Warzywa mają taką samą wartość odżywczą jak owoce. Śmiało mogą zostać w prosty sposób przetworzone i utrwalone jako niezbędne zapasy na zimę. Najczęściej robi się przetwory z pomidorów, z ogórków czy buraków. Warto jednak robić przetwory z innych warzyw w postaci np. sałatek wielowarzywnych, które mogą być wspaniałym dodatkiem do obiadu.
Marynowane buraczki
Składniki
- maleńkie buraczki
- kwas cytrynowy, sól, cukier
- woda
- kminek
Przygotowanie
- Buraczki umyj i ugotuj w skórkach.
- Po ugotowaniu, obierz, ułóż w słojach.
- Jeżeli buraczki będą za duże możesz je pokroić w ćwiartki.
- Przygotuj zalewę: na 1 litr wody wsyp kopiastą łyżkę cukru, płaską łyżkę i pełną łyżeczkę kwasku cytrynowego.
- Do każdego słoika wsyp szczyptę kminku, zalej gorącą zalewą.
- Słoje zamknij i wstaw do pasteryzacji na 15 minut.
Buraczki są dobre po 3 tygodniach od pasteryzacji.
Barszcz z buraków (kwaszony)
Składniki
- 2 kg buraków
- łyżka cukru
- sucha skórka razowego chleba
- ząbek czosnku
- 3-4 litry wody
Przygotowanie
- Umyte buraki obierz, a następnie pokrój w małe kawałki.
- Duży słój starannie umyj i wyparz.
- Roztartym czosnkiem natrzyj słój wewnątrz.
- Włóż buraki, zalej przegotowaną wodą, dodaj łyżkę cukru i suchą skórkę chleba razowego.
- Naczynie przykryj i pozostaw do zakwaszenia.
- Ukwaszony barszcz przelej przez cedzak do słoików.
- Słoje zamknij i wstaw do pasteryzacji na około 20 minut.
Taki kwas można wykorzystać do zakwaszenia barszczu albo do picia.
Sałatka z cukinii
Składniki
- 1 kg cukinii
- 2 dag soli
- 1 łyżka cukru
- pełna łyżka kwasu cytrynowego
- pół łyżeczki nasion gorczycy
- olej
Przygotowanie
- Młode cukinie o długości do 18cm, dokładnie umyj i pokrój w plasterki razem ze skórką. Układaj do emaliowanej miski.
- Cukinie posyp solą, polej kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w ¼ szklance wody, posyp cukrem.
- Cukinie pozostaw na godzinę.
- Następnie sałatkę przełóż do słoików o małej pojemności.
- Do każdego słoika wsyp szczyptę nasion z gorczycy.
- Na powierzchnię wlej po łyżce oleju. Słoiki zamknij i pasteryzuj przez 20 minut.
Ważne:
podczas układania cukinii w słoikach nie należy jej przyciskać. Jeżeli płynu za mało można zagotować wodę, zakwasić, osolić i doprawić do smaku cukrem. Zalewą uzupełnić zawartość słoików, cała cukinia musi być przykryta płynem.