Propozycja na szybki obiad – udka kurczaka smażone w panierce, podawane z frytkami i surówką z marchwi i jabłek. Danie wysokokaloryczne, ale i tak kurczak w tej wersji będzie znacznie zdrowszy niż z klasycznego fast-foodu.

Udka kurczaka smażone w panierce

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • 100 ml oleju lub oliwy

Przygotowanie

Udka kurczaka umyć, zalać wrzątkiem tak by były przykryte, wrzucić kostkę bulionową i gotować pół godziny.

Następnie wyjąć udka i na 5 minut zostawić na sicie, by ociekł płyn, nacieramy je solą( niewielką ilością), pieprzem oraz papryką. Potem obtaczamy kolejno udka w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.

Udka kłaść na rozgrzany olej lub oliwę i smażyć ze wszystkich stron na jasnozłoty kolor, a następnie odsączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać z ziemniaczanymi frytkami i surówką.

Frytki ziemniaczane

Składniki

  • 900g ziemniaków
  • co najmniej 750ml oleju
  • sól

Przygotowanie

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w słupki o przekroju 8mm. Zalać taką ilością wrzątku, by je przykrywał i gotować 6 minut.

Odcedzamy, energicznie wstrząsając sitem, żeby nie pozostało nic wody i wrzucamy partiami lub jednocześnie (zależnie od ilości tłuszczu) na dość mocno rozgrzany olej.

Najlepiej zrobić próbę wrzucając jeden kawałek ziemniaka. Jeśli opadnie na dół i długo nie będzie wypływał, trzeba zwiększyć ogień. Jeśli zbyt szybko zbrązowieje, ogień należy zmniejszyć.

Ziemniaki smażyć 6-7 minut na jasnozłoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową i włożyć na sito. Frytki przełożyć na talerze i posolić.

Surówka z marchwi i jabłek

Składniki

  • 500g marchwi
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 80ml słodkiej śmietany
  • cukier, sok z cytryny

Przygotowanie

Marchew umyć, oskrobać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Umyte jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natychmiast skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

Startą marchew i jabłka połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku.

Smacznego!