Ciasto marchewkowe to niebanalny deser, aromatyczny i smaczny – doskonale zaprezentuje się na wielkanocnym stole, gdzie lekko słony smak zrównoważy słodycz mazurków i babek. Zobacz, jak zrobić idealne ciasto marchewkowe!

Składniki

Ciasto

  • 1,5 szklanki drobno startej marchewki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • cynamon, cukier wanilinowy, sól
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Polewa

  • 300g kremowego serka philadelphia (lub zamiennika, obszerna lista tutaj)
  • 90g masła o temperaturze pokojowej
  • 400g przesianego cukru-pudru
  • ekstrakt z wanilii

Przygotowanie

  1. Jajka ubij mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym.
  2. Dodaj olej, cały czas miksując masę.
  3. Wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę, stopniowo dodawaj do masy.
  4. Do ciasta dodaj odciśniętą startą marchewkę, orzechy i cynamon – delikatnie wymieszaj.
  5. Przygotuj formę do pieczenia, wlej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-55 minut.
  1. Serek ubij z rozdrobnionym masłem, dodaj nieco soli.
  2. Powoli dodawaj cukier-puder, cały czas ucierając masę.
  3. Dodaj wanilię, wymieszaj i odstaw do lodówki, by polewa nieco stężała.
  4. Ostudzone ciasto posmaruj polewą i udekoruj orzechami włoskimi.