Ciasto marchewkowe to niebanalny deser, aromatyczny i smaczny – doskonale zaprezentuje się na wielkanocnym stole, gdzie lekko słony smak zrównoważy słodycz mazurków i babek. Zobacz, jak zrobić idealne ciasto marchewkowe!
Składniki
Ciasto
- 1,5 szklanki drobno startej marchewki
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
- cynamon, cukier wanilinowy, sól
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Polewa
- 300g kremowego serka philadelphia (lub zamiennika, obszerna lista tutaj)
- 90g masła o temperaturze pokojowej
- 400g przesianego cukru-pudru
- ekstrakt z wanilii
Przygotowanie
- Jajka ubij mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Dodaj olej, cały czas miksując masę.
- Wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę, stopniowo dodawaj do masy.
- Do ciasta dodaj odciśniętą startą marchewkę, orzechy i cynamon – delikatnie wymieszaj.
- Przygotuj formę do pieczenia, wlej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-55 minut.
- Serek ubij z rozdrobnionym masłem, dodaj nieco soli.
- Powoli dodawaj cukier-puder, cały czas ucierając masę.
- Dodaj wanilię, wymieszaj i odstaw do lodówki, by polewa nieco stężała.
- Ostudzone ciasto posmaruj polewą i udekoruj orzechami włoskimi.