Przedstawiam Wam bardzo łatwy i szybki przepis na brownie z bananem. Takie brownie możemy zaserwować solo lub z owocami, orzechami i czym tylko dusza zapragnie. Może być też podstawą, czyli spodem do innych ciast. Na górę możemy położyć masę z mleczka kokosowego, masę “sernikową” z kaszy jaglanej lub manny itp. Tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia 🙂 A więc do dzieła!
![]()
Składniki:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
 - 1 banan
 - ½ szklanki oleju
 - 1 szklanka mleka roślinnego
 - ½ szklanki cukru
 - 2 łyżki kakao
 - 1 ½ szklanki mąki tortowej
 - szczypta soli
 - świeże truskawki lub inne owoce
 
![]()
Wykonanie:
- Do małego garnka wlewamy olej i dodajemy połamaną czekoladę, roztapiamy na małym ogniu cały czas mieszając.
 - Do miski wsypujemy cukier, kakao, sól, wlewamy mleko oraz wrzucamy banana – im bardziej dojrzały, tym lepiej. Wszystko blendujemy.
 - Dodajemy rozpuszczoną czekoladę z olejem i dalej blendujemy.
 - Dodajemy mąkę i mieszamy.
 - Masę przelewamy do małej foremki i pieczemy ok. 35 min w 160 stopniach C.