Ciasto marchewkowe dla opornych

    -

    Ciasto marchewkowe to niebanalny deser, aromatyczny i smaczny – doskonale zaprezentuje się na wielkanocnym stole, gdzie lekko słony smak zrównoważy słodycz mazurków i babek. Zobacz, jak zrobić idealne ciasto marchewkowe!

    Składniki

    Ciasto

    • 1,5 szklanki drobno startej marchewki
    • 1,5 szklanki mąki
    • 4 jajka
    • 1 szklanka oleju
    • 1 szklanka cukru
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • płaska łyżeczka sody
    • cynamon, cukier wanilinowy, sól
    • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

    Polewa

    • 300g kremowego serka philadelphia (lub zamiennika, obszerna lista tutaj)
    • 90g masła o temperaturze pokojowej
    • 400g przesianego cukru-pudru
    • ekstrakt z wanilii

    Przygotowanie

    1. Jajka ubij mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym.
    2. Dodaj olej, cały czas miksując masę.
    3. Wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę, stopniowo dodawaj do masy.
    4. Do ciasta dodaj odciśniętą startą marchewkę, orzechy i cynamon – delikatnie wymieszaj.
    5. Przygotuj formę do pieczenia, wlej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-55 minut.
    1. Serek ubij z rozdrobnionym masłem, dodaj nieco soli.
    2. Powoli dodawaj cukier-puder, cały czas ucierając masę.
    3. Dodaj wanilię, wymieszaj i odstaw do lodówki, by polewa nieco stężała.
    4. Ostudzone ciasto posmaruj polewą i udekoruj orzechami włoskimi.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza