Projektowanie kuchni to poważne wyzwanie dla każdej gospodyni. Zapewnienie sobie wygodnej a jednocześnie atrakcyjnej wizualnie kuchni będzie łatwiejsze, jeśli zapoznasz się z listą 10 najczęstszych błędów popełnianych przy projektowaniu kuchni.

1. Zbyt mała powierzchnia blatu roboczego

Blat roboczy jest najważniejszą powierzchnią w kuchni. To na blacie roboczym stawiasz naczynia, przygotowujesz potrawy, ustawiasz potrzebne produkty i akcesoria kuchenne. Dlatego zadbaj, by powierzchnia blatu roboczego była jak największa. Pamiętaj przy tym, że na blacie kuchennym ustawisz kilka urządzeń, które zostaną tam na stałe i odejmą ilość dostępnej przestrzeni. Dobrze by było, byś miała trwały blat w pobliżu każdego urządzenia emitującego ciepło – musisz mieć gdzie postawić ciasto wyjęte z piekarnika, gdzie odstawić gorący talerz i garnek.

2. Niewystarczająca liczba gniazdek elektrycznych

Częstym błędem w projektach kuchni jest zbyt mała liczba gniazdek elektrycznych. Projektowanie kuchni musi obejmować również instalację elektryczną – powinnaś mieć zarówno gniazdka na sprzęt w zabudowie, jak i kilka gniazdek elektrycznych nad powierzchnią blatu kuchennego (i na wyspie kuchennej, jeśli ją planujesz).

3. Efektowność nad efektywność

Ergonomia w kuchni to podstawa. Zapoznaj się z zasadami urządzania ergonomicznej kuchni (a w szczególności z pojęciem trójkąta roboczego), by uniknąć największego błędu w projektowaniu kuchni – stworzenia kuchni, w której pracuje się niewygodnie!

4. Niewystarczająca powierzchnia do przechowywania

Projektowanie kuchni funkcjonalnej to również zadbanie o odpowiednią liczbę szuflad, szafek i schowków. Jakkolwiek duże, otwarte przestrzenie prezentują się elegancko, jeden rząd szafek może być niewystarczający do schowania wszystkich produktów i urządzeń. Dlatego zadbaj o jak najefektywniejsze wykorzystanie dostępnej przestrzeni w kuchni.

Zagracenie blatu roboczego nie tylko jest nieestetyczne, ale też utrudnia korzystanie z kuchni. Możesz próbować sobie tłumaczyć, że w ten sposób masz wszystko pod ręką, ale ciągłe przesuwanie przedmiotów po blacie kuchennym jest uciążliwe. Szafki, schowki i wieszaki zawsze są w kuchni mile widziane.

5. Niewykorzystana powierzchnia nad górnymi szafkami

Wśród 10 najczęstszych błędów w projektowaniu kuchni jest złe wykorzystanie przestrzeni nad górnymi szafkami. Zazwyczaj jest to jedynie przestrzeń, na której (oprócz kurzu) zbierają się jedynie zbędne drobiazgi i ledwo widoczne dekoracje. Znacznie lepiej sprawdzi się zabudowanie tej przestrzeni dodatkowym rzędem szafek. Do tego wystarczy przenośna drabinka i gotowe – masz dodatkową przestrzeń na przechowanie odświętnej zastawy i rzadko używanych urządzeń. Jeśli obawiasz się, że taka pełna zabudowa obciąży Twoją kuchnię – sięgnij po drzwiczki z szybami.

6. Kuchnia bez wyrazu

Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym domownicy spędzają dużo czasu – dlatego warto zadbać, by kuchnia była przytulna i miała duszę. Projektowanie kuchni powinno uwzględniać Twoje zainteresowania, styl życia, ulubione kolory czy charakter. Jeśli masz jakiś stary lub nietypowy mebel, spróbuj go wpleść do projektu. Sprawi to, że kuchnia od razu nabierze bardziej osobistego, przytulnego charakteru – i będzie bardziej Twoja, a nie bezosobowa i nudna.

7. Podążanie za najnowszymi trendami

Bycie na czasie błędem? Tak, chociaż nie do końca. Problem z trendami jest taki, że szybko się zmieniają – więc jeśli wybrałaś śliwkowe fronty szafek i beżowy sprzęt AGD, musisz czuć, że to rozwiązanie pasujące do Ciebie. W kuchni trudniej o szybkie metamorfozy – dlatego rozsądnie jest sięgnąć po sprawdzone rozwiązania, popularne od lat zestawienia kolorystyczne. Projektowanie kuchni wyłącznie pod kątem najmodniejszych w danym sezonie kolorów i wzorów w większości wypadków skończy się jedynie katastrofą!

8. Niewłaściwe oświetlenie

Oświetlenie w kuchni jest niezwykle ważne. Projektowanie kuchni powinno uwzględnić również właściwe rozmieszczenie oświetlenia.

Najmniej ważne jest oświetlenie ogólne – wystarczy niewielkie źródło światła, zapewniające ilość światła wystarczającą do poruszania się po kuchni. Musi być na tyle słabe, byś nie rzucała swoim ciałem cienia na blat roboczy.

Istotne jest za to oświetlenie funkcyjne – w szczególności oświetlenie blatu roboczego. Zwróć uwagę na temperaturę światła – im bliższe naturalnemu światłu, tym lepiej. Najlepsze byłyby lampki halogenowe, ale i ciepłe diody LED sprawdzą się w kuchni idealnie.

9. Niejednorodny sprzęt AGD

Bolączka większości kuchni to niestety niejednorodna kolorystyka sprzętu AGD. Biała lodówka, czarna mikrofalówka i kuchenka w kolorze INOX stworzą kolorystyczny bałagan. Prawda jest bolesna – najlepiej by było, gdyby chociaż część sprzętu AGD udało się ukryć w szafkach i w zabudowie kuchennej. Projektowanie kuchni z myślą o zabudowaniu sprzętu AGD wiąże się niestety z dodatkowymi wydatkami.

Jeśli masz taką możliwość, przy przebudowywaniu kuchni sprzedaj posiadany sprzęt AGD i kup nowy – koszt będzie wyraźnie większy, ale po pierwsze: stara mikrofalówka będzie wyglądała niekorzystnie na tle nowiutkich szafek, a po drugie: kupując nowy sprzęt nie ryzykujesz konieczności demontowania swojej kuchni, gdy leciwy piekarnik odmówi współpracy rok po zamontowaniu!

10. Nadmierna oszczędność kosztem jakości

Ustalenie realnego budżetu na projektowanie kuchni to podstawa sukcesu. Cały czas miej na uwadze, że kuchnia jest pomieszczeniem, którego nie zmienia się tak często jak salonu. Szafki kuchenne będziesz otwierała kilka razy dziennie, przez wiele lat. Zadbaj, by przez ten czas nic nie zaczęło się rozpadać, ulegać awariom czy odmawiać posłuszeństwa. Kuchnia to serce domu, dlatego dopilnuj, by była wygodna, trwała i spędzanie w niej czasu sprawiało Ci przyjemność!