Choć w ostatnich latach zima bywa dla nas niezwykle łagodna, to i tak co roku czekamy z utęsknieniem na nadchodzącą wiosnę. To wyjątkowa pora roku, gdyż jej obecność widoczna jest nie tylko w naszym otoczeniu, ale też zwyczajnie wyczuwalna w naszej kuchni. Najlepszym przykładem na to są wiosenne sałatki, w których główną rolę grają świeże i kolorowe warzywa i owoce, nadające każdemu daniu niepowtarzalny smak i wygląd.

Na pobudkę

Wiosna wzbudza w nas same pozytywne emocje, gdyż to właśnie dzięki niej czujemy się pełni życia po nieco ospałej zimie. Dodatkowej energii mogą nam dostarczyć wiosenne sałatki, wprowadzone do naszego śniadaniowego menu. Choć wydaje się, że zrobienie sałatki rano zabierze nam bardzo dużo cennego czasu, to w rzeczywistości nie będzie to aż tak pracochłonne. Co zatem możemy wykorzystać do przygotowania wiosennego śniadania?

  • serek wiejski lub twarożek zmieszany z jogurtem
  • rzodkiewka
  • ogórek świeży
  • papryka
  • szczypiorek
  • szczypta soli i pieprzu

Pokrojone w kostkę warzywa wystarczy zmieszać z serkiem lub twarożkiem i doprawić solą i pieprzem bądź ulubionymi przyprawami. Proste i pyszne, prawda?

Na drugie śniadanie/lunch

O ile w domu zawsze możemy wygospodarować sobie dodatkowe 5 min na zrobienie przyzwoitego śniadania, o tyle w pracy może być to trudne przez ogrom obowiązków, które na nas spadają. Jeśli jednak wiosenne sałatki są tym, czego właśnie potrzebujemy, pozwólmy sobie na małą przyjemność, nie poświęcając na to zbyt dużo czasu. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się sałatka owocowa, którą możemy przygotować chociażby w przerwie na lunch. Co możemy do niej dodać? Zestaw idealny to:

  • gruszka
  • jabłko
  • banan
  • brzoskwinia/ananas z puszki
  • kilka orzechów włoskich
  • jogurt naturalny
  • łyżeczka miodu

Na obiadokolację

Wiosenne sałatki świetnie sprawdzają się nie tylko jako dodatek do dania głównego, ale też lekkostrawny posiłek po późnym powrocie do domu. Gdy nie mamy czasu na wykonanie „prawdziwego” obiadu, dobrym sposobem na zapełnienie pustego żołądka oraz zaspokojenie kubków smakowych, może być sałatka z kawałkami smażonego mięsa np. kurczaka lub schabu. Z czym najlepiej je połączyć?

  • sałata lodowa
  • roszponka
  • rzodkiewka
  • ogórek świeży
  • mała cebula
  • pomidorki koktajlowe
  • sos winegret (3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, szczypta soli i pieprzu)

Wiosenne sałatki to samo zdrowie na talerzu. Jedzmy ich zatem jak najwięcej!