KulinariaPyszna sałatka z grillowanym serem żółtym, fasolką szparagową i...

Pyszna sałatka z grillowanym serem żółtym, fasolką szparagową i pomidorami

-

Nie masz ochoty na wielodaniowe posiłki? Przyrządź sałatkę z grillowanym serem, fasolką szparagową i pomidorami. Teraz, kiedy jest lato możesz w pełni skorzystać z dobrodziejstw natury i bez trudu komponować dania z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw. Włączaj je do codziennych posiłków i dostarczaj organizmowi witamin. Aby wzbogacić energetycznie sałatkę, bukiet warzyw skomponuj z grillowanym serem żółtym.

Korzystając z sezonu, warto przygotować sałatkę z fasolką szparagową, która zawiera wiele cennego błonnika, witamin i minerałów. Ma ona dobroczynny wpływ na kobiety w ciąży, ponieważ jest dobrym źródłem kwasu foliowego. Jest bogata w białko oraz błonnik, który wiąże cząsteczki tłuszczu, obniżając skutecznie poziom cholesterolu. Jeśli zaś chodzi o ser żółty, to na grilla najlepiej dobrać odpowiedni jego rodzaj, aby się dobrze rozpuścił.

Na grilla najlepiej wybierać sery holenderskie – są one twarde i pełnotłuste, posiadają zwartą strukturę, pozbawioną dziur, np. ser Gouda lub Morski MSM Mońki. Przed grillowaniem kroimy ser w grubsze plastry i kładziemy na specjalnych aluminiowych tackach na dobrze rozgrzanym ruszcie. To ochroni go przed ściekaniem do żaru i przypaleniem. Ser pieczemy na ruszcie do momentu aż się zarumieni i zrobi się na nim twarda i chrupiąca skorupka. Tak zgrillowany jest doskonałym dodatkiem do rozmaitych dań. Wyśmienicie zaś smakuje w kompozycji ze świeżymi warzywami i aromatycznymi ziołami – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Przepis na sałatkę z grillowanym serem żółtym, fasolką szparagową i pomidorami

poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy:

Składniki

  • 300 g fasolki szparagowej
  • ser żółty Gouda MSM Mońki
  • kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych
  • sałata strzępiasta zielona
  • sałata strzępiasta czerwona
  • świeże zioła

Wykonanie

Fasolkę przebieramy, odcinamy ogonki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż będzie al dente. W międzyczasie grillujemy kawałki sera. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone pomidorki. Całość mieszamy z fasolką szparagową i serem. Dodajemy świeże zioła, doprawiamy pieprzem i solą, na koniec skrapiamy oliwą.

Smacznego!

Najnowsze artykuły

Skróć czas stylizacji włosów z nową szczotką Olivia Garden

Suszenie włosów szybsze o 25%? Z nową szczotką Olivia Garden to możliwe! Model Expert Blowout Speed zmienia podejście do...

Czas na CURL FLOW – pielęgnacja włosów kręconych, która działa!

Loki, fale, sprężynki – kręcone włosy pełne są naturalnego uroku. Choć czasem bywają niesforne, potrafią odwdzięczyć się spektakularnym efektem...

Czyszczenie grilla po weekendzie – naturalne sposoby na tłuszcz i przypalenia

Po udanej grillowej imprezie przychodzi moment prawdy – ruszt pokryty zaschniętym tłuszczem i przypalonymi resztkami nie wygląda już tak...

Wonders buty damskie – na przyjęcie, do biura i na spacer

Eleganckie, komfortowe i niezwykle uniwersalne – buty Wonders podbijają serca kobiet. Czy to formalne wyjście, dzień pełen spotkań w...

Musisz przeczytać

Skróć czas stylizacji włosów z nową szczotką Olivia Garden

Suszenie włosów szybsze o 25%? Z nową szczotką Olivia...

Pielęgnacja bawełnianej bielizny: jak prać, by służyła latami

Bawełna jest bez wątpienia synonimem komfortu, świeżości i naturalności. Kobiety doceniają ją za subtelny dotyk, przewiewność i detoks dla...

Co pić, gdy nie chce się jeść? Letnie koktajle, które naprawdę sycą!

Wysokie temperatury, leniwe popołudnia i szybkie tempo wakacyjnych dni sprawiają, że latem jemy mniej – nie z braku chęci,...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie