Lekko, smacznie, z małą ilością tłuszczu – sałatki z serem

    -

    Dlaczego powinniśmy ograniczać spożycie tłuszczu, pomimo tego, że jest on jednym z niezbędnych składników naszego pożywienia? Jeżeli ograniczymy dzienne spożycie tłuszczu obniżymy naszą wagę ciała i zmniejszymy ryzyko chorób naszego serca.

    Pamiętajmy, że nie wszystkie tłuszcze są niezdrowe! Są dwa główne rodzaje tłuszczów: nasycone i nienasycone. Tłuszcze nasycone zwiększają poziom cholesterolu we krwi i są główną przyczyną chorób serca – te właśnie tłuszcze powinniśmy ograniczać. Występują one w mięsach i produktach mlecznych. Natomiast złożone tłuszcze nienasycone w niewielkich ilościach są niezbędne dla zdrowia i wspomagają obniżenie poziomu cholesterolu. Występują w olejach roślinnych np. w oleju słonecznikowym, kukurydzianym czy sojowym, w rybach: pstrąg, sardynki, makrela, łosoś.

    Bogate w proste tłuszcze nienasycone są oliwki, awokado, różnego rodzaju orzechy oraz oleje: rzepakowy i arachidowy. Jednak nie panikujmy, nie wszystko co jemy musi być ubogie w tłuszcze. Tajemnica zdrowego odżywania tkwi w zachowaniu równowagi i tego się trzymajmy.

    Pomidory z serem feta

    Składniki

    • 5 pomidorów
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w cieniutkie plasterki
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki posiekanej bazylii
    • 100g pokruszonego sera feta
    • 3 łyżki naturalnego jogurtu
    • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 1 łyżka białego octu winnego

    Przygotowanie

    Plasterki pomidora i cebuli ułożyć na półmisku i doprawić solą i pieprzem. Ser feta, jogurt, oliwę i ocet zmiksować na gładki krem. Polać sosem pomidory z cebulą i pospać bazylią.

    Pomidory i cebulka oraz bazylia już taka sałatka jest pyszna, ale jak dodamy kremowy sos z fety, jogurtu i oliwy staje się przepyszna 🙂 Tłuszczu zawiera tylko 3g, a przygotowanie zajmuje nam 5 minut.

    Sałatka z ostrym serem

    Produkty

    • 190g czerwonej kapusty drobno posiekanej
    • 4 łodygi selera naciowego pokrojonego w talarki
    • 170g pokrojonego w kostkę żółtego sera
    • 100g przekrojonych na pół czerwonych winogron
    • 2 czerwone jabłka, pokrojone w kostkę
    • sałata, porwana
    • łyżeczka maku
    • 150g naturalnego jogurty odtłuszczonego
    • 2 łyżki odtłuszczonego majonezu
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • pieprz

    Przygotowanie

    Przygotowując sos mieszamy: jogurt, majonez, sok z cytryny i przyprawy. W dużej misce łączymy seler, ser, winogrona i jabłko i dodajemy sos. Mieszamy.

    Na talerzach rozkładamy listki sałaty i nakładamy sałatkę. Przed podaniem posypać makiem.

    Winogrona, czerwona kapusta i ser z sosem tworzą wyśmienitą sałatkę!

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza