Ciasta i desery

    Desery kuchni włoskiej – jak je przygotować?

    Nie ulega wątpliwości, że od kilku lat kuchnia włoska cieszy się ogromnym zainteresowaniem, a potrawy takie jak pizza, risotto czy makaron penne z warzywami na dobre weszły do menu w wielu domach. Warto zauważyć, że Polacy pokochali nie tylko...

    Wiśnie w roli głównej

    Pojawiają się na drzewach, kuszą intensywną czerwienią skórki, zapowiadając wakacje. Wiśnie, bo o nich mowa, to jeden z wielu darów lata. Właśnie rozpoczyna się na nie sezon. Lekko kwaskowe i słodkie w smaku są niezastąpionym składnikiem wakacyjnych deserów w...

    Sezon na rabarbar

    Rabarbar dotarł do Polski wiele wieków temu, kiedy transportowany był wypełnionymi po brzegi łodziami przez rzekę Wołgę… z dalekich Chin. To smakowite warzywo zyskało w naszym kraju niezwykłą popularność, a wielu z nas kojarzy się z błogim dzieciństwem spędzanym...

    Pyszne lody na bazie zielonej herbaty

    Zielona herbata to nie tylko bazowy składnik doskonałego naparu, ale również świetny produkt, dzięki któremu możemy stworzyć pyszne i orzeźwiające desery o niespotykanym smaku. Jednym z nich są lody orientalne, które w prosty sposób możemy przyrządzić samodzielnie w domowym zaciszu,...

    Tort bezowy z orzechami i bananowym musem na Dzień Mamy

    Dzień Mamy, to wyjątkowy dzień w roku, który warto uczcić w szczególny sposób. Najlepszym pomysłem, który na pewno zaskoczy każdą mamę, będzie przygotowanie słodkiego, bezowego tortu z orzechami i bananowym musem! Połączenie delikatnego kremu ze smakiem orzechów, spowoduje że tort...

    Kruche tartaletki z kremem maślano-cytrynowym i owocami

    Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy! Składniki: - masło domowego wyrobu na bazie 3 Śmietanek 42% 250g (np. „OSM Piątnica”) - jajka 3 szt. - cukier 1 szklanka - cukier waniliowy 2 łyżeczki - sok z cytryny 2 łyżeczki - starta skórka...

    Nowoczesne Raw – Mazurki

    Wielkanoc za pasem. Na świątecznym, słodkim stole, oprócz tradycyjnych bab wielkanocnych, nie może zabraknąć także kolorowych mazurków. Kajmakowe, czekoladowe, z bakaliami. Nie sposób wymienić wszystkich. Obecnie najgorętszym trendem kulinarnym są mazurki raw. Mazurki zdecydowanie kojarzą się ze Świętami Wielkanocnymi...

    Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami – przepis

    Strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami to idealna propozycja na wielkanocny stół. Mamy dla Was przepis na ciasto, które z pewnością uda się za każdym razem. Składniki: Nadzienie 400 g maku mielonego BackMit 400 ml mleka 200 g rodzynek Kresto 100...

    Czy znasz te 4 ikony włoskiej kuchni?

    Pyszne, sycące i niewątpliwie ugotowane z sercem — to cecha wyróżniająca dania włoskiej kuchni, która słynie z perfekcyjnego połączenia nieoczywistych dla nas składników i wybitnego, wyrazistego smaku. Do flagowych dań słonecznej Italii należą m.in.: pizza, spaghetti, tiramisu i zupa neapolitańska,...

    Tłusty Czwartek – przepyszna tradycja

    Tłusty Czwartek przypada w tym roku 24 lutego. Czy wiesz jakie rarytasy (oprócz tradycyjnych już pączków), możesz jeść w tym dniu bezkarnie? Tłusty czwartek to dzień, w którym na bok trzeba rzucić dietę i postanowienia noworoczne. To dzień beztroski,...

    Polecane

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,766ObserwującyObserwuj