KulinariaCiasta i deseryCzekoladowe muffinki i tartaletki z truskawkami i bitą śmietaną

Czekoladowe muffinki i tartaletki z truskawkami i bitą śmietaną

-

Z okazji Dnia Dziecka przygotuj swoim pociechom pyszny deser. Dzieci z pewnością ucieszą się, gdy z okazji ich święta razem przygotujecie deser dla całej rodziny. Dzień Dziecka to w końcu Wasze rodzinne święto – proponujemy przepis na muffinki czekoladowe i tartaletki z truskawkami i bitą śmietaną – żadne dziecko się im nie oprze!

Muffinki z czekoladą

Składniki

  • 2 1/2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • sól

Przygotowanie

  1. Tabliczki czekolady siekamy.
  2. Masło roztapiamy i studzimy.
  3. Łączymy w naczyniu proszek do pieczenia, mąkę, cukier, szczyptę soli i posiekaną czekoladę.
  4. W drugim naczyniu mieszamy roztrzepane jajka, mleko i stopione masło.
  5. Łączymy zawartość obu naczyń, mieszamy.
  6. Papilotki wkładamy do formy na muffinki i napełniamy ciastem do 2/3 ich wysokości
  7. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

wafelki z kremem kokosowym - Czekoladowe muffinki i tartaletki z truskawkami i bitą śmietaną

Tartaletki z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki

  • 145g mąki
  • 20g cukru pudru i jeszcze dodatkowa porcja do posypania
  • 100g niesolonego masła
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 145ml kremówki
  • 225 g truskawek
  • 4 łyżki dżemu z czerwonych porzeczek

Przygotowanie

  1. Mąkę i cukier przesiewamy do miski.
  2. Łączymy z masłem, sokiem cytrynowym i ugniatamy do uzyskania gładkiego ciasta.
  3. Na oprószonej mąką stolnicy należy cienko rozwałkować ciasto, podzielić je na 4 części i wyłożyć nim formy na tartaletki.
  4. Każdą z wyłożonych ciastem form przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy grochem lub fasolą, żeby ciasto nie urosło i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Następnie usuwamy papier, groch i pieczemy kolejne 5 minut, aż ciasto się zrumieni.
  5. Gotowe spody odstawiamy do ostudzenia na 15 minut, następnie wyjmujemy z foremek.
  6. Śmietanę ubijamy ze skórką cytrynową. Przekładamy do spodów i przykrywamy truskawkami.
  7. Dżem rozpuszczamy w 1 łyżce wody w garnuszku na małym ogniu.
  8. Rozpuszczony dżem przelewamy przez sitko, delikatnie studzimy i polewamy truskawki.
  9. Tak przygotowane tartaletki posypujemy cukrem pudrem.

kruche babeczki smietankowe - Czekoladowe muffinki i tartaletki z truskawkami i bitą śmietaną

Smacznego!

Najnowsze artykuły

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na zewnątrz panuje chłód, kolorowe liście wirują na wietrze, a wieczory...

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość i przewidywalne efekty w codziennym stosowaniu. W zbieranych przez nas...

Hygge po polsku. Jesienne wieczory z ponczo po kąpieli od Endless Hugs

Jesień sprzyja domowym rytuałom, które budują bliskość i koją po intensywnym dniu. W tym czasie wieczorna kąpiel może stać...

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Musisz przeczytać

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie