Więcej
    Strona głównaKulinariaObiadObiad od A do Z - kurczak z frytkami i surówką

    Obiad od A do Z – kurczak z frytkami i surówką

    Propozycja na szybki obiad – udka kurczaka smażone w panierce, podawane z frytkami i surówką z marchwi i jabłek. Danie wysokokaloryczne, ale i tak kurczak w tej wersji będzie znacznie zdrowszy niż z klasycznego fast-foodu.

    Udka kurczaka smażone w panierce

    Składniki

    • 4 udka kurczaka
    • 1 kostka bulionu drobiowego
    • 2 łyżki mąki
    • 4 łyżki bułki tartej
    • sól, pieprz, ostra papryka
    • 100 ml oleju lub oliwy

    Przygotowanie

    Udka kurczaka umyć, zalać wrzątkiem tak by były przykryte, wrzucić kostkę bulionową i gotować pół godziny.

    Następnie wyjąć udka i na 5 minut zostawić na sicie, by ociekł płyn, nacieramy je solą( niewielką ilością), pieprzem oraz papryką. Potem obtaczamy kolejno udka w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.

    Udka kłaść na rozgrzany olej lub oliwę i smażyć ze wszystkich stron na jasnozłoty kolor, a następnie odsączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać z ziemniaczanymi frytkami i surówką.

    Frytki ziemniaczane

    Składniki

    • 900g ziemniaków
    • co najmniej 750ml oleju
    • sól

    Przygotowanie

    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w słupki o przekroju 8mm. Zalać taką ilością wrzątku, by je przykrywał i gotować 6 minut.

    Odcedzamy, energicznie wstrząsając sitem, żeby nie pozostało nic wody i wrzucamy partiami lub jednocześnie (zależnie od ilości tłuszczu) na dość mocno rozgrzany olej.

    Najlepiej zrobić próbę wrzucając jeden kawałek ziemniaka. Jeśli opadnie na dół i długo nie będzie wypływał, trzeba zwiększyć ogień. Jeśli zbyt szybko zbrązowieje, ogień należy zmniejszyć.

    Ziemniaki smażyć 6-7 minut na jasnozłoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową i włożyć na sito. Frytki przełożyć na talerze i posolić.

    Surówka z marchwi i jabłek

    Składniki

    • 500g marchwi
    • 1 duże kwaśne jabłko
    • 80ml słodkiej śmietany
    • cukier, sok z cytryny

    Przygotowanie

    Marchew umyć, oskrobać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

    Umyte jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natychmiast skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

    Startą marchew i jabłka połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku.

    Smacznego!

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,876ObserwującyObserwuj