LifestyleZiołowy zawrót głowy

Ziołowy zawrót głowy

-

Aromatyczne zioła już w średniowieczu dodawano do potraw, ponieważ działały one jednocześnie oczyszczająco jak i pobudzająco na układ pokarmowy. We współczesnym świecie zioła są nadal wysoko cenione nie tylko za walory smakowe ale także za właściwości lecznicze, np.:

  • Cykoria pobudza wydzielanie żółci i działa przeczyszczająco,
  • koper włoski łagodzi niestrawność,
  • lucerna siewna– kiełki lucerny są bogate w wapń, fosfor, potas, magnez i prawie wszystkie znane witaminy,
  • mniszek lekarski– liście mniszka są bogate w potas. Są skutecznym środkiem moczopędnym; przydatne jako środek tonizujący wątrobę i układ pokarmowy,
  • rokietta siewna– zarówno liście i białe kwiaty mogą być używane do sałatek – mają charakterystyczny pieprzowy smak. Rokieta jest pożytecznym zródłem witaminy C.
  • melisa– ma działanie wzmacniające i przeciwdepresyjne,
  • rozmaryn-stosowany w wyciągach olejowych na artretyzm,
  • tymianek– jeden z najlepszych środków antyseptycznych w ziołowej apteczce. Przydatny w infekcjach płucnych, jako tonik pokarmowy,
  • dziurawiec – z liści możemy parzyć herbatkę, łagodzi objawy depresji, niweluje migreny,  pomaga na bezsenność. Ma działanie żółciopędne, pobudzające trawienie, przeciwzapalne i dezynfekcyjne, 
  • mięta-jej liście mogą być stosowane w herbatkach pomagając w niestrawności, nudności i bólach głowy.

Zioła sałatkowe możemy mieszać, ale trzeba pamiętać, iż mają one często bardzo mocny smak i aromat, więc dodawać je trzeba z umiarem. Jako podstawy używamy zwykłej sałaty a jak chcemy żeby danie było bardziej kolorowe możemy zastosować cykorię lub czerwoną kapustę. Pamiętajmy o tym, że jeżeli jadamy duże porcje sałatek, ograniczmy liczbę ziół silnie pobudzających układ pokarmowy, takich jak mniszek, cykoria czy nasturcja.

Przepis na sałatkę tonizującą

Liście sałaty, najlepiej o drobnych i kruchych liściach posypujemy odrobiną kiełków lucerny. Dodajemy niezbyt drobno pocięte liście następujących ziół: bazylii, mniszka, komosy i pietruszki. Dodajemy oliwy oraz sok cytrynowy i lekko mieszamy. Sałatkę ozdabiamy kwiatami nasturcji lub ogórecznika albo kwiatami szczypiorku.

Sałatka w tej postaci zawiera zioła o działaniu pobudzającym czynności wątroby i nadnerczy, a także dostarcza mnóstwo witamin i biopierwiastków.

Sałatka na trawienie

Drobno kroimy bulwę kopru włoskiego i łączymy z liśćmi cykorii. Dodajemy 1-2 porwane listki złocienia i garstkę listków melisy. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i lekko mieszamy. Ozdabiamy nasionami sezamu lub kwiatami rokietty. Sałatka w tej postaci ułatwia trawienie, reguluje pracę układu pokarmowego.

Najnowsze artykuły

Prozdrowotne spotkania w saunie tylko dla kobiet – oaza relaksu i regeneracji

W dzisiejszych czasach, gdy stres i napięcie towarzyszą nam na co dzień, coraz więcej kobiet poszukuje naturalnych sposobów na...

Równowaga pH miejsc intymnych – dlaczego jest ważna i jak o nią dbać?

W codziennej trosce o zdrowie często zapominamy, jak istotna jest równowaga pH w miejscach intymnych. Tymczasem zaburzenia tego delikatnego...

Skompletuj wakacyjną kosmetyczkę – 7 kosmetyków, które uratują twoją skórę latem!

Słońce, wiatr we włosach, letni vibe – brzmi super, ale twoja skóra nie zawsze czuje to samo. Wysokie temperatury,...

Lustro w sypialni: zwykłe odbicie czy świetlny rytuał? Co wybrać, by rano zobaczyć więcej niż tylko twarz bez makijażu

Sypialnia to nie tylko miejsce snu. To również scena codziennych rytuałów - tych cichych, niepozornych, ale znaczących. Tu kończy...

Musisz przeczytać

Róż, no i już! Sprawdź, dlaczego kremowy róż w sztyfcie i tinty to idealne kosmetyki na lato

Wyrazisty rumieniec sięgający od policzków aż po skronie, jak u Sabriny Carpenter, czy bardziej subtelne  muśnięcie kolorem policzków i...

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia„Drzewa” to zbiór esejów autorstwa Aya Kōda, japońskiej...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie