Któż z nas nie uwielbia klasycznych naleśników? Przyrządzone na słodko czy też w opcji na słono, kuszą mnogością składników i różnorodnością aromatów. W czym tkwi ich sekret?

Bez wątpienia kluczem jest puszyste ciasto i odpowiednio skomponowany farsz. Entuzjaści wytrawnych smaków z pewnością docenią naleśniki z grzybami i żółtym serem, które zestawione ze świeżym tymiankiem stworzą pyszne i efektowne danie.

nalesniki z grzybami przepis kulinarny

Składniki na farsz:

  • cebula – 1szt.
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • pieczarki – 500g
  • podgrzybki świeże – 500g
  • Śmietana 22% (np. od OSM Piątnica) – 150ml
  • świeży tymianek – 5-6 gałązek
  • ser żółty – 150g
  • sól, pieprz czarny do smaku

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • mleko – 300 ml
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • jajko – 1 szt.
  • sól, cukier do smaku
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem i usmażyć naleśniki z obu stron na odrobinie oleju.

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i razem chwilę poddusić na wolnym ogniu. Podgrzybki oczyścić, pokroić w cząstki, obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Następnie dodać gotowe podgrzybki do pieczarek i cebuli, doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dodać śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, często mieszając.

Usmażonego naleśnika ponownie położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Na górę wyłożyć 2-3 łyżki farszu i posypać startym serem żółtym. Boki naleśnika zawinąć do środka, przykryć pokrywką i na wolnym ogniu smażyć ok. 2-3 minuty. Tak samo postąpić z kolejnymi naleśnikami. Tak przygotowane naleśniki podawać z łyżką zimnej Śmietany 22%.

Smacznego!