KulinariaZiemniaki wcale nie muszą oznaczać nudy!

Ziemniaki wcale nie muszą oznaczać nudy!

-

Oswojeni z zasadami kuchni fusion śmiało sięgamy po polskie warzywa i chętnie nadajemy im nowe oblicze. Najlepszym przykładem są ziemniaki, które od wieków obecne na naszych stołach, dziś stają się głównym składnikiem egzotycznych dań rodem z wielu zakątków Europy.

Portugalskie Caldo Verde, francuski Gratin czy Casserole – wybór inspiracji jest ogromny. Oryginalnie przyprawione, zestawione w ciekawe połączenia smaków ponownie zyskują nasze zainteresowanie. I słusznie!

Choć ziemniaki często postrzegane są jako warzywa pospolite, mają wiele do zaoferowania. Swobodnie możemy włączyć je do diety odchudzającej, gdyż przede wszystkim są niskokaloryczne – w 100 g kartofli gotowanych w wodzie znajdziemy jedynie 75 kcal. Co więcej, miąższ z ziemniaków zawiera lekkostrawne węglowodany, wysokiej jakości białko i błonnik, który korzystnie wpływa na trawienie umożliwiając poprawną perystaltykę jelit. Szczególnie lubiane i smaczne młode ziemniaki są także wartościowym źródłem witaminy C – średniej wielkości bulwa zawiera ok. 16 mg. Warto więc uwzględnić kartofle w codziennym menu, nie tylko jeśli zależy nam na odporności, ale również gdy chcemy mieć piękną cerę. Ziemniaki mają bowiem właściwości nawilżające oraz zmiękczające i znajdziemy w nich wiele minerałów: potas i fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę. Reasumują: im częściej jemy pyry, tym lepiej dla naszego zdrowia i urody. Jak zatem przygotowywać kartofle, aby regularnie czerpać z ich dobroczynnych właściwości?

Stłuczony, jak ziemniak

Na polskich stołach – szczególnie jesienią i zimą – ziemniaki występują najczęściej w postaci puree. Ta kremowa masa powstała z połączenia ubitych ziemniaków z dodatkiem mleka i masła gości na stołach zwyczajowo jako dodatek do mięs i sosów. Wskazówka! Trzeba zwrócić uwagę, aby ziemniaki nie tuczyły, dlatego nie należy łączyć ich z tłustymi potrawami. Planując codzienne menu, warto pamiętać także o tym, że utłuczone pyry są również składnikiem pysznych, sprężystych klusek: śląskich z dziurką, malutkich kopytek i wypełnionych miąższem knedli z owocami. Doskonałą bazą do przygotowania szybkich i wartościowych potraw ziemniaczanych jest Kiszka Ziemniaczana firmy Gzella, która posiada wiele możliwości przygotowania. Entuzjaści grilla mogą przyrządzić ją na rozgrzanym ruszcie z dodatkiem świeżych warzyw i mięsa, zaś zwolennicy domowych sposobów mogą skorzystać z piekarnika, czy patelni tworząc wyśmienite dania obiadowe. Zapiekane kulki ziemniaczane, gołąbki, pierogi z farszem z kiszki lub wyrazista zupa ziemniaczana to tylko niektóre sposoby przyrządzenia tego gotowego produktu. Poszukując inspiracji na lekką i smaczną kolację możemy stworzyć natomiast całą gamę przekąsek, którym daleko do ciężkich i uważanych za niezdrowe fast food.

ziemniaki puree - Ziemniaki wcale nie muszą oznaczać nudy!

Przekąski, to nie tylko chipsy!

