O tym, że ryby powinny znajdować się w naszym menu wiesz na pewno. Media słusznie rozgłaszają, że należy je jeść co najmniej 3 razy w tygodniu. Ale co z żywieniem dzieci? Kiedy można maluszkowi podać rybę, ile powinien jej zjeść i jak mieć pewność, że jest to w stu procentach bezpieczne?
Rybka dla maluszka
W pierwszych trzech latach życia ryby są niezwykle ważne. To okres najbardziej intensywnego wzrostu, więc dziecko potrzebuje bardzo wiele białka i składników odżywczych. Ze względu na odbywający się wtedy rozwój układu nerwowego, maluch potrzebuje kwasów Omega-3 i Omega-6, a ryby są ich najlepszym źródłem. Warto wspomnieć także o witaminach z grupy B, A i E, niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Dlatego ryby należy wprowadzić jak najszybciej, mniej więcej w tym samym momencie, kiedy w diecie dziecka zaczyna pojawiać się mięso czy jajko.
10-12 miesięczny maluch powinien jeść ryby 1-2 razy w tygodniu. Ponad roczne dziecko może je jeść już 3 razy w tygodniu. Początkowo podaje się maluchowi mięso ryby przygotowane na parze lub ugotowane, później można już także pieczone czy wędzone, a nawet usmażone na maśle klarowanym.
Im wcześniej zaczniesz podawać dziecku rybę, tym większe prawdopodobieństwo, że nie będzie od niej stronił. Wprowadzenie tego smaku w okolicach 16-18 miesiąca życia jest najgorszym rozwiązaniem – to okres negacji, kiedy dziecko odrzuca nowe smaki. Dołączenie ryby do diety dziecka jest świetnym sposobem na wykształcenie w nim prawidłowych nawyków żywieniowych.
Jaka ryba dla malucha
Podając dziecku rybę należy jednak zachować ostrożność. Przede wszystkim powinna być świeża. Raczej nie korzystaj z mrożonek i filetów. Jeśli chcesz mieć pewność, że produkt jest świeży, wybierz te pakowane w technologii MAP. Dzięki temu ryby nie psują się w sklepowych lodówkach.
Zastanowić się także trzeba nad gatunkiem ryby. Część z nich żyje w zabrudzonych rzekach, część pochodzi z hodowli o niezbyt dobrych warunkach. Mięso takich ryb nie tylko nie jest najlepszej jakości, lecz także może być szkodliwe, zwłaszcza dla dziecka, którego organizm nie ma jeszcze wykształconych systemów obronnych. Z łatwo dostępnych w sklepach i prostych do przygotowania ryb, dla dzieciaków najlepiej nadaje się pstrąg.
Pstrąg hodowlany w idealnych warunkach
Dlaczego właśnie ten gatunek sprawdza się najlepiej? Ta niezwykła ryba występuje w całej Polsce, ale naturalnie tylko w najczystszych rzekach i potokach. Na dodatek sposób jej hodowli jest bardzo przyjazny dla środowiska, nie wykorzystuje się do tego celu preparatów przyspieszających wzrost czy antybiotyków.
Hodowle pstrąga w Polsce to najczęściej małe, rodzinne przedsiębiorstwa. Bardzo często są zorganizowane na stawach zasilanych przez rzeczki, które naturalnie były lub są środowiskiem dla tego gatunku. Na dodatek hodowle są objęte kontrolą ogólnopolskiego Stowarzyszenia. Dzięki temu możesz mieć pewność, że panujące tam warunki są idealne do rozwoju ryb w sposób najbliżej odpowiadający naturze. Ponieważ zagęszczenie w stawach jest niewielkie, pstrągi nie muszą być karmione antybiotykami – ryzyko pojawienia się jakiejś epidemii jest minimalne. Na dodatek mają dużo przestrzeni i tlenu. Rosnący naturalnie pstrąg bardzo powoli przybiera na wadze, więc mięso jest chude i najlepszej jakości.
Dla mam nie bez znaczenia jest także fakt, że ryby są łatwo dostępne. Na dużą skalę hoduje się je w Polsce, więc nie muszą przemierzać kilometrów w chłodniach. Można je znaleźć w większości sklepów, na przykład w Biedronce.
Siła (z) pstrąga
Przede wszystkim warto zaznaczyć, że ma bardzo smaczne i bardzo chude mięso, które z pewnością zasmakuje dziecku. Tak niski poziom tłuszczu jest nietypowy dla ryb słodkowodnych i jest to naprawdę ogromny plus. Dzięki temu mięso ryby jest niskokaloryczne, ale to nie znaczy, że nie zawiera bardzo licznych wartości odżywczych. Maluchom warto podawać przede wszystkim mięso z części ogonowej ryby. Jak w przypadku większości gatunków drapieżnych, ta część pstrąga nie zawiera żadnych ości, dlatego najlepiej nadaje się dla dziecka.
Wysoka zawartość białka, bardzo dużo witamin z grupy B i kwasów Omega-3 – pstrąg dostarcza maluchowi wszystkich najbardziej potrzebnych na początkowym etapie rozwoju składników. Przygotowując pstrąga dla dziecka, nie zapomnij także przygotować porcji dla siebie – twój przykład to najlepszy sposób na to, by maluch nauczył się podstaw zdrowego odżywiania.
Więcej o pstrągu na http://naszpstrag.pl/