KulinariaBlue Lagoon

Blue Lagoon

-

Blue Lagoon to od lat hit letnich barów. Ale to wcale nie przeszkadza, by przygotować go na domówkę karnawałową – zwłaszcza, że przygotowanie tego efektownego (ah, ten cudowny niebieski kolor!) drinka nie wymaga ani nadludzkich umiejętności, ani zbyt wyszukanych składników. Poniżej Blue Lagoon w dwóch odsłonach!

Przepis 1 – wódka

Składniki

  • 40ml wódki
  • 20ml Blue Curaçao
  • 15ml soku z cytryny
  • lemoniada cytrynowa (do dopełnienia szklanki)
  • lód

Przygotowanie

Do wysokiej szklanki nalewamy wódkę, Blue Curaçao i sok z cytryny. Dodajemy kilka kostek lodu, dopełniamy lemoniadą i mieszamy. Dodajemy słomkę i plasterek limonki. Gotowe!

Garść informacji

Czym jest Blue Curaçao – Blue Curaçao to barwiony na niebiesko słodki likier pomarańczowy. Przy zakupie warto spojrzeć na zawartość alkoholu, w odmianie triple sec może mieć nawet powyżej 38%. Nazwę likier zawdzięcza odmianie gorzkich pomarańczy, uprawianych pierwotnie na wyspie Curaçao (czyt. Kurasau’), należącej do Antyli (grupa wysp na Morzu Karaibskim).

Lemoniada cytrynowa – czyli mieszanka wody, cukru i soku cytrynowego. Można ją zastąpić gotową lemoniadą, bądź napojem gazowanym o smaku cytrynowym – Sprite sprawdza się w tej roli znakomicie. Istotne jest, by lemoniady dodać dość sporo – pamietajmy, że bazą Blue Lagoon są dwa alkohole, więc jest on dość mocny.

Proporcje – ogólna reguła mówi, by dać dwukrotnie więcej wódki niż likieru. To, ile wlejemy do szklanki tak na prawdę zależy od jej pojemności i preferencji pijącego.

Przepis 2 – gin

Składniki

  • 30ml ginu
  • 10ml Blue Curaçao
  • 10ml soku ananasowego
  • lemoniada cytrynowa (do dopełnienia szklanki)
  • lód

Przygotowanie

Do wysokiej szklanki nalewamy gin, Blue Curaçao i sok z ananasa. Dodajemy kilka kostek lodu, dopełniamy lemoniadą i mieszamy. Dodajemy słomkę i plasterek limonki. Gotowe!

Garść informacji

Gin – ta wersja Blue Lagoon dedykowana jest tym, którzy lubią gin, ale nie odpowiada im gorzkawy posmak ginu z tonikiem. Likier skutecznie go niweluje, nadajac całości lekki owocowy posmak.

Najnowsze artykuły

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci. Trzeba jednak mieć na względzie to, że wybór środków i...

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale także umiejętne łączenie składników aktywnych. To właśnie one odpowiadają za...

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych każdy może odkryć, że Inka to coś więcej niż kawa...

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie, brakuje czasu, a ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po...

Musisz przeczytać

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale...

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie,...

„Miękko” Niny Czarneckiej – nowa książka o wrażliwości i kobiecej sile

Czy w świecie, który nagradza twardość, stanowczość i perfekcję, jest jeszcze miejsce na delikatność? Nina Czarnecka, znana szerzej jako...

Błoga i pełna przyjemności jesień z kosmetycznymi niespodziankami od PURE BEAUTY!

Jesień to czas oddechu, otulenia i małych przyjemności tylko dla siebie. Gdy za oknem wiatr tańczy z liśćmi, coraz...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie