Ciasta i desery
Mini tartaletki z kremem orzechowo-bananowym i nutą karmelu
Szybkie, smaczne i ekstremalnie sycące – mini tartaletki z kremem orzechowo-bananowym to doskonały deser do zimowej herbaty!Składniki na ok. 12 tartaletek:500 g orzeszków ziemnych
4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
10 daktyli (opcjonalnie)
1 szklanka cukru
2...
Świąteczna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami – przepis
Strucla z makiem i bakaliami to doskonałe ciasto, nieodmiennie kojarzące się ze świętami Bożego Narodzenia.Składniki:Nadzienie400 g maku mielonego BackMit
400 ml mleka
200 g rodzynek Kresto
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Gold Pack
100 g migdałów tartych...
Dyniowo-orzechowe muffinki na jesienne spotkania
Królowa jesiennej kuchni – dynia, cieszy się największą popularnością na przełomie października i listopada. Organizowane w ostatni weekend października imprezy w stylu Halloween, to doskonały czas na kulinarne eksperymenty z tym warzywem. Świetną alternatywą dla tradycyjnych przekąsek i ciekawym...
Ciasto biszkoptowe nasączone herbatą i przełożone konfiturą jeżynową
Wszystkim tym, którzy co i rusz poszukują nowych przepisów na słodkie smakołyki, polecamy przepis na ciasto biszkoptowe nasączone herbacianym naparem i przełożone konfiturą jeżynową. Owoce te posiadają wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie, ponieważ zawierają naturalne antyoksydanty. Ponadto...
Korzenne ciasto gruszkowe
Gdy jesień już na dobre zagościła za oknem, czas na wykorzystanie zebranych owoców. Nasza propozycja to ciasto z gruszkami, z obowiązkowym dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych: cynamonu i gałki muszkatołowej.Składniki:Kilka obranych i wydrylowanych gruszek
3/4 szklanki cukru i 2...
4 potrawy z dynią i bakaliami w roli głównej, które skradną Twoje serce
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Już sam wygląd i intensywny kolor tego warzywa wprawia nas w doskonały nastrój. Dynia ma rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie i urodę, a w połączeniu z bakaliami, tworzy doskonałą bombę witaminową, która przyda się...
Słodkie a’la tiramisu z żurawiną
Ze śmietaną, owocowy, czekoladowy, a może z nutką pikanterii? – desery zaskakują smakiem i propozycjami podania. Wybór przekąski często zależy od dostępności owoców sezonowych i tego, na co w danej chwili mają ochotę najbliżsi. Marka Siesta proponuje przepis na...
Cannoli – sycylijskie ciastka-rurki z kremem
Cannoli – sycylijskie ciastka-rurki z kremem to doskonały deser. Pasują do świeżych owoców, do herbaty, a schłodzony krem zastąpi lody w upalne popołudnie. A do tego całkiem łatwo je przyrządzić!
Składniki
Na ciasto:2 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki...
Domowe lody truskawkowe
Początek lata to doskonała okazja na poszerzenie menu o owocowe desery. Gdy w ogródkach dojrzewają pierwsze owoce, nie ma nic lepszego niż świeżo przygotowane z nimi danie. Nasza propozycja na dziś to domowej roboty lody truskawkowe!Składniki:250ml mleka
250ml...
Sezonowe smaki – tort w 5 minut
Kokosowy tort, w dodatku na zimno – czy może być coś piękniejszego na letnie upały?Składniki:1 opakowanie ciemnych spodów tortowych (np. Dan Cake)
1/4 szklanki wody
30 ml likieru kokosowego
1/3 szklanki cukru pudru
2x 400 ml mleka...