Ciasta i desery
Muffinki na Walentynki
Najlepszy słodki upominek dla wszystkich zakochanych? Muffinki z Prażonymi Orzechami Laskowymi! Taki podarunek z pewnością przemówi do serca ukochanej osoby, zwłaszcza, że orzechy laskowe uważane są za symbol miłości!To owoce krzewu leszczyny - jednej z najstarszych roślin uprawianych przez...
Odkryj tajemnicę francuskich deserów – perfekcyjne crème brûlée i suflet czekoladowy
Uwielbiasz francuskie desery, jednak obawiasz się, że te wykonane własnoręcznie nie sprostają Twoim oczekiwaniom? Poznaj nasze patenty i przekonaj się jak w szybki i prosty sposób samodzielnie przygotować pyszności rodem z najlepszej restauracji!
Francuska kuchnia słynie nie tylko z wykwintnych...
Masło czekoladowe własnej roboty – jak je przygotować?
Zdawać by się mogło, że przygotowanie własnego masła czekoladowego to trudna sprawa. Nic bardziej mylnego! Możemy zrobić je z kilku składników, w bardzo krótkim czasie.
Z różnymi dodatkami
Ogromną zaletą domowego masła domowego jest to, że możemy je urozmaicać zgodnie z...
Jaki tort wybrać na wesele?
Popularne – szczególnie w amerykańskich filmach – sceny, na których narzeczeni wypróbowują propozycje menu na swoje przyjęcie, to standard wkraczający na realny – nie filmowy - polski rynek ślubny. Próbowanie przez młodą parę, nierzadko z najbliższymi, dostępnych smaków, w...
Niezbędna dekoracja tortu
Nie jest tajemnicą, że estetyka deserów znacząco wpływa na odczuwanie ich smaku. Podobnie jest z tortem, który zwykle jest czymś więcej niż tylko smakołykiem. Warto go zatem ozdobić, aby zachwycał nie tylko kubki smakowe, ale również zmysł wzroku. Najczęściej...
Tłusty czwartek – słodka tradycja
Przed nami kolejny tłusty czwartek, święto, które wszyscy bardzo lubimy. Możemy wtedy bezkarnie zajadać się pączkami. Co więcej, nie tylko możemy, a wręcz powinniśmy, bo – jak głosi stary przesąd - inaczej nie zapewnimy sobie szczęścia i dobrobytu przez...
BAKALIOWE ŚWIĘTA – Wigilijny kompot z suszu i świąteczna strucla z makiem
Tradycyjny kompot z suszu i domowe ciasto makowe z bakaliami- tego nie może zabraknąć na świątecznym stole!
Magiczny napój z aromatycznych, suszonych owoców i pyszna strucla z makiem są kwintesencją świąt Bożego Narodzenia. Sprawdź, z jakich najlepszych składników je przyrządzać i zobacz przepisy...
Smacznie, zdrowo, pomarańczowo, czyli jesienne barwy na talerzu
Jesień, pomimo kapryśnej pogody, to zdecydowanie jedna z najbardziej urokliwych pór roku. Zachwycające kolory obecne w przyrodzie oraz warzywa i owoce, typowe dla schyłku lata, to nieograniczone źródło kulinarnych inspiracji. Ciepła paleta jesiennych barw może pokolorować również nasze codzienne...
Prosta metoda na złociste faworki
Faworki, tak jak i inne kultowe wypieki, nie powstałyby gdyby nie przypadek...
Zgodnie z legendą, autorem pierwszych faworków był cukiernik, który podczas smażenia pączków wrzucił do rozgrzanego oleju pasek ciasta, który przybrał kształt warkocza. Zamiast go wyrzucić, adept sztuki kulinarnej...
Idealny przepis na fasolowe brownie z… dodatkiem herbaty!
Sezon na maliny trwa! Ich walory smakowe są niepowtarzalne, a mnogość zastosowań w kuchni pozwala na niemal nieograniczoną kreatywność w tym zakresie. Pyszny malinowy sok? Słodki dżem? Energetyczny koktajl czy orzeźwiający sorbet?
Możliwości jest mnóstwo, ale eksperci Ahmad Tea London...