Karczochy są od dawna dostępne na naszym rynku, jednak poza sporadycznymi przypadkami rzadko się pojawiają na talerzach. Po części wynika to z małej wiedzy na ich temat – wciąż zdarza się nam mylić karczochy i kapary. Jak przyrządzać karczochy i czym tak właściwie są?

Karczochy pochodzą z baseny Morza Śródziemnego, skąd rozpowszechniły się na całą Europę i Amerykę Północną. Karczochy to warzywa, należące do rodziny astrowatych.

Częściami jadalnymi karczocha są kwiatostany, zwane „główkami”. We wnętrzu główek karczocha znajdują się „serca”, najdelikatniejsze i najbardziej aromatyczne partie kwiatostanów.

Jak przygotować karczochy?

kapary i karczochy jak je przyrzadzac 2Karczochy można przyrządzić na kilka sposobów, jednak przedtem należy je obrać. Każdy przepis na karczochy podkreśla konieczność odpowiedniego oprawienia karczocha, by można było go wykorzystać w kuchni. To najbardziej kłopotliwa część przygotowywania karczochów – każdą główkę trzeba oprawić osobno: odciąć łodygę, oberwać zewnętrzne listki, przeciąć obraną główkę na pół i usunąć niejadalny rdzeń.

Później można już w pełni korzystać z dobrodziejstw karczocha. Włosi, eksperci od karczochów, przechowują karczochy w zalewie octowej z dodatkiem oliwy z oliwek. W takiej octowo-oliwnej marynacie karczochy miękną, i uwalniają swój wyjątkowy aromat.

Karczochy można jeść świeże w formie sałatki, dodawać karczochy marynowane do sałatek, a także gotować i piec główki karczochów – świetnie pasują do mięs, można ugotować bardzo zdrową zupę z karczochów. Karczochy doskonale komponują się z innymi składnikami typowymi dla kuchni śródziemnomorskiej, można je śmiało podawać jako składnik pizzy, w postaci pasty z makaronem.

Dlaczego warto jeść karczochy

Karczochy wspomagają odchudzanie, pobudzając trawienie. Sałatki z liśćmi karczocha to cenne źródło cynaryny, obniżającej poziom cholesterolu i działającej oczyszczająco.

Karczochy są niskokaloryczne, a przy tym zawierają dużo witamin i minerałów (w tym witamina B, prowitamina A, witamina E oraz żelazo, wapń, fosfor i magnez), dzięki czemu doskonale pasują w diecie ograniczającej białka pochodzenia zwierzęcego.

Chronią wątrobę i działają moczopędnie – oczyszczają wątrobę i jelita, przeciwdziałają wzdęciom, usuwają złogi żółciowe.

Karczochy są także uznanym, silnym afrodyzjakiem – dlatego warto je wprowadzić do stałego menu.

Przepis na karczochy duszone w oliwie

Składniki

  • 6 świeżych karczochów
  • Oliwa z oliwek
  • Czosnek
  • Liście laurowe
  • Suszone zioła: tymianek i rozmaryn
  • Sól i pieprz
  • Parmezan

Przygotowanie

  1. Karczochy umyj i obierz.
  2. W garnku rozgrzej 1,5 szklanki oliwy..
  3. Do rozgrzanej oliwy dodaj sól, 3 ząbki czosnku, liście laurowe, tymianek i rozmaryn.
  4. Do garnka dodaj przygotowane karczochy i duś całość przez 30 minut.
  5. Gdy duszone karczochy będą miękkie, wyjmij je z garnka i odsącz nadmiar oliwy.
  6. Karczochy duszone w oliwie podawaj posypane świeżo startym parmezanem.