Strona głównaKulinariaCiasta i deseryCzekoladowe muffinki i tartaletki z truskawkami i bitą śmietaną

Czekoladowe muffinki i tartaletki z truskawkami i bitą śmietaną

Z okazji Dnia Dziecka przygotuj swoim pociechom pyszny deser. Dzieci z pewnością ucieszą się, gdy z okazji ich święta razem przygotujecie deser dla całej rodziny. Dzień Dziecka to w końcu Wasze rodzinne święto – proponujemy przepis na muffinki czekoladowe i tartaletki z truskawkami i bitą śmietaną – żadne dziecko się im nie oprze!

Muffinki z czekoladą

Składniki

  • 2 1/2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • sól

Przygotowanie

  1. Tabliczki czekolady siekamy.
  2. Masło roztapiamy i studzimy.
  3. Łączymy w naczyniu proszek do pieczenia, mąkę, cukier, szczyptę soli i posiekaną czekoladę.
  4. W drugim naczyniu mieszamy roztrzepane jajka, mleko i stopione masło.
  5. Łączymy zawartość obu naczyń, mieszamy.
  6. Papilotki wkładamy do formy na muffinki i napełniamy ciastem do 2/3 ich wysokości
  7. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

wafelki z kremem kokosowym

Tartaletki z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki

  • 145g mąki
  • 20g cukru pudru i jeszcze dodatkowa porcja do posypania
  • 100g niesolonego masła
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 145ml kremówki
  • 225 g truskawek
  • 4 łyżki dżemu z czerwonych porzeczek

Przygotowanie

  1. Mąkę i cukier przesiewamy do miski.
  2. Łączymy z masłem, sokiem cytrynowym i ugniatamy do uzyskania gładkiego ciasta.
  3. Na oprószonej mąką stolnicy należy cienko rozwałkować ciasto, podzielić je na 4 części i wyłożyć nim formy na tartaletki.
  4. Każdą z wyłożonych ciastem form przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy grochem lub fasolą, żeby ciasto nie urosło i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Następnie usuwamy papier, groch i pieczemy kolejne 5 minut, aż ciasto się zrumieni.
  5. Gotowe spody odstawiamy do ostudzenia na 15 minut, następnie wyjmujemy z foremek.
  6. Śmietanę ubijamy ze skórką cytrynową. Przekładamy do spodów i przykrywamy truskawkami.
  7. Dżem rozpuszczamy w 1 łyżce wody w garnuszku na małym ogniu.
  8. Rozpuszczony dżem przelewamy przez sitko, delikatnie studzimy i polewamy truskawki.
  9. Tak przygotowane tartaletki posypujemy cukrem pudrem.

kruche babeczki smietankowe

Smacznego!

Popularne posty

Social Media

8,530FaniLubię
1,971ObserwującyObserwuj