Razowy makaron i warzywa to całe bogactwo błonnika. A jak do tego dodasz jeszcze tuńczyka to po prostu będzie poezja smaku.

Produkty:

  • 230g drobnego razowego makaronu
  • 4 cebule dymki, posiekane w paseczki
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • 15g cukrowego grochu – pokrojonego
  • 200g kukurydzy z puszki odcedzonej
  • 170g tuńczyka w sosie własnym, odcedzonego i rozdrobnionego
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • szczypta cukru pudru
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj razowy makaron al dente. Opłucz pod zimną wodą i odcedź. Wyłóż do głębokiego półmiska.
  2. Pastę pomidorową zmieszaj z oliwą, octem, cukrem, bazylią i pieprzem w miseczce, aż wszystko się połączy. Polej makaron i dobrze wymieszaj.
  3. Do makaronu dodaj cebulę dymkę, kukurydzę, paprykę, groszek i tuńczyka – delikatnie potrząśnij. Udekoruj paseczkami dymki.

Smacznego!

Pomysł zaczerpnięto z „Szybko i smacznie – z małą ilością tłuszczu”, Wydawnictwo Olesiejuk