz użyć mleka lub mleka zmieszanego z wodą.
  2. Następnie śledzie dokładnie odsącz na sicie. Zedrzyj z nich skórkę, wyjmij ości, podziel wzdłuż na połówki i każdą część śledzia potnij na 3 kawałki.
  3. Cebulę obierz i posiekaj, następnie wymieszaj cebulę z sokiem z połowy cytryny i cukrem.
  4. Pokrojone śledzie ułóż na półmisku, dodaj cebulę i równomiernie polej olejem.

Zanim podasz śledzie, włóż je na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!