Więcej
    Strona głównaKulinariaCiasta i deseryCzekoladowe muffinki i tartaletki z truskawkami i bitą śmietaną

    Czekoladowe muffinki i tartaletki z truskawkami i bitą śmietaną

    Z okazji Dnia Dziecka przygotuj swoim pociechom pyszny deser. Dzieci z pewnością ucieszą się, gdy z okazji ich święta razem przygotujecie deser dla całej rodziny. Dzień Dziecka to w końcu Wasze rodzinne święto – proponujemy przepis na muffinki czekoladowe i tartaletki z truskawkami i bitą śmietaną – żadne dziecko się im nie oprze!

    Muffinki z czekoladą

    Składniki

    • 2 1/2 szklanki mąki
    • pół szklanki cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3/4 kostki masła
    • 1 1/2 szklanki mleka
    • 2 jajka
    • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
    • 1 tabliczka mlecznej czekolady
    • sól

    Przygotowanie

    1. Tabliczki czekolady siekamy.
    2. Masło roztapiamy i studzimy.
    3. Łączymy w naczyniu proszek do pieczenia, mąkę, cukier, szczyptę soli i posiekaną czekoladę.
    4. W drugim naczyniu mieszamy roztrzepane jajka, mleko i stopione masło.
    5. Łączymy zawartość obu naczyń, mieszamy.
    6. Papilotki wkładamy do formy na muffinki i napełniamy ciastem do 2/3 ich wysokości
    7. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Tartaletki z truskawkami i bitą śmietaną

    Składniki

    • 145g mąki
    • 20g cukru pudru i jeszcze dodatkowa porcja do posypania
    • 100g niesolonego masła
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 1 łyżeczka soku cytrynowego
    • 145ml kremówki
    • 225 g truskawek
    • 4 łyżki dżemu z czerwonych porzeczek

    Przygotowanie

    1. Mąkę i cukier przesiewamy do miski.
    2. Łączymy z masłem, sokiem cytrynowym i ugniatamy do uzyskania gładkiego ciasta.
    3. Na oprószonej mąką stolnicy należy cienko rozwałkować ciasto, podzielić je na 4 części i wyłożyć nim formy na tartaletki.
    4. Każdą z wyłożonych ciastem form przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy grochem lub fasolą, żeby ciasto nie urosło i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Następnie usuwamy papier, groch i pieczemy kolejne 5 minut, aż ciasto się zrumieni.
    5. Gotowe spody odstawiamy do ostudzenia na 15 minut, następnie wyjmujemy z foremek.
    6. Śmietanę ubijamy ze skórką cytrynową. Przekładamy do spodów i przykrywamy truskawkami.
    7. Dżem rozpuszczamy w 1 łyżce wody w garnuszku na małym ogniu.
    8. Rozpuszczony dżem przelewamy przez sitko, delikatnie studzimy i polewamy truskawki.
    9. Tak przygotowane tartaletki posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,874ObserwującyObserwuj