Karczochy – jak je przyrządzać?

    -

    Karczochy są od dawna dostępne na naszym rynku, jednak poza sporadycznymi przypadkami rzadko się pojawiają na talerzach. Po części wynika to z małej wiedzy na ich temat – wciąż zdarza się nam mylić karczochy i kapary. Jak przyrządzać karczochy i czym tak właściwie są?

    Karczochy pochodzą z baseny Morza Śródziemnego, skąd rozpowszechniły się na całą Europę i Amerykę Północną. Karczochy to warzywa, należące do rodziny astrowatych.

    Częściami jadalnymi karczocha są kwiatostany, zwane „główkami”. We wnętrzu główek karczocha znajdują się „serca”, najdelikatniejsze i najbardziej aromatyczne partie kwiatostanów.

    Jak przygotować karczochy?

    kapary i karczochy jak je przyrzadzac 2Karczochy można przyrządzić na kilka sposobów, jednak przedtem należy je obrać. Każdy przepis na karczochy podkreśla konieczność odpowiedniego oprawienia karczocha, by można było go wykorzystać w kuchni. To najbardziej kłopotliwa część przygotowywania karczochów – każdą główkę trzeba oprawić osobno: odciąć łodygę, oberwać zewnętrzne listki, przeciąć obraną główkę na pół i usunąć niejadalny rdzeń.

    Później można już w pełni korzystać z dobrodziejstw karczocha. Włosi, eksperci od karczochów, przechowują karczochy w zalewie octowej z dodatkiem oliwy z oliwek. W takiej octowo-oliwnej marynacie karczochy miękną, i uwalniają swój wyjątkowy aromat.

    Karczochy można jeść świeże w formie sałatki, dodawać karczochy marynowane do sałatek, a także gotować i piec główki karczochów – świetnie pasują do mięs, można ugotować bardzo zdrową zupę z karczochów. Karczochy doskonale komponują się z innymi składnikami typowymi dla kuchni śródziemnomorskiej, można je śmiało podawać jako składnik pizzy, w postaci pasty z makaronem.

    Dlaczego warto jeść karczochy

    Karczochy wspomagają odchudzanie, pobudzając trawienie. Sałatki z liśćmi karczocha to cenne źródło cynaryny, obniżającej poziom cholesterolu i działającej oczyszczająco.

    Karczochy są niskokaloryczne, a przy tym zawierają dużo witamin i minerałów (w tym witamina B, prowitamina A, witamina E oraz żelazo, wapń, fosfor i magnez), dzięki czemu doskonale pasują w diecie ograniczającej białka pochodzenia zwierzęcego.

    Chronią wątrobę i działają moczopędnie – oczyszczają wątrobę i jelita, przeciwdziałają wzdęciom, usuwają złogi żółciowe.

    Karczochy są także uznanym, silnym afrodyzjakiem – dlatego warto je wprowadzić do stałego menu.

    Przepis na karczochy duszone w oliwie

    Składniki

    • 6 świeżych karczochów
    • Oliwa z oliwek
    • Czosnek
    • Liście laurowe
    • Suszone zioła: tymianek i rozmaryn
    • Sól i pieprz
    • Parmezan

    Przygotowanie

    1. Karczochy umyj i obierz.
    2. W garnku rozgrzej 1,5 szklanki oliwy..
    3. Do rozgrzanej oliwy dodaj sól, 3 ząbki czosnku, liście laurowe, tymianek i rozmaryn.
    4. Do garnka dodaj przygotowane karczochy i duś całość przez 30 minut.
    5. Gdy duszone karczochy będą miękkie, wyjmij je z garnka i odsącz nadmiar oliwy.
    6. Karczochy duszone w oliwie podawaj posypane świeżo startym parmezanem.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza