Zapiekanka na kolację

    -

    Do naszego domu wkroczyła kolacyjna nuda. Przedstawiam propozycje na zapiekanki, dzięki którym nasz żołądeczek będzie szczęśliwy. A kalorie… Kto by je tam liczył 🙂

    Zapiekanka z jajkami i pomidorami

    Składniki

    • 6 plastrów szynki
    • 6 jajek
    • 3 pomidory
    • 1 por
    • 1/2 szklanki śmietany 18%
    • 6 dag startego żółtego sera
    • 1 łyżka masła
    • sól, pieprz
    • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia

    Przygotowanie

    Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, a następnie owinąć w plastry szynki. Pomidory umyć i pokroić na ósemki. Por oczyścić, odciąć zielone liście, a białą część opłukać i pokroić w talarki.

    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. W naczyniu układać na przemian: jajka owinięte szynką, pomidory i por zalać śmietaną wymieszaną z połową sera, solą i pieprzem. Wierzch posypać resztą sera oraz wiórkami masła. Potrawę zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni.

    Można podawać z pieczywem.

    Zapiekanka makaronowa

    Składniki

    • 50 dag makaronu ( kokardki, muszelki)
    • 25 dag białego sera
    • 15 dag żółtego sera
    • 1 cebula
    • oregano, sól, pieprz
    • 2 łyżki margaryny
    • 2 marynowane czerwone papryki

    Przygotowanie

    Makaron ugotować na pół twardo. Cebulę obrać i posiekać. Ser biały rozdrobnić, wymieszać z cebulą, doprawić solą i pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce z małymi otworami.

    Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną. Ugotowany makaron wymieszać z białym serem, doprawić oregano i przełożyć do przygotowanego naczynia. Posypać żółtym serem.

    Zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C, tak aby ser się stopił i lekko zrumienił. Po wyjęciu przybrać paskami papryki.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza