KulinariaPrzekąskiPrzekąski w 5 minut na majówkowy piknik i grillowanie

Przekąski w 5 minut na majówkowy piknik i grillowanie

-

Wszyscy z utęsknieniem czekamy na wspólne pikniki na świeżym powietrzu z rodziną i przyjaciółmi. To właśnie podczas nadchodzącego długiego weekendu majowego wielu z nas rozpocznie sezon grillowy. Poza tradycyjnie królującymi kiełbasami i marynowanymi karkówkami przygotujmy szybkie dodatki i przekąski. I wcale nie musi być to sałatka z pomidora i zielonego ogórka.

Pikniki i wiosenne spotkania przy grillu bardzo często przybierają postać tzw. imprez koszyczkowych – każdy z zaproszonych przynosi określone, wcześniej ustalone dania i przekąski, które jedzą wszyscy uczestnicy imprezy. Na wspólne grillowanie z mięs Polacy najchętniej wybierają kiełbasę (30%), marynowaną karkówkę (24%) i coraz częściej kaszankę (14%)*. A co z dodatkami i drobnymi przekąskami? W naszym „koszyczku” wcale nie musimy przynosić wyłącznie sałatek, których z pewnością będzie kilka rodzajów.

Chrupiące i z ciekawymi dodatkami

Obok mięs, sosów i napojów obowiązkowym punktem na liście zakupów na grilla jest pieczywo, które z odpowiednimi dodatkami stanowić będzie idealne uzupełnienie grillowego menu, szczególnie pieczywo tostowe, po które podczas plenerowych imprez przy grillu sięgamy wyjątkowo często. – Zdecydowanie lepiej i szybciej się je tostuje w porównaniu z tradycyjnym pieczywem – zauważa ekspert z Dan Cake Polonia, Wiktor Kowalski. – Do tego nasze pieczywo tostowe jest wypiekane na bazie naturalnego zakwasu chlebowego, a dzięki wygodnemu pakowaniu w wygodny worek z klipsem Chleby tostowe zachowują dłużej świeżość i można je łatwo przetransportować, co ma znaczenie w przypadku plenerowych spotkań.

fot.materialy prasowe dancake - Przekąski w 5 minut na majówkowy piknik i grillowanie

Do przygotowania grillowych przekąsek świetnie sprawdzą się też Bułki i Bagietki do odpieku, po które w sezonie sięga o 40% więcej Polaków niż poza nim. Wstępnie podpieczone wystarczy wrzucić na kilka minut na ruszt, by w mgnieniu oka cieszyć się złocistym i chrupiącym wypiekiem. Po podpieczeniu bagietkę można wykorzystać jako dodatek do mięs na kilka sposobów. Wystarczy lekko naciąć pieczywo wzdłuż, wypełnić liściem chrupiącej sałaty oraz ulubiobymi warzywami, by z bagietki lub bułki do odpieku uczynić kieszonkę na szaszłyk drobiowy w marynacie – mówi ekspert Dan Cake Polonia – Podpieczona i pokrojona na mniejsze kawałki bagietka może stanowić też składnik samego szaszłyka – gotowego dodatku do mięs. Wystarczy kawałki pieczywa nadziać na szpikulec do szaszłyków razem z pomidorkiem koktajlowym, sałatą, serkiem wędzonym i ułożyć na talerzu dla każdego gościa przyjęcia. Tak przygotowaną przekąskę wystarczy już tylko zsunąć ze szpikulca, by mieć gotowy dodatek do ulubionego mięsa.

Gofry na grilla? Czemu nie!

fot. mat. pras. dan cake 5 - Przekąski w 5 minut na majówkowy piknik i grillowanie

Kojarzą nam się głównie ze słodkim deserem z bitą śmietaną i owocami w żelu. Tymczasem gofry mogą być świetną wytrawną przekąską na grillowe przyjęcie. – Z gotowymi Gorfami od Dan Cake taką przekąskę przygotujemy w mgnieniu oka – mówi Wiktor Kowalski – Wystarczy, że pomiędzy dwa gofry włożymy liść sałaty, plasterek żółtego sera, aromatyczną szynkę dojrzewającą, całość uzupełnimy pesto na bazie oliwek z czosnkiem i przekroimy na trójkąty. Szybka przekąska piknikowa gotowa! Do gofrów świetnie pasuje też twarożek z młodą rzodkiewką, którą już znajdziemy na warzywnych straganach.

Na słodko

Po aromatycznych, pikantnych daniach grillowych nierzadko mamy ochotę na słodką przekąskę, nie możę więc zabraknąć ich w menu przyjęcia na świeżym powietrzu. Postawymy na lekkie słodkości jak ciasto drożdżowe. – Jego zaletą bez wątpienia jest klasyczny smak. Polacy są bardzo przywiązani do ciasta drożdżowego, bo kojarzy się ono z domem rodzinnym – zauważa ekspert Dan Cake Polonia – Z ciast drożdżowych Dan Cake do wyboru mamy trzy smaki – z kruszonką, serem i kakao.

fot. materialy prasowe dan cake 1 - Przekąski w 5 minut na majówkowy piknik i grillowanie

Młodszym uczestnikom majówkowych przyjęć w plenerze do gustu przypaść mogą maleńkie, mleczne bułeczki, które wypełnić możemy aksamitnym nadzieniem na bazie serka mascarpone z dodatkiem prawdziwej wanilii. Przekrojone na pół, posmarowane serkiem z dodatkiem ulubionych owoców zasmakują zarówno małym jak i dużym łasuchom.

Najnowsze artykuły

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci. Trzeba jednak mieć na względzie to, że wybór środków i...

Musisz przeczytać

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale także umiejętne łączenie składników aktywnych. To właśnie one odpowiadają za...

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych każdy może odkryć, że Inka to coś więcej niż kawa...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie