Ciasta i desery

    Kawa zamiast deseru – zobacz jak ją przygotować

    Nawet jeśli szczególnie nie przepadamy za słodyczami i nie sięgamy po nie każdego dnia, zawsze przychodzi taki moment, kiedy jednak mamy ochotę na małe słodkie co nieco. Bardzo często jest tak, że lubimy przekąsić coś słodkiego do kawy. Ale zamiast...

    Mus cytrynowy z migdałowymi ciasteczkami

    Szukasz lekkiego deseru o orzeźwiającym smaku, łatwego w przygotowaniu i wygodnego w podaniu? Nasza propozycja to mus cytrynowy z migdałowymi ciasteczkami! Składniki na mus dla 4 osób: 60 ml soku z cytryn Limmi 10 g żelatyny 400 ml śmietanki kremówki ...

    Muffinki marchewkowe z kokosem

    Muffinki marchewkowe to szybki, prosty a przede wszystkim smaczny deser – ciasto robi się bardzo szybko, dekorowanie również nie zajmie długo. Nasz przepis na muffinki marchewkowe z mąką kokosową z pewnością zrobi wrażenie na gościach i domownikach! Składniki Przepis na 12...

    Cytrynowe muffinki z serową pianką

    Cytrynowe muffinki z serową pianką to wykwintny przepis dla prawdziwych smakoszy! Składniki ciasta (około 10 sztuk) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju 2 jajka 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny ...

    Ciasto marchewkowe dla opornych

    Ciasto marchewkowe to niebanalny deser, aromatyczny i smaczny – doskonale zaprezentuje się na wielkanocnym stole, gdzie lekko słony smak zrównoważy słodycz mazurków i babek. Zobacz, jak zrobić idealne ciasto marchewkowe! Składniki Ciasto 1,5 szklanki drobno startej marchewki 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 1...

    Tradycyjne ciasta i przysmaki w kuchni polskiej

    Jabłeczniki, babki czy mazurki – to typowo polskie ciasta, które goszczą na naszych stołach od wielu lat. Tradycyjne polskie przepisy w najróżniejszych odsłonach to doskonały przykład na to, że polska kuchnia ma się czym pochwalić. Kuchnia włoska, meksykańska czy azjatycka...

    Mazurek – najbardziej wykwintne polskie ciasto

    Jeśli chodzi o polskie tradycje wielkanocne, nie sposób nie wspomnieć o mazurku. Bogato zdobione, słodkie, aromatyczne kruche ciasto to jedna z ikon świąt Wielkiejnocy. Poznaj historię mazurka opowiedzianą przez mistrza kuchni Mirka Drewniaka. Polskie święta – Mazurek już nie tak...

    Wielkanocna baba wczoraj i dziś

    Jeśli wierzyć tradycji, nieudana baba wielkanocna jest kompromitującym dowodem żenujących umiejętności kulinarnych pani domu. Być może dlatego nie każda z nas decyduje się upiec babę samodzielnie? A przecież obecnie to takie proste. Kto by się dzisiaj przejmował przesądami? Przecież nie...

    Czekoladowe desery

    Eleganckie, wykwintne – i pasujące do każdej sytuacji. Czekoladowe desery i przekąski doskonale odnajdą się na każdym stole, podbijając serca i podniebienia naszych gości i domowników. Ich wyjątkowa elastyczność pozwala dostosować je do każdej sytuacji. Na początek – czekoladowe trufle,...

    Opcja deserowa: herbata zamiast czekolady

    Wiele herbat ma właściwości pomagające w utrzymaniu prawidłowej sylwetki (tu na uwagę zasługuje szczególnie czerwona herbata Pu-Erh), wiele z nich wpływa także pozytywnie na żołądek i pracę jelit (mieszanki ziołowe, skomponowane najlepiej na bazie herbaty zielonej), jeszcze inne obniżają...

    Polecane

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,766ObserwującyObserwuj