KulinariaZdrowa i kreatywna - kuchnia bez glutenu

Zdrowa i kreatywna – kuchnia bez glutenu

-

Potrawy bezglutenowe to obecnie jedne z najpopularniejszych propozycji kulinarnych w stylu fit. Warto po nie sięgnąć, by poczuć się lekko i zdrowo, a także by urozmaicić klasyczne menu. Jak przygotować pyszną sałatkę bezglutenową z kaszą jaglaną, podpowiada Adam Chrząstowski – ambasador marki Appetita.

Dania bezglutenowe to dla niektórych dietetyczna konieczność, dla innych – ciekawe rozwiązanie kulinarne i propozycja niecodziennego menu. Potrawy bez glutenu, czyli składnika występującego w większości zbóż, można przygotować w łatwy i szybki sposób. Oryginalne potrawy zaskoczą wyśmienitym smakiem i aromatem – wystarczy dodać do nich przyprawy i zioła Appetita.

salon w stylu fluo banner 1 - Zdrowa i kreatywna - kuchnia bez glutenu

Adam Chrząstowski – ambasador marki, poleca przepis na lekką i sycącą sałatkę z bezglutenową kaszą jaglaną. To idealna propozycja na pyszny i zdrowy lunch!

Przepis Adama Chrząstowskiego na wiosenną sałatkę jaglaną

Składniki:

  • 200g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g cukinii
  • 50g papryki czerwonej
  • 1 laska selera naciowego
  • 50g fenkułu
  • 1/2 szklanki siekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka Imbiru mielonego Appetita
  • ½ łyżeczki Kminku mielonego Appetita
  • sól

appetita mini - Zdrowa i kreatywna - kuchnia bez glutenu

Przygotowanie:

  1. W rondlu na 1 łyżce masła zeszklij posiekany czosnek i szalotkę.
  2. Dodaj kurkumę i kaszę. Podpraż chwilę i zalej całość wodą tak, by kasza była 1,5 cm pod powierzchnią płynu.
  3. Zagotuj, a gdy kasza napęcznieje, przykryj rondel szczelnie i wstaw do piekarnika o temperaturze 120 st. C na 30 minut.
  4. Wyjmij kaszę, spulchnij ją widelcem i ostudź.
  5. Warzywa pokrój w kostkę i przypraw solą, pieprzem, imbirem i kminkiem.
  6. Obsmaż warzywa na rozgrzanym maśle.
  7. Ostudź, a następnie wymieszaj z kaszą, natką pietruszki i olejem sezamowym.

Smacznego!

Najnowsze artykuły

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci. Trzeba jednak mieć na względzie to, że wybór środków i...

Musisz przeczytać

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale także umiejętne łączenie składników aktywnych. To właśnie one odpowiadają za...

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych każdy może odkryć, że Inka to coś więcej niż kawa...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie