Propozycja na szybki obiad – udka kurczaka smażone w panierce, podawane z frytkami i surówką z marchwi i jabłek. Danie wysokokaloryczne, ale i tak kurczak w tej wersji będzie znacznie zdrowszy niż z klasycznego fast-foodu.
Udka kurczaka smażone w panierce
Składniki
- 4 udka kurczaka
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, ostra papryka
- 100 ml oleju lub oliwy
Przygotowanie
Udka kurczaka umyć, zalać wrzątkiem tak by były przykryte, wrzucić kostkę bulionową i gotować pół godziny.
Następnie wyjąć udka i na 5 minut zostawić na sicie, by ociekł płyn, nacieramy je solą( niewielką ilością), pieprzem oraz papryką. Potem obtaczamy kolejno udka w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.
Udka kłaść na rozgrzany olej lub oliwę i smażyć ze wszystkich stron na jasnozłoty kolor, a następnie odsączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać z ziemniaczanymi frytkami i surówką.
Frytki ziemniaczane
Składniki
- 900g ziemniaków
- co najmniej 750ml oleju
- sól
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w słupki o przekroju 8mm. Zalać taką ilością wrzątku, by je przykrywał i gotować 6 minut.
Odcedzamy, energicznie wstrząsając sitem, żeby nie pozostało nic wody i wrzucamy partiami lub jednocześnie (zależnie od ilości tłuszczu) na dość mocno rozgrzany olej.
Najlepiej zrobić próbę wrzucając jeden kawałek ziemniaka. Jeśli opadnie na dół i długo nie będzie wypływał, trzeba zwiększyć ogień. Jeśli zbyt szybko zbrązowieje, ogień należy zmniejszyć.
Ziemniaki smażyć 6-7 minut na jasnozłoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową i włożyć na sito. Frytki przełożyć na talerze i posolić.
Surówka z marchwi i jabłek
Składniki
- 500g marchwi
- 1 duże kwaśne jabłko
- 80ml słodkiej śmietany
- cukier, sok z cytryny
Przygotowanie
Marchew umyć, oskrobać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Umyte jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natychmiast skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Startą marchew i jabłka połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku.
Smacznego!