Lifestyleespresso ekspres kapsułkowy ristretto – Flat white i ristretto...

espresso ekspres kapsułkowy ristretto – Flat white i ristretto – kawy z kapsułek jak od baristy

-

Barista, inaczej kawiarz, to osoba, która zawodowo zajmuje się wybieraniem, parzeniem i serwowaniem kawy. Zwykle zatrudniony jest w kawiarniach, ale może być też pracownikiem firm produkujących kawę, w tym także kawę w kapsułkach. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu specjalistów dbających o najlepszy smak kawy napój robiony w ekspresie na kapsułki może być tak samo smaczny i aromatyczny jak ten podawany w kawiarni. Można to sprawdzić na przykładzie kaw takich jak flat white i ristretto.

Czym charakteryzuje się kawa flat white?

Nazwa „flat white” w dosłownym tłumaczeniu z języka angielskiego oznacza „płaską białą”. To nie przypadek, ponieważ to dwie najważniejsze cechy, jakimi charakteryzuje się kawa flat white. Powinna być biała z uwagi na obecne w niej mleko, a jej powierzchnia musi być w miarę płaska.

Największą popularnością kawa flat white cieszy się na antypodach, czyli w swojej ojczyźnie. Najprawdopodobniej pierwsze takie napoje powstały w kawiarniach w Australii i Nowej Zelandii, ale nie wiadomo, który z krajów jest ojczyzną tej kawy.

Mocna i intensywna – kawa ristretto

Jeśli jesteście miłośnikami mocnej kawy, która jest niczym energetyczny shot, spróbujcie ristretto. Nazwa „ristretto” brzmieniem przypomina angielskie słowo „restricted”, czyli w tłumaczeniu „ograniczony”. Spowodowane jest to tym, że kawa ristretto to espresso z ograniczoną ilością wody. Kawy jest w tym przypadku dokładnie tyle samo co w espresso, ale dzięki drobniejszemu zmieleniu ziaren porcja wody potrzebna do zaparzenia naparu może być mniejsza. Skróceniu nie ulega przy tym czas przepuszczania wody przez zmielone ziarna. Kawa ristretto serwowana jest w kawiarniach w niewielkich filiżankach, w których znajduje się zaledwie 15 ml naparu. To najbardziej skondensowana i aromatyczna wersja „małej czarnej”.

Jak zrobić kawę flat white i ristretto?

Do przygotowania kawy flat white potrzebujemy podwójnej porcji klasycznego, włoskiego espresso (około 50-60 ml) oraz odpowiedniej ilości gorącego mleka (około 100 ml), które można dodatkowo lekko spienić, ale nie w takim stopniu, jak ma to miejsce przy przyrządzaniu trójwarstwowego latte macchiato. Kawę serwuje się w kubku lub dużej filiżance. Najpierw przygotowuje się podwójne espresso, a mleko podgrzewa się do temperatury około 65 stopni Celsjusza. Można je spienić za pomocą spieniacza elektrycznego lub ręcznie, aby miało aksamitną konsystencję i równą, płaską powierzchnię. Do kubka wlewa się espresso, a następnie uzupełnia się je gorącym mlekiem.

Ristretto robi się zaś podobnie jak espresso, tyle że z wykorzystaniem mniejszej ilości wody. Trzeba wziąć porcję świeżo i drobno mielonej kawy (około 7 g) i z wykorzystaniem gorącej wody (mniej więcej 15 ml podgrzanych do 88 stopni Celsjusza) w ciągu 25 sekund przeznaczonych na ekstrakcję przygotowuje się napar.

Nie ma konieczności uczenia się dokładnych zasad przygotowywania espresso i robienia innych kaw takich jak ristretto. Można wykorzystać ekspres kapsułkowy i za jego pomocą przygotować pożądaną kawę. Na przykład NESCAFÉ® Dolce Gusto® ma w ofercie zarówno ekspresy kapsułkowe, jak i kapsułki pozwalające na przygotowanie klasycznej, włoskiej kawy ristretto czy pochodzącej z antypodów kawy flat white.

Najnowsze artykuły

Balsamy do ust w brązowych odcieniach – must have na jesień!

Brązowe odcienie wracają do łask i są jednym z najmodniejszych trendów tego sezonu. Marka FaceBoom wprowadza dwa nowe warianty...

Jak zadbać o swój mózg w świecie ekranów – obowiązkowa lektura dla nastolatków

W dzisiejszym świecie ekrany są obecne wszędzie – w telefonach, tabletach, komputerach. Każda mama dobrze wie, jak trudno oderwać...

Skóra głowy pod kontrolą – odkryj nowe, pełne świeżości FLOW dla swoich włosów!

Skóra głowy, choć niewidoczna, ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i wyglądu włosów. Gdy produkuje zbyt dużo sebum, pasma szybko tracą świeżość, stają...

Kuracja Barierowa SHEHAND – skuteczna pielęgnacja skóry dłoni wrażliwej i przesuszonej

Codzienne mycie rąk, detergenty i niekorzystne warunki atmosferyczne sprawiają, że skóra dłoni szybko traci nawilżenie, staje się sucha, podrażniona...

Musisz przeczytać

Kuracja Barierowa SHEHAND – skuteczna pielęgnacja skóry dłoni wrażliwej i przesuszonej

Codzienne mycie rąk, detergenty i niekorzystne warunki atmosferyczne sprawiają,...

Jak zadbać o swój mózg w świecie ekranów – obowiązkowa lektura dla nastolatków

W dzisiejszym świecie ekrany są obecne wszędzie – w...

Makijaż permanentny premium – sztuka, która zmienia codzienność

Dlaczego kobiety wybierają rozwiązania premium Współczesne trendy w świecie beauty pokazują jedno – kobiety coraz częściej poszukują usług, które łączą...

Trampki damskie – ponadczasowa klasyka. Jakie modele królują w 2025 roku?

Moda na sportowe obuwie ewoluuje z każdym sezonem, ale trampki damskie pozostają niezmienną bazą kobiecej garderoby. Rok 2025 przynosi...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie