KulinariaJabłka w różnej postaci

Jabłka w różnej postaci

-

Jabłka zawierają większość witamin w tym witaminę C, dużą ilość błonnika, kwercetynę i pektynę. Jabłka spożywane na surowo mają niską wartość w indeksie glikemicznym, mogą je więc spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Przy zbiorach jabłek na zimę odkłada się tylko te owoce, które są najbardziej okazałe, resztę jabłek można poddać obróbce, dzięki temu owoce mniej okazałe nie zmarnują się.

Kilka babcinych sposobów na jabłka

Sok z jabłek

Do zrobienia takiego soku możesz wykorzystać jabłka wszystkich odmian, także spady.

Przygotowanie:

  1. Owoce trzeba dokładnie umyć, nożem wykroić części robaczywe i wybite.
  2. Korzystając z sokowirówki wyciśnij sok, zlej do większego naczynia szklanego lub emaliowanego, a wytłoki odłóż do miski.
  3. Po zakończeniu wyciskania wytłoki zalej przegotowaną wodą tak, żeby były całkowicie zakryte, przemieszaj i zostaw do ostygnięcia. Sok z wytłoków odcedź i połącz z pierwszą partią soku.
  4. Taki sok można pasteryzować bez żadnych dodatków. Gdyby sok okazał się za kwaśny możesz dodać trochę cukru. W tym celu w małej ilości soku rozpuść cukier – 7 dag na 1 litr – wymieszaj z całością.
  5. Sok delikatnie zlewaj znad sadu do czystych butelek, słojów.
  6. Zamknij i pasteryzuj: opakowania o pojemności 0,5l przez 15 minut, jeżeli będzie większa pojemność przedłuż pasteryzację o kolejne 5 minut.

Sok przechowuj w chłodnym miejscu – spiżarni albo piwnicy.

Przecier z jabłek pieczonych

Przecier z pieczonych jabłek jest gęsty, bardzo smaczny i ma ładny kolor. A taki sposób rozmiękczania jabłek jest mało praco i czasochłonny. Do tego typu przetwarzania wybieraj jabłka, które szybko miękną.

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyte, bez resztek kwiatowych i ogonków, ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i zapiekaj w piekarniku do chwili aż zmiękną.
  2. Po upieczeniu, jeszcze gorące przetrzyj i włóż do słoików.
  3. Podczas nakładania przecieru potrząśnij słoikiem albo upychaj przecier łyżką, w celu usunięcia powietrza ze słoika. Następnie wstaw do pasteryzacji na 15 minut.

Jabłka na szarlotkę

Na szarlotkę najlepiej wybieraj antonówki.

  1. Jabłka umyte, należy cienko obrać i pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne.
  2. Aby nie ciemniały obrane jabłka włóż do lekko zakwaszonej wody. Do garnka wlej wodę (do wysokości 1cm od dna), ułóż osączone jabłka i delikatnie gotuj (mieszając od czasu do czasu), ale tylko tak, żeby nieco zmiękły na powierzchni, wówczas łatwiej je układać w słoikach.
  3. Jabłkami napełnij słoje 1 litrowe, zamknij i pasteryzuj do 20 minut.

Jabłka marynowane

Produkty

  • – 2 kg jabłek – odmiana ciężko się rozgotowująca
  • na zalewę: 1 litr wody, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego, płaska łyżeczka soli, kilka goździków, szczypta nasion gorczycy

Przygotowanie:

  1. Obrane jabłka pokroić w dość grube krążki, usunąć gniazda nasienne.
  2. Krążki jabłek ułóż w cedzaku i zanurz we wrzątku na kilka minut. Następnie odcedź, przelej zimną wodą i ułóż w słoikach.
  3. Na zalewę zagotuj wodę z cukrem i solą, dodaj kwasek cytrynowy.
  4. Gorącą zalewą zalej jabłka, dodaj goździki, gorczycę.
  5. Słoiki zamknij i pasteryzuj 15 minut.

Powodzenia!

Najnowsze artykuły

Prozdrowotne spotkania w saunie tylko dla kobiet – oaza relaksu i regeneracji

W dzisiejszych czasach, gdy stres i napięcie towarzyszą nam na co dzień, coraz więcej kobiet poszukuje naturalnych sposobów na...

Równowaga pH miejsc intymnych – dlaczego jest ważna i jak o nią dbać?

W codziennej trosce o zdrowie często zapominamy, jak istotna jest równowaga pH w miejscach intymnych. Tymczasem zaburzenia tego delikatnego...

Skompletuj wakacyjną kosmetyczkę – 7 kosmetyków, które uratują twoją skórę latem!

Słońce, wiatr we włosach, letni vibe – brzmi super, ale twoja skóra nie zawsze czuje to samo. Wysokie temperatury,...

Lustro w sypialni: zwykłe odbicie czy świetlny rytuał? Co wybrać, by rano zobaczyć więcej niż tylko twarz bez makijażu

Sypialnia to nie tylko miejsce snu. To również scena codziennych rytuałów - tych cichych, niepozornych, ale znaczących. Tu kończy...

Musisz przeczytać

Skompletuj wakacyjną kosmetyczkę – 7 kosmetyków, które uratują twoją skórę latem!

Słońce, wiatr we włosach, letni vibe – brzmi super,...

Prozdrowotne spotkania w saunie tylko dla kobiet – oaza relaksu i regeneracji

W dzisiejszych czasach, gdy stres i napięcie towarzyszą nam...

Róż, no i już! Sprawdź, dlaczego kremowy róż w sztyfcie i tinty to idealne kosmetyki na lato

Wyrazisty rumieniec sięgający od policzków aż po skronie, jak u Sabriny Carpenter, czy bardziej subtelne  muśnięcie kolorem policzków i...

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia

Drzewa – refleksyjna książka Aya Kōda o pięknie przyrody i prostocie życia„Drzewa” to zbiór esejów autorstwa Aya Kōda, japońskiej...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie