Z okazji Dnia Dziecka przygotuj swoim pociechom pyszny deser. Dzieci z pewnością ucieszą się, gdy z okazji ich święta razem przygotujecie deser dla całej rodziny. Dzień Dziecka to w końcu Wasze rodzinne święto – proponujemy przepis na muffinki czekoladowe i tartaletki z truskawkami i bitą śmietaną – żadne dziecko się im nie oprze!
Muffinki z czekoladą
Składniki
- 2 1/2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki masła
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- sól
Przygotowanie
- Tabliczki czekolady siekamy.
- Masło roztapiamy i studzimy.
- Łączymy w naczyniu proszek do pieczenia, mąkę, cukier, szczyptę soli i posiekaną czekoladę.
- W drugim naczyniu mieszamy roztrzepane jajka, mleko i stopione masło.
- Łączymy zawartość obu naczyń, mieszamy.
- Papilotki wkładamy do formy na muffinki i napełniamy ciastem do 2/3 ich wysokości
- Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Tartaletki z truskawkami i bitą śmietaną
Składniki
- 145g mąki
- 20g cukru pudru i jeszcze dodatkowa porcja do posypania
- 100g niesolonego masła
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 145ml kremówki
- 225 g truskawek
- 4 łyżki dżemu z czerwonych porzeczek
Przygotowanie
- Mąkę i cukier przesiewamy do miski.
- Łączymy z masłem, sokiem cytrynowym i ugniatamy do uzyskania gładkiego ciasta.
- Na oprószonej mąką stolnicy należy cienko rozwałkować ciasto, podzielić je na 4 części i wyłożyć nim formy na tartaletki.
- Każdą z wyłożonych ciastem form przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy grochem lub fasolą, żeby ciasto nie urosło i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Następnie usuwamy papier, groch i pieczemy kolejne 5 minut, aż ciasto się zrumieni.
- Gotowe spody odstawiamy do ostudzenia na 15 minut, następnie wyjmujemy z foremek.
- Śmietanę ubijamy ze skórką cytrynową. Przekładamy do spodów i przykrywamy truskawkami.
- Dżem rozpuszczamy w 1 łyżce wody w garnuszku na małym ogniu.
- Rozpuszczony dżem przelewamy przez sitko, delikatnie studzimy i polewamy truskawki.
- Tak przygotowane tartaletki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!