Przetwory z warzyw

    -

    Warzywa mają taką samą wartość odżywczą jak owoce. Śmiało mogą zostać w prosty sposób przetworzone i utrwalone jako niezbędne zapasy na zimę. Najczęściej robi się przetwory z pomidorów, z ogórków czy buraków. Warto jednak robić przetwory z innych warzyw w postaci np. sałatek wielowarzywnych, które mogą być wspaniałym dodatkiem do obiadu.

    Marynowane buraczki

    Składniki

    • maleńkie buraczki
    • kwas cytrynowy, sól, cukier
    • woda
    • kminek

    Przygotowanie

    1. Buraczki umyj i ugotuj w skórkach.
    2. Po ugotowaniu, obierz, ułóż w słojach.
    3. Jeżeli buraczki będą za duże możesz je pokroić w ćwiartki.
    4. Przygotuj zalewę: na 1 litr wody wsyp kopiastą łyżkę cukru, płaską łyżkę i pełną łyżeczkę kwasku cytrynowego.
    5. Do każdego słoika wsyp szczyptę kminku, zalej gorącą zalewą.
    6. Słoje zamknij i wstaw do pasteryzacji na 15 minut.

    Buraczki są dobre po 3 tygodniach od pasteryzacji.

    Barszcz z buraków (kwaszony)

    Składniki

    • 2 kg buraków
    • łyżka cukru
    • sucha skórka razowego chleba
    • ząbek czosnku
    • 3-4 litry wody

    Przygotowanie

    1. Umyte buraki obierz, a następnie pokrój w małe kawałki.
    2. Duży słój starannie umyj i wyparz.
    3. Roztartym czosnkiem natrzyj słój wewnątrz.
    4. Włóż buraki, zalej przegotowaną wodą, dodaj łyżkę cukru i suchą skórkę chleba razowego.
    5. Naczynie przykryj i pozostaw do zakwaszenia.
    6. Ukwaszony barszcz przelej przez cedzak do słoików.
    7. Słoje zamknij i wstaw do pasteryzacji na około 20 minut.

    Taki kwas można wykorzystać do zakwaszenia barszczu albo do picia.

    Sałatka z cukinii

    Składniki

    • 1 kg cukinii
    • 2 dag soli
    • 1 łyżka cukru
    • pełna łyżka kwasu cytrynowego
    • pół łyżeczki nasion gorczycy
    • olej

    Przygotowanie

    1. Młode cukinie o długości do 18cm, dokładnie umyj i pokrój w plasterki razem ze skórką. Układaj do emaliowanej miski.
    2. Cukinie posyp solą, polej kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w ¼ szklance wody, posyp cukrem.
    3. Cukinie pozostaw na godzinę.
    4. Następnie sałatkę przełóż do słoików o małej pojemności.
    5. Do każdego słoika wsyp szczyptę nasion z gorczycy.
    6. Na powierzchnię wlej po łyżce oleju. Słoiki zamknij i pasteryzuj przez 20 minut.

    Ważne:
    podczas układania cukinii w słoikach nie należy jej przyciskać. Jeżeli płynu za mało można zagotować wodę, zakwasić, osolić i doprawić do smaku cukrem. Zalewą uzupełnić zawartość słoików, cała cukinia musi być przykryta płynem.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza