Zgaga, czyli pieczenie w przełyku i za mostkiem oraz uczucie pełności w żołądku, to częsta dolegliwość, z jaką borykają się kobiety w ciąży. Spowodowana jest cofaniem się zawartości żołądka do przełyku w konsekwencji nieprawidłowej pracy mięśni, które zamykają przejście między przełykiem a żołądkiem. Dlaczego zgaga tak często pojawia się w czasie ciąży i jak radzić sobie z tą kłopotliwą i nieprzyjemną przypadłością? Podpowiadamy.
Zgaga w ciąży – co jest jej przyczyną?
Zgaga w ciąży to zmora większości kobiet, a spowodowana jest przez refluks żołądkowy, który sprawia, że treść pokarmowa z żołądka cofa się do przełyku. Kwas solny obecny w żołądku drażni przełyk i wywołuje uczucie pieczenia. Zgaga pojawia się często już na samym początku ciąży i jest jej pierwszym zwiastunem. Ma to związek ze zmianami hormonalnymi w organizmie kobiety, a konkretnie z podwyższonym poziomem progesteronu. Powoduje to rozluźnienie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, a co za tym idzie – nie zamykają one już tak skutecznie przejścia między przełykiem a żołądkiem i treść pokarmowa może się cofać. Zmiany hormonalne mają też wpływ na pogorszenie się perystaltyki jelit, co sprzyja zaleganiu w nich resztek pokarmowych i może skutkować dolegliwościami w postaci zgagi. Zgaga w ciąży to także skutek porannych mdłości i wymiotów. W trzecim trymestrze zgaga pojawia się zaś w wyniku ucisku, jaki znacznie powiększona macica wywiera na przewód pokarmowy.
Nadmierny apetyt – czy to kłopot?
Jednym z powodów, dla których zgaga pojawia się dość często podczas ciąży, jest nadmierny apetyt przyszłej mamy i jej zachcianki pokarmowe. Zjedzenie dużej ilości dań przy gorszej perystaltyce jelit w naturalny sposób prowadzi do dyskomfortu ze strony układu pokarmowego i zgagi. Nadmierny apetyt w ciąży nie jest zatem wskazany. Przyszła mama powinna przyjmować dziennie jedynie o 400 kcal więcej niż przed ciążą. Ważna jest jakość pokarmów, nie ich ilość i energetyczność. Warto ograniczyć zachcianki, zwłaszcza na słodycze i inne niezdrowe produkty. W zamian zaleca się jeść świeże owoce i warzywa oraz produkty dostarczające witaminy, sole mineralne i inne niezbędne dla rozwoju dziecka i zdrowia mamy pokarmy.
Zgaga w ciąży – co robić?
Wiele przyszłych mam zadaje sobie pytanie: Jak łagodnie przejść przez ciążę? Dotyczy to niedogodności takich jak obrzęki, drętwienie i dolegliwości bólowe, zmiany skórne, częste zmiany nastroju i nadmierny apetyt, a także pośrednio nim spowodowana zgaga.
Jak sobie z nią radzić? Przede wszystkim zalecana jest zmiana diety i nawyków żywieniowych. Zaleca się jeść niewielkie porcje i dokładnie przeżuwać pokarm. Z menu warto wykluczyć potrawy tłuste i smażone, produkty konserwowe, słodycze, soki owocowe i napoje gazowane. Warto też ograniczyć spożycie kawy i mocnej herbaty. Ostatni posiłek zaleca się zjeść minimum 2 godziny przed pójściem spać. Nie należy schylać się zaraz po posiłku ani leżeć na wznak. Na zgagę w ciąży pomaga też jedzenie migdałów, picie wody małymi łykami, napar z rumianku lub siemienia lnianego oraz ruch. Kiedy pojawia się zgaga w ciąży, warto pójść na spacer – to prosty, a bardzo pomocny sposób. Jeśli zgaga w ciąży zdarza się jednak często i jest wyjątkowo uporczywa, warto zasięgnąć opinii lekarza.