KulinariaTypy mąki – co oznaczają i do czego służą?

Typy mąki – co oznaczają i do czego służą?

-

Na sklepowych półkach znajdziesz różne rodzaje mąki – pszenne, żytnie, kukurydziane, ziemniaczane i z wielu innych ziaren… Wśród mąk pszennych dodatkowo zauważysz, że istnieją różne typy mąki. Co oznaczają poszczególne typy i do czego używać każdego z nich?

Jak określić typ mąki?

Typy mąki określa się za pomocą ilości popiołu, jaki pozostał po spaleniu porcji mąki. Podczas spalania w określonej temperaturze utleniają się wszystkie składniki organiczne, a jedyne co pozostaje to popiół, zawierający minerały. Mąka typu 500 oznacza, że po spaleniu 100kg mąki pozostało 500g popiołu – czyli 500g składników mineralnych. Im wyższy typ mąki, tym więcej zdrowych dla ludzi minerałów się w niej znajduje!

Mąki lekkie

Mąka biała, typu 450 do 750, uzyskiwana jest z samych środków ziaren. Mąka biała zawiera mało witamin i minerałów, jest jednak doskonale przyswajalna przez ludzki organizm.

Mąka typu 450, zwana tortową, to najbielsza i najlżejsza z mąk. Ze względu na puszystość i drobno mielone ziarno, mąka typu 450 jest idealna do naleśników, biszkoptu i innych lekkich ciast.

Mąka pszenna typu 500 to najpopularniejszy typ mąki. Wśród mąk typu 500 znajdziesz także mąkę krupczatkę (idealną do ciast kruchych), mąkę poznańską (doskonałą do pizzy, domowego makaronu lub do klusek), a także mąkę wrocławską, stworzoną do ciast francuskich, omletów i cięższych naleśników. Mąki typu 500 sprawdzą się również przy przygotowywaniu pierogów, kopytek i knedli – a także do zagęszczania sosów i zup.

Mąka typu 550, zwana luksusową, pasuje do ciast o cięższej konsystencji – ciasta drożdżowe (zarówno pieczone jak i smażone, jak pączki) najlepiej udadzą się na tym typie mąki.

Mąki ciężkie – do zadań specjalnych

Grubiej mielone mąki są znacznie ciemniejsze, ponieważ zawierają również łupiny ziaren pszenicy. Typy mąki od 750 w górę są znacznie bogatsze w składniki mineralne, mają więcej błonnika, a wypieki z nich przygotowane są znacznie bardziej syte i na dłużej zaspokajają głód.

Mąka 750 jest stosowana przy wypieku chleba. Z mąki 1850 przygotowywany jest chleb typu graham. Ciężka mąka razowa typu 2000 oraz mąka z pełnego przemiału (3000) pojawiają się przy tradycyjnym wypieku chleba na zakwasie, choć można z nich przygotować na przykład razowy makaron czy sycącą, razową pizzę.

Inne rodzaje mąki

Mąka żytnia pojawia się w kuchni rzadziej niż pszenna. Przygotujesz z niej chleb razowy, sitkowy czy pytlowy. Mąka żytnia jest również bazą do przygotowania zakwasu na tradycyjny polski żurek.

Mąka ziemniaczana jest nieoceniona, gdy przygotowujesz kisiel, budyń czy gdy pieczesz sernik.

Mąki z innych ziaren (kukurydziana, gryczana, owsiana, ryżowa) godnie zastępują tradycyjną mąkę pszenną w diecie bezglutenowej. Z powodzeniem możesz je stosować podczas przygotowywania codziennych posiłków, korzystając z ich niecodziennego smaku.

Najnowsze artykuły

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci. Trzeba jednak mieć na względzie to, że wybór środków i...

Musisz przeczytać

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura,...

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale także umiejętne łączenie składników aktywnych. To właśnie one odpowiadają za...

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych każdy może odkryć, że Inka to coś więcej niż kawa...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie