Masło shea to jeden z najwydajniejszych kosmetyków naturalnych jakim obdarzyła nas Matka Ziemia. Ten pozyskiwany z nasion owoców świętego drzewa specyfik odżywia naszą skórę, pielęgnuje ją i leczy. Szerokie zastosowanie masła shea, nazywanego także masłem karité znane jest w Afryce już od wieków. Do Europy wieści o niezwykłych właściwościach wyciągu z nasion drzewa masłowego dotarły jednak dopiero niedawno. Dowiedz się wszystkiego, co warto wiedzieć o składzie, zastosowaniu i właściwościach masła shea!
Co znajdziemy w składzie oleju z nasion drzewa masłowego, zwanego masłem shea?
Z bloga Clochee dowiedzieć się można, że w skład drogocennego tłuszczu roślinnego, jakim jest masło shea, wchodzą przede wszystkim nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Za jego gęstą, zwartą konsystencję odpowiedzialne są nienasycony kwas oleinowy i nasycony kwas stearynowy, które łącznie stanowią nawet do 90% zawartości masła karité. Poza tym rafinowane masło shea zawiera także kwas palmitynowy i linolenowy, a w nierafinowanym oleju z drzewa masłowego znajdziemy również polifenole takie jak między innymi kwas trans cynamonowy, stosowany w naturalnych kosmetykach jako roślinny filtr ochronny przeciw negatywnemu działaniu promieni słonecznych UVB. Zarówno w rafinowanym, jak i nierafinowanym maśle shea znajdziemy także liczne inne związki, takie jak między innymi:
- witaminę E będącą naturalnym przeciwutleniaczem, opóźniającą procesy starzenia komórek, chroniącą organizm przed działaniem wolnych rodników i przyspieszającą produkcję kolagenu w skórze,
- liczne fitosterole, które w kosmetyce odpowiedzialne są przede wszystkim za ujędrnianie i uelastycznianie cery, a przy tym likwidują niewielkie zmarszczki,
- witaminę A, która pomaga przede wszystkim w prawidłowym nawilżeniu naskórka i utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia skóry, a dzięki temu opóźnia procesy starzenia i uelastycznia skórę oraz niweluje drobne zmarszczki powstające w wyniku przesuszenia skóry,
- witaminę F, która pomaga odbudować naturalną ochronną warstwę lipidową skóry i dzięki temu pozwala utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia naskórka,
- należące do grupy polifenoli katechiny, które także chronią skórę przed negatywnym wpływem wolnych rodników, a przy tym mają działanie antybakteryjne i antywirusowe,
- pochodne kwasu cynamonowego, które podobnie jak on pomagają chronić skórę przed promieniowaniem UV, a przy tym działają przeciwzapalnie
Jakie właściwości ma masło shea i do czego się je stosuje?
Ze względu na właściwości odżywcze i natłuszczające masło shea często wchodzi w skład kremów i balsamów o ciężkiej konsystencji, przeznaczonych do regeneracji przesuszonej skóry twarzy i ciała. Wykorzystuje się je także w kremach z filtrem UV, choć naturalny filtr w postaci kwasu cynamonowego wzbogaca się tu zwykle o dodatkowe źródła ochrony, takie jak naturalne bariery w postaci dwutlenku tytanu i tlenku cynku, lub bariery chemiczne, których jednak nie wykorzystuje się w kosmetykach organicznych ze względu na ich potencjalnie szkodliwe oraz komedogenne działanie.
Mimo swoich mocno nawilżających właściwości, masło shea w zależności od formuły danego kosmetyku świetnie sprawdza się w pielęgnacji każdego typu cery. Znajdziemy je i w kosmetykach do skóry tłustej, i do przesuszonej lub wrażliwej, a w każdym z tych przypadków będzie ono skutecznie działało antybakteryjnie, wzmacniająco i kojąco. Dzięki zawartości licznych przeciwutleniaczy i substancji spowalniających starzenie, masło shea wykorzystuje się również w kosmetykach do pielęgnacji cery dojrzałej, gdzie docenia się przede wszystkim wysoką zawartość witamin E, A i F, a także katechin i fitosteroli.
Publikacja: insane.agency