Razowy makaron i warzywa to całe bogactwo błonnika. A jak do tego dodasz jeszcze tuńczyka to po prostu będzie poezja smaku.
Produkty:
- 230g drobnego razowego makaronu
- 4 cebule dymki, posiekane w paseczki
- 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
- 15g cukrowego grochu – pokrojonego
- 200g kukurydzy z puszki odcedzonej
- 170g tuńczyka w sosie własnym, odcedzonego i rozdrobnionego
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- łyżka oliwy
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- szczypta cukru pudru
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- czarny pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj razowy makaron al dente. Opłucz pod zimną wodą i odcedź. Wyłóż do głębokiego półmiska.
- Pastę pomidorową zmieszaj z oliwą, octem, cukrem, bazylią i pieprzem w miseczce, aż wszystko się połączy. Polej makaron i dobrze wymieszaj.
- Do makaronu dodaj cebulę dymkę, kukurydzę, paprykę, groszek i tuńczyka – delikatnie potrząśnij. Udekoruj paseczkami dymki.
Smacznego!
Pomysł zaczerpnięto z „Szybko i smacznie – z małą ilością tłuszczu”, Wydawnictwo Olesiejuk