Kartofle, ziemniaki, pyry jakby ich nie nazwać stanowią bazę dla wielu przekąsek. Duża doza inspiracji płynie z kuchni wegańskiej, dzięki której wiemy jak przygotować m.in. dietetyczne frytki i chipsy z batatów. Idąc za sugestiami kuchni fusion, odświeżamy również pamiętane z dzieciństwa przepisy, jak placki ziemniaczane czy popularne w PRL-u – kotlety z kartofli. Kluczem do nowej, smakowitej jakości są odważne kombinacje smaków. Starte pyry łączymy z cukinią i marchewką, a do kotlecików hojną ręką dodajemy egzotyczną kolendrę. Z ziemniaków przygotujemy także szybkie potrawy na lekkie obiady i kolacje we dwoje. Przykładem mogą być jajeczne fritatty i tortille rodem z Hiszpanii z ogromną ilością smakowitych dodatków, zapiekane na patelni lub w piekarniku. Niezależnie od ulubionych dodatków, czy kulinarnej odwagi głównym składnikiem każdej potrawy stają się ziemniaki, uważane od wielu lat niesłusznie za bezwartościowy produkt. Poszukujący smacznych i szybkich przekąsek mogą skorzystać z wyrazistej Kiszki Ziemniaczanej doskonale sprawdzającej się jako zamiennik ziemniaków w każdej z potraw – nie tylko skrócimy czas przygotowania, ale także nadamy im wyjątkowego aromatu tworząc np. ziemniaczane muffiny.

Na danie główne

Jeśli chodzi o dania główne, to wielu Polaków nie wyobraża sobie mięsa bez dodatku kartofli. Upodobania kulinarne odzwierciedla również ilość receptur na przygotowanie ziemniaków – od wspomnianego puree, przez ziemniaki pieczone w mundurkach, z ziołami, solą morską i pieprzem, po duszone wraz z wędlinami i mięsami. Szczególnie młodsze pokolenie ceni sobie szybkie w przygotowaniu zapiekanki, dające nie tylko wiele możliwości modyfikacji, ale także doskonałą porcję energii. Metoda kulinarna jest nad wyraz prosta – lekko obgotowane kartofle układamy w naczyniu żaroodpornym z ulubionymi składnikami i zalewamy lekkim sosem. Reszta odbywa się dzięki wysokiej temperaturze – zapachy cudownie przenikają się, a warzywa lekko rumienią. Idealną bazą dla zapiekanki może być Kiszka Ziemniaczana Gzella, która nie tylko zastąpi ziemniaki, ale doda potrawom wspaniałego aromatu wieprzowiny i przypraw. Ten regionalny produkt z Borów Tucholskich będzie świetnie smakować w połączeniu z cebulką oraz papryką, koniecznie pod pierzynką z sera żółtego.

– Ziemniaki mają bogatą tradycję w polskiej kuchni. Trudno zliczyć, ile receptur funkcjonuje w użyciu. Pewne jest jednak, że ta liczba stale rośnie. Stanowią uniwersalny, zdrowy i tani dodatek codziennego jadłospisu. O niesłabnącym zainteresowaniu tym warzywem świadczą stałe poszukiwania miłośników smaku. Przykładem jest sukces Kiszki Ziemniaczanej, regionalnego wyrobu pochodzącego z tradycyjnej kuchni borowiackiej – mówi ekspert firmy Gzella – Połączenie gotowanych polskich ziemniaków, mięsa i boczku wieprzowego oraz cebulki sprawia, że przysmak ten jest pożywnym dodatkiem do obiadu lub też samodzielną potrawą. Jej prosty skład pozbawiony dodatku: glutaminianu sodu i fosforanów, podkreśla dodatkowo naturalny regionalny rodowód z Borów Tucholskich. Warto odkryć więc na nowo zapomniane już lokalne smaki, które pozwolą na nowo delektować się doskonałością smaków sprawdzonych przez pokolenia Polaków lub też poeksperymentować z ich nowymi odsłonami w ramach kuchni fusion.

Najnowsze artykuły

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na zewnątrz panuje chłód, kolorowe liście wirują na wietrze, a wieczory...

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość i przewidywalne efekty w codziennym stosowaniu. W zbieranych przez nas...

Hygge po polsku. Jesienne wieczory z ponczo po kąpieli od Endless Hugs

Jesień sprzyja domowym rytuałom, które budują bliskość i koją po intensywnym dniu. W tym czasie wieczorna kąpiel może stać...

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Musisz przeczytać

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość...

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie