KulinariaBarszcz na święta

Barszcz na święta

-

W Polsce barszcz będący bardzo rzadką i klarowną lub gęstą zupą kojarzy się przede wszystkim ze świętami zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocnymi.

Barszcze Bożonarodzeniowe to często czyste wywary podawane z dodatkami takimi jak uszka, krokiety lub lekkie paszteciki z ciasta francuskiego. Do tej świątecznej zupy oprócz oczywiście buraków dodaje się włoszczyznę oraz przyprawy takie jak majeranek oraz czosnek. Dzięki nim barszcz czerwonystaje się bardzo aromatyczny i wyrazisty. W wielu domach podaje się go również w formie napoju, w szklankach.

A może po ukraińsku…

Barszcz ukraiński w przeciwieństwie do klarownego posiada wiele dodatków a co za tym idzie jest bardzo treściwy. Oprócz klasycznych składników dodaje się do niego również fasolę, ziemniaki oraz kapustę. Na zakończenie zaprawiany jest mąką.

Inną, typowo świąteczną zupą jest barszcz biały serwowany w czasie świąt Wielkiej Nocy. Od poprzedniego różni się nie tylko kolorem- jego sekretem jest zakwas przygotowywany na bazie mąki pszennej razowej.

Na zakwas składa się:

  • mąka pszenna razowa
  • czosnek
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • woda

Całość powinna stać od 2 do 4 dni aby nabrać charakteru. Konieczne jest codzienne mieszanie i sprawdzanie smaku. Istnieje, jednak sposób przyspieszający proces zakwaszania. Jest nim dodanie do zakwasu łyżki soku z ogórków lub kiszonej kapusty.

Na przygotowanym wcześniej zakwasie i wędlinach wielkanocnych przygotowuje się barszcz biały zaostrzony chrzanem i zaprawiony dobrą śmietaną. Nieodzownym składnikiem wielkanocnego śniadania jest również jajko pokrojone w grubsze plastry lub ćwiartki. Konsystencja barszczu białego uzależniona jest od indywidualnych oczekiwań.

Jak gustownie podać zupy świąteczne?

Barszcz będący jedna z najpopularniejszych zup świątecznych powinno się podawać w sposób uroczysty czyli w gustownych, głębokich talerzach lub niewielkich miseczkach umożliwiających swobodne picie. Jedynym odstępstwem od reguły jest barszcz biały wielkanocny, który według tradycji można podać w wydrążonym bochenku chleba.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na barszcz, zapraszamy na stronę : www.zakochanewzupach.pl/tag/barszcz-czerwony/

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski...

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie