KulinariaKuchnia chińska cz. II - narzędzia i sprzęty używane...

Kuchnia chińska cz. II – narzędzia i sprzęty używane w kuchni chińskiej

-

Gotowanie „po chińsku” wymaga dużo pracy i specjalnych przyrządów. Składniki do przygotowania potrawy muszą być starannie pokrojone, a sosy idealnie przyrządzone. Natomiast gotowanie „na sposób chiński” nie wymaga żadnych specjalnych przyrządów, naczyń, aczkolwiek ich posiadanie znacznie ułatwia pracę.

Wok

Wok to najbardziej charakterystyczne naczynie w kuchni chińskiej. Okrągły kształt woka umożliwia mocne rozgrzanie dna oraz utrzymanie wysokiej temperatury w całej objętości naczynia.

Smażenie w woku wymaga użycia o wiele mniej oleju niż w zwykłej frytkownicy, a dzięki wysokim ściankom łatwiej wymieszać potrawę, bez ryzyka wyrzucenia jej poza naczynie.

Występują dwa rodzaje woków:

  • z jedną długą rączką wygodniejszy do smażenia
  • z dwoma uchwytami lepszy do duszenia na parze albo smażenia w głębokim tłuszczu.

Wok można używać na kuchniach gazowych i elektrycznych. Zanim użyjesz wok pierwszy raz należy go dokładnie umyć szczoteczką i płynem do mycia naczyń. Potem nie powinno się używać żadnych detergentów. Po każdym myciu wok należy dokładnie osuszyć, żeby nie rdzewiał.

Praktyczne przyrządy służące do gotowania na woku:

  • podstawka pod wok – metalowe kółko dzięki, któremu wok jest bardziej stabilny na ogniu, umożliwia, także odstawienie gorącego woka,
  • pokrywka – służy do duszenia potrawy oraz zabezpiecza przed pryskaniem tłuszczu podczas smażenia,
  • siatka do parowania – metalowa kratka nakładana na wok, w ten sposób możesz wykorzystać wok do gotowania na parze,
  • metalowe sito – duża „tarcza” z otworami.
  • bambusowa łyżka czerpakowa – na drewnianym uchwycie jest umocowana druciana siatka, plecionka, w kształcie koła. Narzędzie praktyczne przy smażeniu dużych kawałków mięsa w głębokim tłuszczu np. kaczki.

Przyrządy do krojenia

Do krojenia Chińczycy najchętniej używają specjalnych dużych noży – tasaków. Wyglądają odstraszająco są jednak bardzo praktyczne. Taki nóż bardzo dobrze leży się w dłoni, a jego szerokie ostrze daje możliwość przeniesienia drobno pokrojonego mięsa czy też kawałków warzyw.

Potrawy są przygotowywane na bambusowej desce.

Innym ciekawym naczyniem używanym przez Chińczyków jest bambusowy parownik. Można go nabyć w różnych rozmiarach. Małe służą do parowania przystawek natomiast duże do całych dań.

Można je układać jeden na drugim i tym samym parować kilka dań jednocześnie.

Chińczycy używają, również garnki piaskowe – gliniane garnki, których zewnętrzna strona nie jest lakierowana ani malowana. Nadają się do przygotowywania potraw duszonych i do zup.

Nie mniej intrygujący jest kociołek ogniowy – jest to metalowe lub porcelanowe naczynie, w centrum, którego znajduje się piecyk z kominem na węgiel drzewny. Wokół komina znajduje się rynienka na rosół. Dzięki temu, że jest komin węgiel się szybko rozżarza. Rynienka wypełniona jest rosołem, który wrze w bezpośrednim sąsiedztwie komina, a na zewnętrznej krawędzi tylko „pyka”.

Najnowsze artykuły

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na zewnątrz panuje chłód, kolorowe liście wirują na wietrze, a wieczory...

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość i przewidywalne efekty w codziennym stosowaniu. W zbieranych przez nas...

Hygge po polsku. Jesienne wieczory z ponczo po kąpieli od Endless Hugs

Jesień sprzyja domowym rytuałom, które budują bliskość i koją po intensywnym dniu. W tym czasie wieczorna kąpiel może stać...

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Musisz przeczytać

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na...

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie