Do naszego domu wkroczyła kolacyjna nuda. Przedstawiam propozycje na zapiekanki, dzięki którym nasz żołądeczek będzie szczęśliwy. A kalorie… Kto by je tam liczył 🙂
Zapiekanka z jajkami i pomidorami
Składniki
- 6 plastrów szynki
- 6 jajek
- 3 pomidory
- 1 por
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 6 dag startego żółtego sera
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, a następnie owinąć w plastry szynki. Pomidory umyć i pokroić na ósemki. Por oczyścić, odciąć zielone liście, a białą część opłukać i pokroić w talarki.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. W naczyniu układać na przemian: jajka owinięte szynką, pomidory i por zalać śmietaną wymieszaną z połową sera, solą i pieprzem. Wierzch posypać resztą sera oraz wiórkami masła. Potrawę zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni.
Można podawać z pieczywem.
Zapiekanka makaronowa
Składniki
- 50 dag makaronu ( kokardki, muszelki)
- 25 dag białego sera
- 15 dag żółtego sera
- 1 cebula
- oregano, sól, pieprz
- 2 łyżki margaryny
- 2 marynowane czerwone papryki
Przygotowanie
Makaron ugotować na pół twardo. Cebulę obrać i posiekać. Ser biały rozdrobnić, wymieszać z cebulą, doprawić solą i pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce z małymi otworami.
Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną. Ugotowany makaron wymieszać z białym serem, doprawić oregano i przełożyć do przygotowanego naczynia. Posypać żółtym serem.
Zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C, tak aby ser się stopił i lekko zrumienił. Po wyjęciu przybrać paskami papryki.