Nie wiesz jaką surówkę podać do obiadu? Właśnie dlatego podajemy kilka przepisów na szybkie i dobre surówki.

Surówka z marchwi

Produkty

  • 300g marchwi
  • 100g jabłka
  • 50g chrzanu
  • 100g śmietany
  • sól, cukier, zielona pietruszka

Przygotowanie

  1. Marchew i jabłko zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami.
  2. Chrzan zetrzyj na tarce służącej do ścierania ziemniaków.
  3. Rozdrobnione produkty wymieszaj, dopraw do smaku, wlej śmietanę. Na wierzchu posyp natką zielonej pietruszki.

Surówka z papryki

Produkty

  • 400g papryki
  • 50g cebuli
  • 150g ogórka kwaszonego
  • 30g oleju
  • 20g musztardy
  • sól, cukier
  • zielona pietruszka

Przygotowanie

Produkty pokrojone w cienkie paski przypraw do smaku solą i cukrem, oblej olejem wymieszanym z musztardą, posyp zieloną pietruszką.

Surówka z pomidorów

Produkty

  • 500g pomidorów
  • 100g cebuli
  • 100g śmietany
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pomidory i cebulę pokrój w krążki. Ułóż pokrojone krążki na przemian, posól, oprósz pieprzem.
  2. Surówkę polej śmietaną.

Smacznego!