Dlaczego powinniśmy ograniczać spożycie tłuszczu, pomimo tego, że jest on jednym z niezbędnych składników naszego pożywienia? Jeżeli ograniczymy dzienne spożycie tłuszczu obniżymy naszą wagę ciała i zmniejszymy ryzyko chorób naszego serca.

Pamiętajmy, że nie wszystkie tłuszcze są niezdrowe! Są dwa główne rodzaje tłuszczów: nasycone i nienasycone. Tłuszcze nasycone zwiększają poziom cholesterolu we krwi i są główną przyczyną chorób serca – te właśnie tłuszcze powinniśmy ograniczać. Występują one w mięsach i produktach mlecznych. Natomiast złożone tłuszcze nienasycone w niewielkich ilościach są niezbędne dla zdrowia i wspomagają obniżenie poziomu cholesterolu. Występują w olejach roślinnych np. w oleju słonecznikowym, kukurydzianym czy sojowym, w rybach: pstrąg, sardynki, makrela, łosoś.

Bogate w proste tłuszcze nienasycone są oliwki, awokado, różnego rodzaju orzechy oraz oleje: rzepakowy i arachidowy. Jednak nie panikujmy, nie wszystko co jemy musi być ubogie w tłuszcze. Tajemnica zdrowego odżywania tkwi w zachowaniu równowagi i tego się trzymajmy.

Pomidory z serem feta

Składniki

  • 5 pomidorów
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cieniutkie plasterki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 100g pokruszonego sera feta
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka białego octu winnego

Przygotowanie

Plasterki pomidora i cebuli ułożyć na półmisku i doprawić solą i pieprzem. Ser feta, jogurt, oliwę i ocet zmiksować na gładki krem. Polać sosem pomidory z cebulą i pospać bazylią.

Pomidory i cebulka oraz bazylia już taka sałatka jest pyszna, ale jak dodamy kremowy sos z fety, jogurtu i oliwy staje się przepyszna 🙂 Tłuszczu zawiera tylko 3g, a przygotowanie zajmuje nam 5 minut.

Sałatka z ostrym serem

Produkty

  • 190g czerwonej kapusty drobno posiekanej
  • 4 łodygi selera naciowego pokrojonego w talarki
  • 170g pokrojonego w kostkę żółtego sera
  • 100g przekrojonych na pół czerwonych winogron
  • 2 czerwone jabłka, pokrojone w kostkę
  • sałata, porwana
  • łyżeczka maku
  • 150g naturalnego jogurty odtłuszczonego
  • 2 łyżki odtłuszczonego majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotowując sos mieszamy: jogurt, majonez, sok z cytryny i przyprawy. W dużej misce łączymy seler, ser, winogrona i jabłko i dodajemy sos. Mieszamy.

Na talerzach rozkładamy listki sałaty i nakładamy sałatkę. Przed podaniem posypać makiem.

Winogrona, czerwona kapusta i ser z sosem tworzą wyśmienitą sałatkę!

Smacznego!