Więcej

    Kwas foliowy w ciąży

    Organizm człowieka, złożony z milionów komórek, organów, narządów i skomplikowanych układów, potrzebuje do prawidłowego codziennego funkcjonowania wielu różnorodnych witamin oraz minerałów. Odpowiednio zbilansowana i racjonalna dieta, bogata w niezbędne składniki odżywcze, dodatkowo pozytywnie wpływa na ogólne samopoczucie kobiet i mężczyzn w każdym wieku.

    Kwas foliowy i jego funkcja

    Jedną z najważniejszych substancji, gwarantujących sprawne działanie wszystkich narządów i organów człowieka, jest kwas foliowy, zwany przez specjalistów i lekarzy folacyną lub folianem. Kwas foliowy (w potocznym języku witamina B9 bądź B12), obok innych witamin i minerałów, pełni szereg niezwykle istotnych funkcji w organizmie ludzkim. Przede wszystkim reguluje wzrost, rozmnażanie i funkcjonowanie wszystkich komórek, ponieważ uczestniczy między innymi w: syntezie materiału genetycznego komórek czyli zachowaniu materiału genetycznego, tworzeniu oraz dojrzewaniu czerwonych i białych krwinek, czy tworzeniu soków żołądkowych jak również produkowaniu tzw. hormonu szczęścia (serotoniny). Kwas foliowy, wspomagając pracę różnych organów i narządów wewnętrznych (wątroby, żołądka, jelit), pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu, układu pokarmowego, nerwowego i odpornościowego. Wspomaga pracę wielu narządów i organów wewnętrznych takich jak chociażby: wątroba, jelita, żołądek. Zapobiega anemii, depresji, chorobom serca, zakrzepom żylnym, wylewom, jak również znacznie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego, żołądka czy szyjki macicy u kobiet.

    Kwas foliowy w ciąży

    Kwas foliowy, ze względu na udział w tworzeniu i rozwoju różnorodnych komórek, jest szczególnie istotny dla kobiet w ciąży w pierwszych dniach od momentu zapłodnienia, ponieważ już na początku powstaje u maluszka mikroskopijnej wielkości zalążek układu nerwowego, zwanego cewą nerwową, która z biegiem czasu subtelnie przekształca się w rdzeń kręgowy oraz mózg. Niedobór kwasu foliowego u kobiet w ciąży może więc prowadzić do wielu nieodwracalnych, nieuleczalnych, a przede wszystkim niebezpiecznych dla zdrowia i życia maleństwa wad cewy nerwowej takich jak: bezmózgowie, przepuklina oponowo – rdzeniowa oraz rozszczep kręgosłupa. Niedobór kwasu foliowego może być również przyczyną poronienia, odklejenia się łożyska, niskiej masy urodzeniowej dziecka czy anemii megaloblastycznej. Ze względu na wysokie ryzyko powstawania różnorodnych wad rozwojowych maluszka oraz innych problemów w okresie ciąży, wynikających miedzy innymi z niedoboru kwasu foliowego, niezwykle istotne jest świadome planowanie dziecka, odpowiednia dieta oraz przyjmowanie suplementów diety, zawierających zwiększone dawki folianu. Niestety organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytworzyć kwasu foliowego, dlatego dieta przyszłej mamy powinna być bogata przede wszystkim w surowe warzywa takie jak między innymi: sałata, kapusta, brokuły, szparagi, brukselka, szpinak, pomidory, soja, soczewica, kalafior, buraki i wiele innych. Kwas foliowy można znaleźć również w innych produktach: pszenicy, jajkach, wątróbce cielęcej, soku pomarańczowym, bananach, orzechach oraz słoneczniku.

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,874ObserwującyObserwuj