Szkocja – kraina gór i whisky

Szkocja, ze względu na wyjątkowe krajobrazy, jest jednym z najpiękniejszych państw w Europie. Ponad 9 tys. km. linii brzegowej, setki malowniczych wysepek, piękne rzeki i jeziora, a ponad wszystkim – majestatyczne góry. Tak romantycznych, tajemniczych i dzikich miejsc próżno szukać gdzie indziej. “Dzikie, niebieskie, szkockie góry, gdzie sędziwe klify się piętrzą, wyniosłe w wielkości“… oto słowa jednego z nieoficjalnych hymnów Szkocji “Scotland the Brave”. Pięknie, a zarazem niezwykle trafnie opisują szkockie krajobrazy.

Szkocja jest także krajem powszechnie kojarzącym się z whisky. Choć szkockie pochodzenie tego trunku jest mocno kontrowersyjne, to jednak nie da się ukryć, że to w Szkocji funkcjonują jego najlepsze i najstarsze destylarnie. Być może Szkocja według źródeł historycznych traci miano “ojczyzny whisky”, ale z pewnością jest to kraj najlepszej whisky.

Trudno scharakteryzować szkocką whisky, jako jeden rodzaj alkoholu. Każdy region jej produkcji wytwarza trunek o zupełnie innym smaku i aromacie. Wszystko zależy od klimatu, warunków atmosferycznych, a także rodzaju używanego jęczmienia, wody i stosowanych metod produkcji. Różnice może dosyć łatwo wyczuć nawet kompletny laik.

Oficjalnie istnieje pięć regionów produkcji whisky: Lowlands, Highlands, Speyside, Islay, Campbeltown. Czasami, jako oddzielny region wymienia się również Wyspy.

Whisky z regionu Lowlands są wyjątkowo lekkie, świeże i delikatne. Pijąc whisky z Lowlands wyczujemy kwiatowe aromaty, a także nuty słodu i owoców cytrusowych. Whisky z Highlands to z kolei pełny, bogaty smak. W północnej części Highlands jest on wrzosowy i nieco dymny, w części południowej bardziej słodki i kwiatowy. Speyside, jako zagłębie gorzelnictwa w Szkocji, wytwarza whisky niezwykle charakterystyczne i łatwo rozpoznawalne. O whisky stąd pochodzącej mówi się, że jest najsłodszą whisky z całej Szkocji. Posmak torfu i soli morskiej to natomiast cechy charakterystyczne whisky pochodzącej z Campbeltown. Jeżeli chcemy poznać kwintesencję szkockiej whisky, powinniśmy spróbować tej, pochodzącej z Islay. Whisky z tego regionu są niezwykłe. Torfowy smak oraz bardzo dymny i mocny charakter czyni je naprawdę wyjątkowymi. Pijąc whisky z Islay wyczujemy tez bardzo charakterystyczny morski posmak i aromat, przede wszystkim zaś nuty jodu, wodorostów i soli morskiej.

To tylko krótka charakterystyka whisky z poszczególnych regionów Szkocji, a warto podkreślić, że każda destylarnia dodaje do tych opisów swoją własną kropkę nad “i”. Każdego, kto wiedzę o whisky ogranicza do znajomości najpopularniejszych marek, jak Ballantines czy Johnnie Walker, fascynujący świat whisky może niejednokrotnie zadziwić.