Więcej
    Strona głównaKulinariaNaleśniki z grzybami żółtym serem i tymiankiem

    Naleśniki z grzybami żółtym serem i tymiankiem

    Któż z nas nie uwielbia klasycznych naleśników? Przyrządzone na słodko czy też w opcji na słono, kuszą mnogością składników i różnorodnością aromatów. W czym tkwi ich sekret?

    Bez wątpienia kluczem jest puszyste ciasto i odpowiednio skomponowany farsz. Entuzjaści wytrawnych smaków z pewnością docenią naleśniki z grzybami i żółtym serem, które zestawione ze świeżym tymiankiem stworzą pyszne i efektowne danie.

    Składniki na farsz:

    • cebula – 1szt.
    • olej rzepakowy – 2 łyżki
    • pieczarki – 500g
    • podgrzybki świeże – 500g
    • Śmietana 22% (np. od OSM Piątnica) – 150ml
    • świeży tymianek – 5-6 gałązek
    • ser żółty – 150g
    • sól, pieprz czarny do smaku

    Składniki na ciasto naleśnikowe:

    • mleko – 300 ml
    • mąka pszenna – 1 szklanka
    • jajko – 1 szt.
    • sól, cukier do smaku
    • olej do smażenia

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem i usmażyć naleśniki z obu stron na odrobinie oleju.

    Wykonanie:

    Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i razem chwilę poddusić na wolnym ogniu. Podgrzybki oczyścić, pokroić w cząstki, obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Następnie dodać gotowe podgrzybki do pieczarek i cebuli, doprawić solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i dodać śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia, często mieszając.

    Usmażonego naleśnika ponownie położyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Na górę wyłożyć 2-3 łyżki farszu i posypać startym serem żółtym. Boki naleśnika zawinąć do środka, przykryć pokrywką i na wolnym ogniu smażyć ok. 2-3 minuty. Tak samo postąpić z kolejnymi naleśnikami. Tak przygotowane naleśniki podawać z łyżką zimnej Śmietany 22%.

    Smacznego!

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,874ObserwującyObserwuj