Wiosną zapomnij o ciężkim zimowym jedzeniu. Zacznij jeść świeże warzywa, doceń aromatyczne zioła, a do tego sosy lekkie jak piórko. A gdzie to wszystko znajdziesz? Oczywiście w sałatkach.
Produkty:
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona cebula
- mieszanka sałat
- 3 gałązki oregano
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
- mielona słodka papryka
- oliwa, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski.
- Sałaty umyj i osusz.
- Cebulę obierz, potnij w piórka.
- Wymieszaj 2 rodzaje papryk, cebulę i sałatę.
- W soku z cytryny rozpuść szczyptę soli, dodaj musztardę, oregano i pieprz.
- Wlej 3 łyżki oliwy i mieszaj, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polej sosem.
Smacznego!