KulinariaLetnie sałatki z kurczakiem – kurczak w sosie balsamicznym...

Letnie sałatki z kurczakiem – kurczak w sosie balsamicznym i sałatka niespodzianka z wędzonym boczkiem

-

Letnie upały nie sprzyjają szaleństwom w kuchni, dlatego podajemy przepisy na szybkie sałatki: z kurczakiem i świeżą sałatą oraz sałatkę z podsmażanym boczkiem i roszponką.

Sałatka z kurczakiem w sosie balsamicznym

Składniki

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 2 kostki rosołowe
  • 800ml wody
  • 1 sałata
  • 100g rukoli
  • 1 mała papryka żółta i czerwona
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek bazylii
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

  1. Liście sałaty i rukoli porozdzielać, umyć i zostawić na sicie, muszą odcieknąć.
  2. Pierś z kurczaka umyć i umieścić we wrzącej wodzie, dorzucić kostki bulionowe i gotować na średnim ogniu 20minut.
  3. Umytą paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i białe części znajdujące się wewnątrz strąków i pokroić w cienkie paski.
  4. Pomidorki umyte przekroić na połówki.
  5. Liście sałaty i rukoli ułożyć na płaskich talerzach, a na nich rozłożyć paprykę i pomidory.
  6. Oliwę, posiekaną bazylię, sól, pieprz, ocet balsamiczny, szczyptę cukru łączymy i tworzymy sos.
  7. Gorące mięso z kurczaka pokroić w paski, od razu włożyć do sosu i wymieszać.
  8. Kawałki piersi ułożyć na środku talerzy, a pozostałym sosem skropić sałatę.
  9. Podawać póki mięso jest ciepłe.

Sałatka niespodzianka z wędzonym boczkiem

Składniki

  • 1głowka sałaty
  • 200g roszponki
  • 2 duże pomidory
  • 125g wędzonego surowego boczku w plastrach
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 10 cienkich kromek bagietki
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo, po zdjęciu skorupek pokroić na ćwiartki
  2. Liście sałaty i roszponki opłukać i zostawić na sicie, żeby woda odciekła.
  3. Umyte pomidory przekroić i po usunięciu stwardniałej części pokroić na ósemki.
  4. Olej i ocet zmieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  5. Na płaskich talerzach ułożyć sałatę, roszpunkę, a na nich ułożyć jajka i pomidory.
  6. Zalewamy wszystko sosem.
  7. Na patelni roztopić połowę masła i usmażyć boczek, aż stanie się chrupki, ale nie może być przypalony.
  8. Gorące skwarki rozsypać na sałacie.
  9. Na patelnie włożyć resztę masła i usmażyć kromki bagietki – po 1 minucie z każdej strony.
  10. Grzanki gorące układamy na sałacie.
Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Najnowsze artykuły

Prozdrowotne spotkania w saunie tylko dla kobiet – oaza relaksu i regeneracji

W dzisiejszych czasach, gdy stres i napięcie towarzyszą nam na co dzień, coraz więcej kobiet poszukuje naturalnych sposobów na...

Równowaga pH miejsc intymnych – dlaczego jest ważna i jak o nią dbać?

W codziennej trosce o zdrowie często zapominamy, jak istotna jest równowaga pH w miejscach intymnych. Tymczasem zaburzenia tego delikatnego...

Skompletuj wakacyjną kosmetyczkę – 7 kosmetyków, które uratują twoją skórę latem!

Słońce, wiatr we włosach, letni vibe – brzmi super, ale twoja skóra nie zawsze czuje to samo. Wysokie temperatury,...

Lustro w sypialni: zwykłe odbicie czy świetlny rytuał? Co wybrać, by rano zobaczyć więcej niż tylko twarz bez makijażu

Sypialnia to nie tylko miejsce snu. To również scena codziennych rytuałów - tych cichych, niepozornych, ale znaczących. Tu kończy...

Musisz przeczytać

Róż, no i już! Sprawdź, dlaczego kremowy róż w sztyfcie i tinty to idealne kosmetyki na lato

Wyrazisty rumieniec sięgający od policzków aż po skronie, jak u Sabriny Carpenter, czy bardziej subtelne  muśnięcie kolorem policzków i...

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia„Drzewa” to zbiór esejów autorstwa Aya Kōda, japońskiej...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie