KulinariaPączki

Pączki

-

Lukrowany, posypany cukrem pudrem, nadziewany konfiturą, marmoladą, budyniem, czekoladą….musisz chociaż jeden zjeść w Tłusty Czwartek, żeby Ci się dobrze wiodło w dalszej części roku. A o czym mowa? Oczywiście o pączku!

Składniki

  • 500g mąki
  • 200ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 1jajko
  • 80g cukru
  • 60g masła
  • skórka z połowy sparzone cytryny
  • 5-6 kropli olejku waniliowego lub pół łyżeczki cukru waniliowego
  • 200g ucieranej róży lub odsączonych konfitur z płatków róży, wiśni albo innych owoców
  • 1kg smalcu lub 1 litr oleju

Przygotowanie

W dużej misce, o co najmniej dwulitrowej pojemności, wymieszać drożdże z 1 łyżeczką cukru. Kiedy się rozpuszczą, wlać letnie mleko, wsypać 100g mąki, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu.

Tymczasem żółtka i jajka ubić z cukrem. Kiedy rozczyn potroi objętość, dodać ubite jajka, resztę mąki, olejek lub cukier waniliowy oraz startą skórkę cytrynową. Wyrabiać ciasto ręką 20 minut, wlać letnie roztopione masło i wyrabiać dalej, dopóki tłuszcz całkowicie nie połączy się z ciastem. Umieścić w ciepłym miejscu.

Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość, rękami zanurzonymi w roztopionym maśle nabierać porcję wielkości dużego orzecha włoskiego, przypłaszczać je tak, by powstał placuszek, na środek nakładać łyżeczką ucieraną różę lub konfiturę, a następnie dokładnie zlepić brzegi placuszka. Pączki układać – zlepieniem w dół – na oprószonej mąką ścierce, pamiętając o zachowaniu między nimi odpowiednio dużej odległości.

Kiedy pączki urosną (po 20-30 minutach), rozgrzać tłuszcz i wrzucić kawałek ciasta na próbę. Jeśli opada na dół i długo nie wypływa, trzeba smalec lub olej jeszcze podgrzać. Jeżeli ciasto natychmiast brązowieje, należy nieco zmniejszyć ogień. Pączki wrzucać partiami, tak by swobodnie pływały, i smażyć z obu stron na jasnobrązowy kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na kuchennym papierze lub serwetkach, żeby odsączyć tłuszcz. Pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!

Najnowsze artykuły

Jak urządzić nowoczesny salon z drewnianą mapą świata?

Nowoczesny salon to przestrzeń, w której funkcjonalność spotyka się z estetyką, a każdy element ma swoje miejsce i znaczenie....

Rewolucja w pielęgnacji skóry z niedoskonałościami: Caudalie przedstawia nową generację Serum Vinopure

Caudalie prezentuje nową, jeszcze skuteczniejszą formułę Serum Vinopure z kwasem salicylowym – skuteczna odpowiedź na niedoskonałości skóry. Marka Caudalie, znana...

Akcja regeneracja! Jak zadbać o włosy po lecie

Włosy po wakacjach są często przesuszone, matowe, łamliwe i bardziej podatne na puszenie się. Dlatego jesień to idealny moment,...

W harmonii z naturą – codzienny moment relaksu z Pharma Care

Pod koniec lata powietrze wypełnia aromat kwiatów i ziół, a wieczory niosą ze sobą przyjemny, chłodny powiew wiatru. Natura zwalnia tempo, a my coraz bardziej...

Musisz przeczytać

Jak urządzić nowoczesny salon z drewnianą mapą świata?

Nowoczesny salon to przestrzeń, w której funkcjonalność spotyka się...

„Tenis to sport przegranych”. Rodzice Huberta Hurkacza o wychowywaniu młodego sportowca

Rodzice mogą być dla młodych sportowców ogromnym wsparciem – wszystko zależy od tego, czy potrafią stworzyć atmosferę zaufania i...

Regeneracja skóry po lecie — czas na nawilżające i odżywcze maseczki!

Lato to czas plażowania, kąpieli w morzu, czy magicznych choć nieprzespanych festiwalowych nocy! Jednak dla naszej skóry wakacje oznaczają...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie