KulinariaPrzekąskiPrzekąski w 5 minut na majówkowy piknik i grillowanie

Przekąski w 5 minut na majówkowy piknik i grillowanie

-

Wszyscy z utęsknieniem czekamy na wspólne pikniki na świeżym powietrzu z rodziną i przyjaciółmi. To właśnie podczas nadchodzącego długiego weekendu majowego wielu z nas rozpocznie sezon grillowy. Poza tradycyjnie królującymi kiełbasami i marynowanymi karkówkami przygotujmy szybkie dodatki i przekąski. I wcale nie musi być to sałatka z pomidora i zielonego ogórka.

Pikniki i wiosenne spotkania przy grillu bardzo często przybierają postać tzw. imprez koszyczkowych – każdy z zaproszonych przynosi określone, wcześniej ustalone dania i przekąski, które jedzą wszyscy uczestnicy imprezy. Na wspólne grillowanie z mięs Polacy najchętniej wybierają kiełbasę (30%), marynowaną karkówkę (24%) i coraz częściej kaszankę (14%)*. A co z dodatkami i drobnymi przekąskami? W naszym „koszyczku” wcale nie musimy przynosić wyłącznie sałatek, których z pewnością będzie kilka rodzajów.

Chrupiące i z ciekawymi dodatkami

Obok mięs, sosów i napojów obowiązkowym punktem na liście zakupów na grilla jest pieczywo, które z odpowiednimi dodatkami stanowić będzie idealne uzupełnienie grillowego menu, szczególnie pieczywo tostowe, po które podczas plenerowych imprez przy grillu sięgamy wyjątkowo często. – Zdecydowanie lepiej i szybciej się je tostuje w porównaniu z tradycyjnym pieczywem – zauważa ekspert z Dan Cake Polonia, Wiktor Kowalski. – Do tego nasze pieczywo tostowe jest wypiekane na bazie naturalnego zakwasu chlebowego, a dzięki wygodnemu pakowaniu w wygodny worek z klipsem Chleby tostowe zachowują dłużej świeżość i można je łatwo przetransportować, co ma znaczenie w przypadku plenerowych spotkań.

fot.materialy prasowe dancake

Do przygotowania grillowych przekąsek świetnie sprawdzą się też Bułki i Bagietki do odpieku, po które w sezonie sięga o 40% więcej Polaków niż poza nim. Wstępnie podpieczone wystarczy wrzucić na kilka minut na ruszt, by w mgnieniu oka cieszyć się złocistym i chrupiącym wypiekiem. Po podpieczeniu bagietkę można wykorzystać jako dodatek do mięs na kilka sposobów. Wystarczy lekko naciąć pieczywo wzdłuż, wypełnić liściem chrupiącej sałaty oraz ulubiobymi warzywami, by z bagietki lub bułki do odpieku uczynić kieszonkę na szaszłyk drobiowy w marynacie – mówi ekspert Dan Cake Polonia – Podpieczona i pokrojona na mniejsze kawałki bagietka może stanowić też składnik samego szaszłyka – gotowego dodatku do mięs. Wystarczy kawałki pieczywa nadziać na szpikulec do szaszłyków razem z pomidorkiem koktajlowym, sałatą, serkiem wędzonym i ułożyć na talerzu dla każdego gościa przyjęcia. Tak przygotowaną przekąskę wystarczy już tylko zsunąć ze szpikulca, by mieć gotowy dodatek do ulubionego mięsa.

Gofry na grilla? Czemu nie!

fot. mat. pras. dan cake 5

Kojarzą nam się głównie ze słodkim deserem z bitą śmietaną i owocami w żelu. Tymczasem gofry mogą być świetną wytrawną przekąską na grillowe przyjęcie. – Z gotowymi Gorfami od Dan Cake taką przekąskę przygotujemy w mgnieniu oka – mówi Wiktor Kowalski – Wystarczy, że pomiędzy dwa gofry włożymy liść sałaty, plasterek żółtego sera, aromatyczną szynkę dojrzewającą, całość uzupełnimy pesto na bazie oliwek z czosnkiem i przekroimy na trójkąty. Szybka przekąska piknikowa gotowa! Do gofrów świetnie pasuje też twarożek z młodą rzodkiewką, którą już znajdziemy na warzywnych straganach.

Na słodko

Po aromatycznych, pikantnych daniach grillowych nierzadko mamy ochotę na słodką przekąskę, nie możę więc zabraknąć ich w menu przyjęcia na świeżym powietrzu. Postawymy na lekkie słodkości jak ciasto drożdżowe. – Jego zaletą bez wątpienia jest klasyczny smak. Polacy są bardzo przywiązani do ciasta drożdżowego, bo kojarzy się ono z domem rodzinnym – zauważa ekspert Dan Cake Polonia – Z ciast drożdżowych Dan Cake do wyboru mamy trzy smaki – z kruszonką, serem i kakao.

fot. materialy prasowe dan cake 1

Młodszym uczestnikom majówkowych przyjęć w plenerze do gustu przypaść mogą maleńkie, mleczne bułeczki, które wypełnić możemy aksamitnym nadzieniem na bazie serka mascarpone z dodatkiem prawdziwej wanilii. Przekrojone na pół, posmarowane serkiem z dodatkiem ulubionych owoców zasmakują zarówno małym jak i dużym łasuchom.

Najnowsze artykuły

Skompletuj wakacyjną kosmetyczkę – 7 kosmetyków, które uratują twoją skórę latem!

Słońce, wiatr we włosach, letni vibe – brzmi super, ale twoja skóra nie zawsze czuje to samo. Wysokie temperatury,...

Lustro w sypialni: zwykłe odbicie czy świetlny rytuał? Co wybrać, by rano zobaczyć więcej niż tylko twarz bez makijażu

Sypialnia to nie tylko miejsce snu. To również scena codziennych rytuałów - tych cichych, niepozornych, ale znaczących. Tu kończy...

Róż, no i już! Sprawdź, dlaczego kremowy róż w sztyfcie i tinty to idealne kosmetyki na lato

Wyrazisty rumieniec sięgający od policzków aż po skronie, jak u Sabriny Carpenter, czy bardziej subtelne  muśnięcie kolorem policzków i...

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia„Drzewa” to zbiór esejów autorstwa Aya Kōda, japońskiej...

Jak się wysypiać? Sprawdzone sposoby na dobry sen

Jak się wysypiać? Sprawdzone sposoby na dobry sen Sen to nie luksus – to warunek konieczny dla zdrowia. Zajmuje około...

Uzależnienie od sekstingu – gdy granica przyjemności zostaje przekroczona

Uzależnienie od sekstingu – czym jest i jak sobie z nim radzić? Seksting, czyli wysyłanie treści erotycznych przez komunikatory, stał...

Musisz przeczytać

Jak zacząć ćwiczyć? Najpierw pomyśl, czyli niezbędnik dla nowicjusza

Jak tam twoje postanowienia noworoczne? Też miałaś od stycznia...

Jak wybrać odpowiedni mop?

Niezależnie od tego czy posiadamy podłogę drewnianą, kamienną czy...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie