Prozdrowotne właściwości witaminy C są nie do przecenienia i nie do obalenia przez żadną teorię. Na szczęście znajduje się w wielu produktach, więc możemy z niej korzystać i cieszyć się lepszym zdrowiem. Sprawdźmy, w czym pomaga, gdzie ją znajdziemy i ile jej potrzebujemy.
Witamina C odpowiada za wiele procesów życiowych jak przyswajanie żelaza. Odpowiednia dieta, czyli spożywanie warzyw i owoców, gwarantuje, że nie będziemy narzekali na jej brak. Warto też pamiętać, że witamina C bardzo często określana jest jako kwas askorbinowy i ten zapis często widnieje w składzie różnych leków.
Najważniejsze właściwości witaminy C
Kwas askorbinowy (czyli witamina C) to bardzo ważny związek przeciwutleniający, eliminujący z organizmu wolne rodniki. Ich nadmiar może wywoływać miażdżycę, raka i szybsze starzenie się. Na szczęście właściwości przeciwutleniające zawarte w witaminie C opóźniają starzenie się organizmu, działają też przeciwnowotworowo.
Witamina C współpracuje z innymi witaminami, na przykład E, gwarantując kompleksową ochronę przed stresem oksydacyjnym (jest to obciążenie tlenowe). Witamina C uczestniczy też w metabolizmie tłuszczów, kwasów żółciowych, jak i cholesterolu. Ważny jest też jej udział w biosyntezie hormonów, na przykład noradrenaliny.
Jakie są źródła witaminy C?
Jak pisaliśmy na początku, najlepsze źródło witaminy C to warzywa i owoce. Najłatwiejszy do nich dostęp jest oczywiście w sezonie wegetacyjnym. Nie znaczy to jednak, że gdy zima i jesień w pełni, to jesteśmy na straconej pozycji, szczególnie że w sezonie chłodnym nie zwiększa się zapotrzebowanie na kwas askorbinowy.
Zimą zamiast owoców i warzyw można zaś częściej sięgać po soki owocowe. Najlepsze są oczywiście źródła naturalne, a jak planujemy przyjmować suplementy, to wybierzmy raczej ekstrakty z owoców. Witamina C w tej postaci jest lepsza dla organizmu i lepiej przez niego wchłaniania niż ta w formie tabletek.
Ile potrzebujemy witaminy C?
Dzienne spożycie witaminy C to 75 mg dla dorosłej kobiety i 90 mg dla dorosłego mężczyzny. Nie oznacza jednak, że te wartości są stałe, bo są okresy, gdy to zapotrzebowanie wzrasta. Jest tak pod wpływem stresu, wysiłku fizycznego, jak i choroby. Więcej witaminy C potrzebują też kobiety ciężarne i karmiące, osoby z nadciśnieniem tętniczym czy palacze tytoniu.
Nie ulega wątpliwości, że brak witaminy C to poważne kłopoty dla naszego zdrowia, należy więc zawsze zadbać, by mieć ją na odpowiednim poziom. Na szczęście łatwo ją znaleźć w wielu produktach, także po okresie wegetacyjnym. Nie bagatelizujmy tego, bo tak mało wystarcza, by tak wiele zyskać to, co najważniejsze, czyli lepsze zdrowie.