KulinariaNiecodzienna ryba w niecodziennym wydaniu – poznaj labraksa!

Niecodzienna ryba w niecodziennym wydaniu – poznaj labraksa!

-

Uwielbiasz ryby, ale tradycyjny, „polski” karp, makrela czy dorsz już nieco Ci się przejadły? Szukasz inspiracji i pragniesz odkrywać nowe smaki?

Jeśli tak, najlepszą odpowiedzią na potrzeby i wymagania Twojego podniebienia może okazać się labraks. Co to za ryba, jak smakuje i w jaki sposób ją przyrządzić? Sprawdź już teraz i daj się oczarować!

- Niecodzienna ryba w niecodziennym wydaniu – poznaj labraksa!

Mniej znaczy więcej – czyli labraks bez tajemnic

Labraks jest rybą w Polsce raczej nieznaną. Szkoda, bowiem ma naprawdę wiele do zaoferowania. Należy do rodziny moronowatych, osiąga maksymalnie 1 metr długości, a jego waga nie przekracza 12 kg. Labraks występuje przede wszystkim w Morzu Śródziemnym, Morzu Czarnym czy Północnym, ale czasem można go spotkać również w naszym rodzimym Bałtyku.

Rybę tę można przyrządzać na rozmaite sposoby. Najlepiej wypada pieczona, gotowana lub smażona. Grillowanie i wędzenie labraksa są raczej odradzane ze względu na to, że jego mięso jest wyjątkowo delikatne i może się nadmiernie wysuszyć, a co za tym idzie, stracić swój genialny smak i konsystencję. A skoro już o właściwościach mięsa labraksa mowa – jest ono białe, chude, cechuje się subtelnym, słodkawym posmakiem. Z tego powodu zalecane jest bardzo rozważne, umiarkowane stosowanie wszelkiego rodzaju przypraw – ich zbyt duża ilość może zabić naturalny smak ryby.

Labraks z stylu śródziemnomorskim

Jeśli chcesz przygotować idealnego labraksa, po pierwsze musisz zapanować nad chęcią nadmiernego przyprawiania. Przyprawy różnego rodzaju, stosowane we właściwym połączeniu i umiarkowanej ilości, podkreślają smak potrawy i wydobywają z niej to, co najlepsze. Jeżeli natomiast będą źle dobrane, lub co gorsza używane bez umiaru, mogą zniszczyć efekt końcowy. Pamiętaj, że zawsze lepiej nieco doprawić danie na talerzu, niż przesadzić z ilością dodatków, bo wówczas częstokroć jest ono już nie do uratowania, a to chyba największy z możliwych koszmarów każdego kucharza.

Jak zrobić rybę w stylu śródziemnomorskim? Umyj i osusz świeżego labraksa, a następnie delikatnie oprósz go solą. Następnie podsmaż wyrazisty czosnek i cebulkę, dodaj do nich nieco specjalnego sosu ze smażonych pomidorów z kawałkami warzyw. Całość wymieszaj i tak przygotowaną marynatą pokryj dokładnie rybę (szczegółowy przepis znajdziesz TUTAJ). Dookoła ryby, w naczyniu żaroodpornym, ułóż wcześniej ugotowane ziemniaki i zapiekaj w piekarniku. Bardzo istotne jest to, aby nie piec ryby za długo i w zbyt wysokiej temperaturze, aby nie uległa nadmiernemu przesuszeniu.

Oczywiście możliwości przyrządzenia labraksa jest znacznie więcej. Możesz upiec go np. w towarzystwie świeżego tymianku i natki pietruszki, koniecznie sowicie skropionego sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Do ryby tej pasuje również bardzo wiele dodatków. Możesz serwować ją w towarzystwie wspomnianych już pieczonych ziemniaczków, frytek, bukietu warzyw gotowanych lub grillowanych bądź sałatki ze świeżych warzyw. Nie bój się kulinarnych eksperymentów, odnajdź swój własny, ulubiony przepis i podziel się nim z najbliższymi, którym także bez wątpienia przypadnie do gustu!

Najnowsze artykuły

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na zewnątrz panuje chłód, kolorowe liście wirują na wietrze, a wieczory...

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość i przewidywalne efekty w codziennym stosowaniu. W zbieranych przez nas...

Hygge po polsku. Jesienne wieczory z ponczo po kąpieli od Endless Hugs

Jesień sprzyja domowym rytuałom, które budują bliskość i koją po intensywnym dniu. W tym czasie wieczorna kąpiel może stać...

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Musisz przeczytać

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie