Strona głównaWnętrzaKuchniaProjektowanie kuchni

Projektowanie kuchni

W dzisiejszych czasach kuchnia jest istotną częścią domu. Zawsze było to miejsce ważne dla życia rodzinnego, a i obecnie spędzamy w niej coraz więcej czasu i mamy znacznie więcej sposobów na jej wykorzystanie. Kuchnia to prawdziwe serce domu.

Rozsądne jej zaplanowanie to początek każdego projektu. Musi ona wyglądać zachęcająco pomimo, że to miejsce ciężkiej pracy. Ale najważniejsze, by pełniła swoje funkcje. Po pierwsze musimy sobie odpowiedzieć na pytanie, w jaki sposób zamierzamy z kuchni korzystać. Kuchnia doskonała musi zapewnić swobodę i komfort we wszystkim, co chcemy tam robić. Jeżeli członkowie rodziny lubią wspólne gotowanie, musi być w niej dość miejsca na stworzenie oddzielnych stref roboczych. Jeżeli lubimy przyjmować gości najlepszym rozwiązaniem byłaby otwarta przestrzeń, ponieważ przygotowując posiłek uczestniczy się w zabawie.

Rozkład pomieszczenia zazwyczaj jest nam z góry narzucony, czasem jednak istnieje możliwość wprowadzenia zmian, które uczynią naszą kuchnię bardziej funkcjonalną. Na przykład – jeżeli zależy nam na większym kąciku jadalnym – warto sprawdzić, czy można wyburzyć ścianę pomiędzy kuchnią a pokojem dziennym, tworząc aneks kuchenny, z jadalnią w miejscu wyburzonej ściany. Przy takim rozwiązaniu uzyskujemy dodatkowe korzyści w postaci zwiększonej ilości światła dziennego w kuchni. Jeżeli przeszkadza nam całkowite otwarcie kuchni na salon, można zachować ścianę częściowo lub też ukryć ją za barkiem, pełniącym również funkcję stołu jadalnego. Czasami w przypadku bardzo małej kuchni istnieje możliwość jej powiększenia kosztem pomieszczenia sąsiadującego.

Planując wystrój, kolorystykę, materiały, rozmieszenie mebli i sprzętu trzeba kierować się – oprócz gustu – wielkością pomieszczenia, ilością światła, istnieniem ewentualnych charakterystycznych cech, których nie możemy (lub nie chcemy) zmienić – na przykład często spotykane wady (zwłaszcza w budynkach starszych) to kuchnia bardzo długa a wąska, kuchnia ciemna lub bardzo mała bez możliwości otwarcia na salon.

Ważne są podstawowe zasady, jeśli mowa o kolorystyce: ciemne kolory pomniejszają i przybliżają, jasne powiększają i oddalają – na przykład zastosowanie ciemnej glazury przy wąskiej a długiej kuchni sprawi, że kuchnia ta wyda się jeszcze węższa, podobnie bardzo ciemne meble przy małym, zamkniętym pomieszczeniu.

Rozmieszczając meble i sprzęt agd trzeba zapewnić sobie możliwość swobodnego poruszania się, pomiędzy naprzeciwległymi rzędami szafek powinno być zachowane przynajmniej 1,2 m dystansu, istnieją również zasady dotyczące planowania miejsca zainstalowania kuchenki czy umieszczenia stołu jadalnego, planując ilość półek w szafkach, szuflad, obrotnic itp. trzeba wziąć pod uwagę ilość potrzebnego miejsca na posiadaną zastawę, drobny sprzęt AGD, garnki, akcesoria kuchenne oraz własne zwyczaje dotyczące zakupów artykułów spożywczych (być może potrzebne będzie miejsce na przechowywanie dużych opakowań wody mineralnej czy napojów). Być może sortujecie Państwo śmieci – warto zaplanować system sortowania, jeżeli planujecie Państwo zmywarkę – ze względów praktycznych warto umieścić ją w pobliżu zlewu; w tym przypadku powinien wystarczyć zlew jednokomorowy.

Planując kuchenne ściany i podłogę trzeba wziąć pod uwagę specyfikę pomieszczenia – często jest w nim wilgotno, na ścianach może osiadać tłuszcz i para wodna, podłoga jest narażona na zabrudzenia produktami spożywczymi oraz wodę – trzeba więc zastosować takie materiały, które będą łatwe do utrzymania w czystości, odporne na wilgoć i zaplamienia. Najczęściej spotykane to oczywiście glazura, terakota i gres, które dobrze spełniają powyższe wymagania (należy jednak pamiętać o zaimpregnowaniu fug, zwłaszcza, jeżeli są jasne – gdyż łatwo się brudzą i trudno je doczyścić; najlepiej zastosować ciemniejsze fugi). Dobrym materiałem do wykorzystania w kuchni jest również korek – ociepla, wygłusza, nie osiada na nim kurz, nie aspiruje tłuszczów i wilgoci i bardzo dobrze wygląda. Można także obłożyć ścianę szkłem lub blachą stalową – nadaje to kuchni bardzo nowoczesny wygląd (chociaż zbyt duża ilość blachy bywa męcząca dla oczu, gdyż odbija zbyt wiele światła). Blachę ciężko jednak utrzymać w czystości, zwłaszcza ze względu na osiadający przy kuchence tłuszcz. Jest też podatna na zarysowania. Na ścianie można zastosować zmywalną tapetę lub zmywalną farbę akrylową, chociaż w okolicach blatów roboczych to rozwiązanie niezbyt dobrze sprawdza się w praktyce.

Co do trwałości i jakości zabudowy meblowej należy zwrócić uwagę na:

  • wykończenia brzegów płyt korpusowych – wykończenia papierowe są tańsze, lecz łatwo ulegają uszkodzeniom; dużo lepsze jest tworzywo sztuczne (jednak dzisiaj papier w wykończeniu płyt jest raczej rzadko spotykany);
  • materiał frontów szafek – najdroższe są fronty pełne drewniane, lakierowane na wysoki połysk MDF, szklane i fornirowane; do tańszych należy MDF foliowany oraz fronty laminowane;
  • system prowadnic szufladowych – wygodniejszym i droższym jest tandembox (zapewnia on pełny wysuw szuflady oraz tzw. ciche domykanie), jednakże o wiele tańszy tzw. metabox, będący obecnie standardem, zupełnie dobrze spełnia oczekiwania przeciętnego użytkownika;
  • jakość blatu – najlepsze, najtrwalsze, ale i bardzo drogie są blaty konglomeratowe (Kerrock, Staron itp). Również trwałe i również bardzo drogie są blaty kamienne, chociaż bywają one nieodporne na plamy i często na uszkodzenia mechaniczne. Najczęściej spotykane, w miarę niedrogie, trwałe i odporne są blaty z płyty laminowanej, obecnie dostępne w olbrzymiej ilości wzorów i kolorów. W przypadku blatu laminowanego ważne jest odpowiednie zabezpieczenie go w czasie montażu przed wilgocią. Dostępne są również blaty ze szkła, drewna oraz metalu, chociaż zasadność ich zastosowania w kuchni jest sprawą dyskusyjną.

BARDZO WAŻNYM aspektem przekładającym się bezpośrednio na trwałość i wygląd naszej kuchni jest jej montaż. Musi być on wykonany bardzo starannie i dokładnie, wszystkie elementy zabudowy odpowiednio zespolone, dopasowane, blat odpowiednio zabezpieczony przed wilgocią, zwłaszcza w miejscach łączeń i w miejscu montażu zlewu oraz kuchenki. Właściwy montaż wymaga także odpowiedniej dbałości o mienie Klienta, jakim jest zakupiona kuchnia – niedopuszczalne są uszkodzenia mebli czy urządzeń wynikające z niedbałego obchodzenia się z nimi podczas montowania – co niestety w praktyce często się spotyka. Decydując się na zakup zabudowy w firmie ALTER EGO TCZEW (www.kuchnie-alterego.pl) możecie być Państwo spokojni, że Państwa wymarzona kuchnia jest w dobrych rękach. Przykładamy wielką wagę do jakości pracy naszych montażystów, dlatego też ich obowiązkiem jest troska o to, aby montaż przebiegał sprawnie i bezkolizyjnie oraz przynosił efekt w postaci prawidłowo i solidnie zmontowanej kuchni oraz tym samym pełnej Państwa satysfakcji.

Agnieszka Telus
www.kuchnie-alterego.pl

Projektowanie kuchni – 10 najczęstszych błędów

Popularne posty

Social Media

8,530FaniLubię
1,858ObserwującyObserwuj